Edirne'de hasar tespit çalışmaları sürüyor
Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ve aşırı yağış nedeniyle Edirne'deki nehirlerin taşmasının ardından bölgede hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor.
cumhuriyet.com.trEdirne Vali Vekili Ali Deniz Sürmen, Arda, Tunca, Meriç ve Ergene nehirlerinin taşması sonucu oluşan hasarın tespit edilmesi için kurulan komisyonların çalışmalarına başladığını söyledi.
Bölgede taşkınlardan en çok tarım alanlarının zarar gördüğünü ifade eden Sürmen, ''Suların çekildiği bölgelerde ekipler hasar tespit çalışmalarına devam ediyor. Tamamlandığında açıklanacak'' diye konuştu.
Değirmenyeni köyü muhtarı Güngör Yüksel, suların çekilmesiyle köyde hayatın normale dönmeye başladığını söyledi.
Taşkında 10 evin su altında kaldığını, suların çekilmesinin ardından 8 evin temizliğine başlandığını anlatan Yüksel, 2 evin halen su altında olduğunu bildirdi. Devleti hep arkalarında hissettiklerini ifade eden Yüksel, şunları kaydetti:
''Taşkın sırasında ve sonrasında devletimiz tüm imkanlarıyla yanımızdaydı. O yüzden kendimizi hep güçlü hissettik. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü köyde incelemelerde bulundu. Tarım Müdürlüğü yetkilileri de suların tamamen çekilmesinin ardından köye gelerek hasar tespitine başlayacak. Yetkililerimiz, zararların karşılanacağını söyledi.''
Bu arada, taşkından zarar gören köy giriş yolu İl Özel İdare ekiplerince kayalarla doldurularak güçlendiriliyor.
Değirmenyeni köyüne ulaşım, Edirne-Yenidöllük köyü yolunun taşkın sularından halen kapalı olması nedeniyle Büyükdöllük ve Avarız köyü yolları üzerinden sağlanıyor.
Nehir debileri
Bu arada, Edirne'de taşkınlara neden olan nehirlerin debilerinde de düşüşler devam ediyor. Kentte 796 metreküp/saniyeye ulaşarak taşan Arda Nehri'nin debisi 200 metreküp/saniyeye düşerken, 218 metreküp/saniyeye kadar ulaşan Tunca Nehri'nin Suakacağı İstasyonu'ndaki debisi 143 metreküp/saniyeye geriledi.
Kirişhane İstasyonu'nda 1713 metreküp/saniye ölçülen ve büyük taşkına neden olan Meriç Nehri'nin debisi 876 metreküp/saniyeye, Ergene Nehri'nin debisi ise 1387 metreküp/saniyeden 474 metreküp/saniyeye kadar düştü.