Edebiyat buluşması
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Günter Grass ve usta yazar Yaşar Kemal, "Avrupa Edebiyatı Türkiye'de - Türk Edebiyatı Avrupa'da" başlıklı etkinliğin son durağında bugün İstanbul'da bir araya geldi.
cumhuriyet.com.trDünyaca ünlü iki edebiyat ustası Günter Grass ve Yaşar Kemal, İstanbul'da buluştu.
İki usta kalem, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen ''Kültür Köprüleri'' programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ''Avrupa Edebiyatı Türkiye'de-Türkiye Edebiyatı Avrupa'da'' projesinin Türkiye'deki son durağı olan İstanbul'da, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde edebiyatseverlerle bir araya geldi.
Buluşma sırasında konuşan Grass, Yaşar Kemal'in de kendisi gibi taşradan geldiğini, bütün bu deneyimlerini edebiyata dönüştürdüklerini söyledi.
''Bir yazar çoğunluğun değil, azınlığın düşüncelerini yerine getirmelidir'' diyen Grass, edebiyatın geçmişi canlı tutmak gibi bir görevi olduğunu, 3 gündür Türkiye'de bunları anlattığını, dün söylediklerinin basında doğru bir şekilde yansıtılmasından mutlu olduğunu dile getirdi.
Grass, Yaşar Kemal'e Almanya'da ''Barış Ödülü''nü vermeyi kabul ettiğini belirterek, ''Bana o kadar yakın, o kadar aşinaydı ki... Kendimi sanki onun memleketlisi gibi hissetmiştim. Ödül törenindeki konuşmamın dörtte üçünde onun kitaplarından alıntılar yaptım. Yaşar Kemal, 'Türk edebiyatının okulu cezaevidir' demişti. Bunda bir gerçek yatmaktadır'' diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olup olmamasının tartışıldığına işaret eden Grass, ''AB kriterlerini Berlusconi yönetimindeki İtalya'ya uyguladığımızda 'Bu ülke AB'ye dahil olmalı mı, olmamalı mı?' sorusu ortaya çıkar'' dedi.
Yaşar Kemal
Yaşar Kemal de konuşmasında, Grass'ı ''kelleyi koltuğa alan bir insan'' olarak tanımlayarak, ''Ben de o zamanlar çok hapse giriyorum, iş bulamıyorum. Onu tanıdım, 'bir kardeşim var benim bu dünyada' dedim. Ben Çukurovalıyım, o da benim gibi bir kasabalı. İkimiz de memleketimizi bırakmadık. Ben İstanbul'a geldim, yine Çukurova'yı yazdım'' şeklinde konuştu.
Kemal, Anadolu'yu gezerek birçok ilde ağıtları topladığını, insanları sevmeyi böyle öğrendiğini belirterek, ''Benim için insan kötü değildir, insanları koşullar kötü yapar'' dedi.
Türkiye-Almanya Kültür Forumu Sözcüsü Osman Okkan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşinin açılışında konuşan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz da Grass ve Kemal'in 21. yüzyılda yaşananlara tanıklık ettiğini ifade ederek, ''20. yüzyılda her iki dünya savaşını yaşadık. Almanya'da insana hakaret eden rejimleri yaşadık. Her şeyi yeni baştan inşa etmek zorunda kaldık. Avrupa'daki en büyük başarı Avrupa Birliği idi'' diye konuştu.
Cuntz, Avrupa'nın ''herkesin Avrupası'', pek çok kültürün var olacağı bir program olduğunu kaydetti.