Eczacıbaşı'ndan 'Başkanlık' açıklaması

Türkiye’de başkanlık sisteminin isimlerden bağımsız tartışılması gerektiğini dile getiren Bülent Eczacıbaşı’na göre önemli olan demokrasinin güvence altına alınması. Ülkenin reform yorgunu olduğunu da söyleyen Eczacıbaşı, büyümeye ve ihracata odaklanıbileceğini dile getirdi.

Olcay Büyüktaş/Cumhuriyet

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin bir reform yorgunluğu içinde olduğunu ifade etti. Frankfurt’taki ISH Fuarı sonrası, gazetelerin ekonomi müdürlerine güncel ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Eczacıbaşı, “Hareketli bir piyasa yaşıyoruz bunun verdiği şaşkınlık var. Yılbaşındaki iyimser beklentilerimiz iki ayda rakamlar tarafından doğrulanmadı. Bu yıl büyüme hızının düşeceğini göze almak lazım” dedi.

“Önemli olan petroldeki düşüşün fiyatlara yansımasıydı ama bütçe açığı korkusuyla bu düşüş fiyatlara yansıtılmadı. Bu sebeple enerji fiyatlarının etkisiyle ihracatçılarımız rakiplerine kıyasla dezavantajlı konuma düştü” diyen Eczacıbaşı, Türkiye’nin reform yorgunluğu üzerinden atabilirse bu dönemi fırsata çevirebileceği saptamasını yaptı. Eczacıbaşı’na göre, yeni bir hikâyeye, yeni bir büyüme modeline ihtiyacımız var.

 

Değerli TL’den vazgeçilmeli

Yeni büyüme modelinde değerli TL politikasından vazgeçilmesi gerektiğini belirten ve düşük kur politikasının son yıllarda Türkiye’de bir alışkanlık haline geldiğini söyleyen Eczacıbaşı, “Düşük kur politikası çeşitli kesimlere yarar getiriyor olabilir ama uzun dönemde ülkeye faydası yok, rekabetçi kurla yeni modeli kurmak lazım. Düşük faiz ve düşük enflasyon olmalı. Düşük faizin kalıcı olması çok önemli. Sorun kurun bu kadar hızlı yükselmesi ve bu sorunun bize faturası olacak. Enflasyon düşük olursa, para politikası istikrarlı olursa, herkes zaten TL ye güvenir” şeklinde konuştu.

 

Hedefler şaşacak

Enflasyon büyüme ve kur cephesinde bu sene hedeflerin şaşacağını ancak bunun büyük bir felaket gibi algılanmaması gerektiğini vurgulayan Eczacıbaşı, “Bırakalım dışarıdan gelen etkilerle bu gelişmeler olsun, kendimiz buna yeni sorunlar eklemeyelim” dedi. Eczacıbaşı, Türkiye’nin gerçekleştirmek istediği atılımın temel taşlarından birinin toplumsal huzur ve barış ortamı olduğunu da ifade etti.

 

Tuzak tehlikesi var

Bülent Eczacıbaşı’na göre Türkiye’nin yüzde 2- 4 arası büyümeye mahkum olarak orta gelir tuzağına düşme tehlikesi var.

Yatırımcının güven duyduğu ve parasını güvenle getirdiği; yerli ve yabancı sermayenin önünü gördüğü bir ortam sunmanın en önemli konu olduğunu söyleyen Eczacıbaşı, orta gelir tuzağının ancak böyle aşılabileceğini savundu.

Eczacıbaşı, büyüme modeli konusunda da sektörlere eşit şans tanıyan bir teşvik yönteminin verimli olacağını dile getirdi.

 

Başkanlık isimlerden bağımsız tartışılmalı

Türkiye’de başkanlık sisteminin tartışılmasının sağlıklı olduğunu ancak bunun kişilerden bağımsız tartışılması gerektiğini belirten Eczacıbaşı’na göre, Önemli olan demokrasinin güvence altına alınması.

Erklerin ayrılığı, denetim ve denge mekanizmaları en sağlam biçimde yerinde olmalı.

Parlamenter sistem tam bir başarı sağlayamadı ama onunla ilgili bazı rötuşlara gereksinim duyuluyor.

Mesela seçim barajı sebebiyle pürüsüzsüz bir demokrasi olamıyor.

 

Öncelikli reform eğitim

Türkiye’nin reform yorgunu olduğu tespitini yapan Bülent Eczacıbaşı, ülkenin ihtiyacı olan öncelikli reformları da şöyle sıraladı:

Eğitim Reformu: Atılım olacaksa öncelik eğitim reformunda olmalı. Uluslararası karşılaştırmalarda matematik ve Fen bilimlerinde gençlerimizin seviyesi yükselmeli.

İş Piyasası Reformu: Buna da acil ihtiyaç var. İstihdamda esneklik ve rekabetçi sanayi için önemli bir konu…

Büyüme modeli: İhracatı destekleyen, rekabetçiliği teşvik eden bir büyüme modeli olmalı ama rekabetçilik sadece kurla olmaz.

Zaten bunun sadece kurla olmadığını bu dönemde gördük. Talebi olan, katma değerli mallar üretmek için üretim yapısı değişmeli. Maliyetlerin rekabetçi olması önemli.

Kalkınma modeli topyekün tasarlanmalı.

Yargı Reformu: Mutlaka yapılması gereken reformlardan biri de Yargı Reformu.

     

İş kazaları büyük utanç

İş kazaları meselesine de değinen Eczacıbaşı, “İş kazaları Türkiye için bir utanç konusudur, sanayici olarak da utanmamız gerekir. Yaptırımların ve mevzuat ciddiyetle uygulanmalı, bundan sonra daha duyarlı olunmalı” dedi.