Economist'ten Gül'e ağır eleştiriler!

Türkiye'deki şaşırtıcı gelişmeler yabancı medyaya yansımayı sürdürürken son günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ilişkin değerlendirmeler de dikkat çekiyor. Economist tarafından yayımlanan bir yorumda internet yasasını veto etmeyen Gül için "Cumhurbaşkanı yine Başbakanı engellemeyi reddetti" deniliyor ve Gül'ün genel yaklaşımı için "tarafsız değil" deniliyor.

cumhuriyet.com.tr

Economist sitesinde yansıtılan Economist İntelligence Unit kaynaklı yorumda Türkiye'de "kritik" seçim süreci yaklaşırken Türkiye'ye "hakim dindar muhafazakar unsurun ülkenin zaten zayıf olan demokratik yönetişim yapılarını zedelemeye devam ettiği" belirtildikten sonra Cumhurbaşkanı Gül'ün "önceden bir mahkeme kararı olmadan interneti sansürlemeye" olanak tanıyan "tartışmalı" internette sansür yasasını imzaladığına dikkat çekiliyor.

"Sayın Gül uzun bir süreden beri sert ve artan biçimde otokratik bir başbakanın hakim olduğu, Türkiye'nin kutuplaşmış siyasi kültüründe potansiyel ılımlaştırıcı bir etkisi olarak görülüyor" denilen yorumda Gül'ün Erdoğan'a karşı koyabilecek "tek şahsiyet" olarak göründüğü kaydediliyor. Bunun ardından ise "İnterneti kısıtlayan yasanın kusurlarını bildiği halde onaylaması, önemli her noktada Başbakanı desteklediğini gösteren sicili ile uyumlu" deniliyor.

"GÜL, SÜRESİZ UYGUN ZAMANI BEKLEYEMEZ"

Bazılarınca, Gül'ün "prematür" bir adım atması durumunda, uzun vadede Erdoğan'ı yerinden etmek ya da yerine geçmek için şansını zayıflatabileceği kaygısıyla ihtiyatlı davrandığının düşünüldüğü belirtildikten sonra "Bunun inandırıcı olduğuna inanmıyoruz. Siyasi ve anayasal önemi göz önünde tutulursa Gül, süresiz uygun zamanı bekleyemez" değerlendirmesi yapılıyor ve Gül'ün tavrı için "tarafsız bir tutum değil" nitelemesi yapılıyor.

ERDOĞAN'A "ZAMAN VE HAREKET ALANI KAZANDIRMAYA KATKIDA BULUNUYOR"

Türkiye'deki istikrarsızlık döneminde Cumhurbaşkanı Gül'ün sözleri ve eylemlerinin "Erdoğan'a zaman ve hareket alanı kazandırmaya" katkıda bulunduğu belirtilen yorumda, "Belki Başbakanın böyle güçlenmesi, Sayın Gül'ün başlıca amacı değildi ama kendisinin öngörmesi gereken sonucudur. Bu nedenle ki Sayın Gül'ün Başbakana karşı koymak için arzu ya da yetenekten yoksun olduğu neticesine varmaktan kaçmak zordur" yorumu yapılıyor.

Economist, yorumunda yolsuzluk soruşturmalarının ortaya çıkmasının ardından Erdoğan'ın birkaç gün "kırılgan" gibi göründüğünü savunurken o sıralarda Cumhurbaşkanı Gül'ün harekete geçmeme yönünde bir tercih yaptığını iddia ediyor.

"Önümüzdeki aylarda Türkiye'de ana siyasi meselesi"nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimin aday olacağını oluşturacağına işaret eden Economist, Erdoğan'ın, Türkiye'yi yönetmeyi sürdürmek için hangi görevin kendisine en iyi platform sunduğu kararını vereceği gibi göründüğünü belirterek Gül'ün "konumu ve gücünün, daima ikincil olup dostu ve rakibinin arzularına göre sınırlandırılacağını kabul etmiş gibi göründüğünü" ifade ediliyor.