Ecevit, Türk hacılara iki milyar dolar bağışlamış

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 10. yılında anıldı. CHP'yi şahlandıran 'Türk Solu'nun yüzde 41 oylara taşıyan 'Karaoğlan' lakaplı siyasetçinin hayatı ve siyasi başarıları bir çok biyografilerinde kaleme alındı. Ama en çok merak konusu olan mirasına kimse parmak basmadı.

cumhuriyet.com.tr

Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Mustafa Çolak 'Bülent Ecevit Karaoğlan' isimli biyografisinde Ecevit'in mirasıyla ilgili merak edilenleri yazdı. Hürriyet'in haberine göre mirasın öyküsü; 'Anne tarafından dedesi olan Emin Paşa'nın Medine'deki mirası varislere paylaştırılmış ve annesi Nazlı Ecevit, 1971'de vefat ettiği için onun payı Bülent Ecevit'e intikal etmişti. Ecevit mirasa sahip olma adına herhangi bir girişimde bulunmamıştı.

Sezer'den yardım talebi

Ömrünün son zamanlarında miras yoluyla sahip olduğu serveti Ecevit, Türk hacıların faydalanması için bağışlamıştı. Bu konuda Cumhurbaşkanı Necdet Sezer ve Diyanet'ten yardım talebinde bulunmuştu. Söz konusu mirası bağışladıktan bir yıl sonra da vefat etti. Fakat vasiyetine rağmen Suudi Arabistan yönetimi istimlak ettiği arsaların bedeli de dahil, taahhüt ettiği ödemeleri yapmadı. Davanın avukatları, Kral Abdullah bin Abdülaziz'in mirasın devri için onay vermediğini, bunun sebebinin de Kral'ın İstanbul'dan satın aldığı ve Sevda Tepesi olarak bilinen araziye imar izni verilmememsi olduğunu söylemişti. Miraz Hz. Muhammed'in de kabrinin bulunduğu yaklaşık 110 dönümlük bir arazi ve bu arazilerdeki taşınmazlardan oluşuyordu."