Eczacıların tahammülü kalmadı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, eczacıların yaşamlarını sürdürebilmek için daha fazla ilaç fiyat indirimine tahammülü olmadığını ifade etti.

cumhuriyet.com.tr

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ''sağlık alanında yapılması düşünülen tasarruf önlemleri ve ilaç fiyatlarında indirime gidilmesiyle'' ilgili olarak, 51 Bölge Eczacı Odası Başkanı ve TEB Merkez Heyeti adına yazılı açıklama yaptı.

Kamu sağlık ve ilaç harcamalarındaki yükselmeye ilişkin çözümün, kamuoyunda ilaç fiyatlarının düşürülmesi ve kamu kurum ıskontolarının artırılması olarak ifade edildiğini belirten Çolak, böylesi bir çözümün ancak yeni ve büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olacağını ileri sürdü.

Çolak, ocak ayında yapılan 3 yıllık protokolle ilaç satım koşullarının henüz yeni bağlanmış iken, yapılması planlanan herhangi bir düzenlemenin, eczacı karlılığını azaltan bir sonuç doğurmasının kabul edilemeyeceğinin altının çizildiğini, dün akşam yapılan açıklamayla yeniden başa döndüklerini ve sarsıldıklarını ifade etti.

''Eczacıların yaşamlarını sürdürebilmek için daha fazla ilaç fiyat indirimine tahammülü yoktur'' diyen Çolak, şunları kaydetti:

''Dün akşam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer tarafından yapılan açıklamada, ilaç fiyatlarının düşürülmesinin ve böylece ciddi bir oranda tasarruf sağlanmasının planlandığı ifade edilmiştir. Sayın Bakan'ın, eşdeğer ve referans ilaçların yüzde 60 bandına çekilmesi yönündeki net açıklaması ve eşdeğeri olmayan ilaçlarda yüzde 11 kamu kurum ıskontosunun yüzde 25'e yükseltilmesine yönelik yapılan çalışmalar, bizleri çok endişeye sevk etmektedir. Bu ciddi tasarruf, çok kısa sürede 10 bin eczanenin kapısına kilit vurulması; sonrasında da tüm eczanelerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması anlamına gelmektedir.
Böylesi bir fiyat indirimi, çeşitli ilaçların piyasaya sürülmesinde, dolayısıyla hastaların ilaca ulaşmasında ciddi bir engel oluşturacaktır. Aynı zamanda, eczanelerin kapanması da zaten hastanın ilaca ulaşamaması anlamını taşımaktadır. Zira, birinci aşamada kapanacak eczanelerin önemli bir kısmı esas olarak belde ve kasabalarda tek başına tutunmaya çalışan eczanelerle, büyük şehirlerimizdeki düşük cirolu semt eczaneleridir.''