Eczacılardan ortak açıklama: 400 milyonluk yük vatandaşın üstüne yıkılıyor

İlaç üzerinde hastaların ödediği katkı paylarının artırılması ve yurtdışından ilaç getirilmesiyle ilgili düzenlemeler hakkında 18 ilin eczacılar odası başkanın da katılımıyla basın toplantısı yapıldı.

DHA

İstanbul Eczacılar Odası'nda gerçekleştirilen basın toplantısında ortak açıklamayı Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci okudu. Demirci, iktidarın on yıldır uyguladığı sağlıkta dönüşüm programının sonuçlarını hastalar, sağlık kurumları ve çalışanlar olarak belirgin bir biçimde gördüklerini belirterek, “İktidar sadece sağlık ve ilaçtan yapılacak tasarrufa bir işletmeci mantığı ile yaklaşmaktadır. Bugün biz eczacılar ve hastalarımız bu ekonomik temelli sağlık politikalarının sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmaktayız. Sağlık hizmeti almak için halkın sağlık ödemelerinin daha da artacağı ortadadır" dedi. 

HASTALAR CEPTEN DAHA FAZLA PARA ÖDEYECEK

Bugünlerde iki yeni uygulamanın hayata geçirileceğini böylece vatandaşın sağlık harcamalarının daha da artacağını belirten Demirci, “Bu uygulamalardan birincisi; SGK tarafından yapılan değişiklikle 15 kalem etken maddeyi kapsayan ilaç gruplarında 1 Ekim'de yani yarın başlatılması planlanan taban fiyat uygulamasıdır. İkincisi ise 25 Eylül tarihi itibariyle ülkemizde bulunmayan ithal edilerek yurt dışından getirilen kanser dâhil pek çok kronik hastalıkta kullanılan ilaçların başvurularının yurt genelindeki eczanelere yapılacak olmasıdır. Buna göre eşdeğer grup içinde en ucuz olan ilaç SGK tarafından ödenecek. Bu fiyatın üzerindeki ilaçlar içinse hastalar cepten daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklardır. “ altını çizdi.

Demirci açıklamayı şöyle sürdürdü: “İlaç fiyat farkı on yılı aşkın bir süreden bu yana uygulama tebliği ile uygulanmaktadır. Yarından itibaren, hastanın cebindeki delik, biraz daha büyüyecektir. Bu tebliğ ile beraber, 400 milyon TL civarında bir yük vatandaşın üstüne yıkılacaktır. Hastanın ilaca ödediği fark yüzde 20 ile yüzde 120 oranında yükselecektir. Ülkemizde askeri ücretle geçinmeye çalışan milyonların olduğu düşünüldüğünde, vatandaşın yükü dayanılmaz boyutlara ulaşacaktır“