Economist: Hükümet gözünü CHP'ye dikti
Britanya'nın Economist dergisi, bu haftaki sayısında, Türkiye'yedeki son gelişmelere geniş yer ayırdı. Economist dergisi, bugün yayınlanan yeni sayısında Türkiye'yle ilgili üç makale yayınladı.
Dış Haberler / BBC Türkçe
Economist'in "Siz Trump'ı izlerken Türkiye muhalifleri tutukluyor" başlıklı makalesinde, HDP'li milletvekillerinin tutuklanma sürecine değinilirken 15 Temmuz'dan beri 36 binden fazla kişinin benzer biçimde tutuklandığı ve çoğu kamu çalışanı 100 binden fazla kişi işlerinden olduğuna dikkat çekildi, "HDP liderlerini ve 100'den fazla gazeteciyi hapse atan hükümet, gözünü ana muhalefet partisi CHP'ye dikti" denildi.
"Erdoğan'ı onun söyleminden ve yazın gerçekleşen şiddet olaylarından etkilenen milliyetçi ve İslamcıların koalisyonu destekliyor. Onun için bu, "milli irade" demek.
GÖZÜNÜ CHP'YE DİKTİ
"HDP liderlerini ve 100'den fazla gazeteciyi hapse atan hükümet, gözünü ana muhalefet partisi CHP'ye dikti. Kürt vekillerin tutuklanmasını protesto eden ve destekçilerini "demokratik yollarla direnmeye" davet eden partinin tüm vekilleri hakkında Erdoğan suç duyurusunda bulundu.
İDAMI GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR
Makalede son tutuklamalarla ilgili "AKP içindeki ılımları da korkutacak şekilde Erdoğan yine idamı geri getirmeyi düşünüyor. Bir milliyetçi parti idamı getirmek istiyor. Analistler Erdoğan'ın milliyetçi partinin bu isteğini yerine getirmesi karşılığında başkanlık rejimine destek almasından korkuyor" yorumu yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve destekçilerinin başkanlık rejimi için Fransa ve ABD'deki sistemini örnek gösterse de, daha çok Kazakistan ve Rusya'daki sistemin siyasal İslam senteziyle birleştirilmiş bir modelin daha öne çıktığını belirten makale, iktisadi gidişata vurgu yaparak, "Doğusundaki otokratik yönetimlerin aksine Türkiye büyümek için petrol ve doğalgaza değil kredilere bağımlı. Bir ekonomiste göre daha fazla baskı ve istikrarsızlık bu yüzden sürdürülebilir değil. Ancak hükümet her zaman ekonomik olarak sürdürülebilir şeyler yapmazlar" tespiti yapıldı.
Makale şu sözlerle noktalandı: "Türkiye şu an yaşam destek ünitesine bağlı. Fiş ise Erdoğan'ın elinde."
RAKKA OPERASYONU
Türkiye ile ilgili bir diğer makalede ise Ankara'nın tüm itirazlarına rağmen YPG'nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka operasyonu konu alındı. Makalede, "ABD YPG'yi sahadaki en güvenilir güç olarak görse de NATO üyesi Türkiye, onları PKK ile ilişkili görüyor. ABD Türkiye'nin isteği üzerine YPG'ye ağır silahlar vermemeyi gönülsüzce kabul etti" yorumu yapılırken Erdoğan'ın Rakka'yı özgürleştirenin YPG'nin değil Türkiye olacağını iddia etmesi hatırlatıldı. Econmist, buna ABD'lilerin ikna olmadığının altını çizerek "Türkiye'yi SDG'nin kente ilerlemesini sabote etmemeye ikna edebilmeyi umuyorlar" dedi. Makalede görüşlerine yer verilen Washington Institute düşüncü kuruluşundan Fabrice Balanche, Türkiye'nin planının Suriye'deki Kürtlerin kontrolünde bulunan Tel Abyad üzerinden Rakka'ya ilerlemek olduğunu belirterek "Türkiye bir şekilde dahil olmamaya ikna edilse bile SDG içinde yeterince Arap olmaması, Arap ağırlıklı Rakka kentini almak için bir sorun. Ama Balanche'a göre ne Türkiye'nin ne de SDG'nin esas amacı Rakka'yı almak. İkisi de birbiriyle savaşmaya daha eğimli" diye konuştu.