"Edebiyata destek" tartışması sürüyor

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de “Edebiyata Destek”le ilgili soru önergesi verdi. Tüzel, "Farklı anadiller ne olacak?" diye sordu.

Aslı Uluşahin/Cumhuriyet

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 40 yazara 463 bin TL destek vermesiyle ilgili tartışmalar sürerken, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de “edebiyata destek”le ilgili soru önergesi verdikili Levent Tüzel de Bakan Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi.
Yönetmelikte, desteklenen edebiyat yapıtının dilinin Türkçe olması koşuluna dikkat çeken Tüzel, “Farklı anadillere sahip yurttaşların, edebi eser üretimlerini destekleme projesi dışında tutmak, ayrımcılık ve çok kimlikli, çok kültürlü toplum yapısını inkâra dayanan uygulamalar asimilasyon değil midir?” diye sordu.
Daha önce HDP’li Sebahat Tuncel, CHP’li Mahmut Tanal ile CHP’li Melda Onur da konuyu TBMM gündemine taşımış ve gizliliğin nedenini sormuşlardı.
Buna karşın bakanlık, destek verdiği kişiler ile seçici kurulda yer alanların adlarını açıklamazken, “edebiyata destek”ten yararlanmak isteyenler için 2015 yılı başvuruları başladı. İstekliler 15 Ekim’e kadar Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden başvuruda bulunabilecek. Ancak edebiyatın da dahil edildiği TÜSAK yasa tasarısı, yeni yasama yılında TBMM’ye gelir ve yasalaşırsa, 2015 yılı başvurularının nasıl değerlendirileceği merak konusu.

Kurulda kimler var?
Bakanlıkça belirlenen seçici kuruldaki kişilerin adları halen sır gibi saklanıyor. Ne var ki kulislerde, ikisi bakanlık yetkilisi 7 kişiden oluşan seçici kurulda kimlerin olduğu açıklıkla konuşuluyor. Buna görde kurulda, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ve Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu’nun yanı sıra Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, yazar ve eleştirmen Doğan Hızlan, yazar ve edebiyat araştırmacısı İskender Pala ile Şûle Yayınları’nın sahibi, şair A. Ali Ural bulunuyor.