Eczanelerle ilgili düzenleme Meclis gündeminde
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan Başbakan Erdoğan'a 'Hükümetin 4 Aralık 2009 tarihinde uygulamaya koyacağı yeni düzenleme nedeniyle eczanelerin yüzde 25 küçüleceği ve çok sayıda eczanenin kapanacağı' iddialarını sordu.
cumhuriyet.com.trCHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, eczanelerden sağlık hizmeti alan yurttaşların tasarruf amaçlı düzenlemeler sonucunda ilaca erişiminde her geçen gün daha büyük zorluklar yaşandığını söyledi.
Ayhan "Hükümetin 4 Aralık 2009 tarihinde uygulamaya koyacağı bu uygulama nedeniyle eczanelerin yüzde 25 küçüleceği ve çok sayıda eczanenin kapanacağını iddia edilmektedir. Konuyla ilgili olarak İzmir Eczacılar Odası Başkanı tarafından yapılan açıklamada '4 Aralık'ta tasarruf amaçlı mali tedbirler bu haliyle başlayacak, bunun bedeli hastanın ve eczacının sırtına yıkılacak olursa ilk elden 3000 eczane, yılsonuna kadar 7000 eczane kapanacak ve çalışanları işsiz kalacak. Bunu herkes biliyor. Ama anlaşılan yetkililer Türkiye'deki eczanelerin üçte birinin kapanmasında, geri kalanların da raflarının boşalmasında ve binlerce çalışanın işsiz kalmasında bir sakınca görmüyor. Bizler ise bunda bir sakınca, hem de ciddi bir sakınca ve zarar gören tarafız. Sadece eczaneler açısından değil, halkın sağlığa ulaşmasının biraz daha zorlaşacak olması nedeniyle, ilaçta tasarrufun bedelini ilaç alanında hangi aktörler büyüyorsa onlar ödesin diyoruz.' denilmektedir" dedi.
Ayhan Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"Ülkemizde toplam kaç eczane faaliyet göstermektedir? Toplam kaç kişiye istihdam sağlanmaktadır? Bu uygulama nedeniyle halen faaliyet gösteren eczanelerin yaklaşık % 25'nin kapanacağı iddiası doğru mudur? Bu nedenle kaç kişi işini kaybedecektir? İlgili sivil toplum örgütleri ve toplumda ciddi bir tepkiye neden olan bu tür bir uygulamaya neden gerek duyul muştur? 4 Aralık'ta uygulamaya konulacak olan değişikliklerle ilgili olarak, Eczacı odalarının ve konuyla ilgili diğer sivil toplum örgütlerinin görüş ve eleştirileri dikkate alınmış mıdır? Alınmadıysa, sağlık gibi toplumun her kesimini ilgilendiren bir konuda sadece hükümetin anlayışının uygulamaya esas kabul edilmesi doğru mudur? Söz konusu uygulama piyasalarda tekelleşmeye neden olmayacak mıdır? Bu durum ilaç fiyatlarını nasıl etkileyecektir?
Bu uygulama nedeniyle küçük ve orta ölçekteki eczanelerin kapanması, eczanelerde ilaç çeşidinin azalması, vatandaşlarımızın ilaca ulaşımını zorlaştırmayacak mıdır? Özellikle küçük yerleşim birimlerinde ortaya çıkacak acil vakalarda ilaç bulunamaması hayati tehlikeye yol açmayacak mıdır? Ortaya çıkacak bu olumsuzlukların sorumlusu kim olacaktır? "