Ecevit kabri başında anıldı
DSP Kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit, eşi Bülent Ecevit'in ölümünün 3. yılında devlet mezarlığındaki kabrini ziyaret etti.
cumhuriyet.com.trDSP Kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit, DSP yönetiminden 1 saat sonra Devlet mezarlığına geldi. Rahşan Ecevit'e bir önceki törende bulunan eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in yanısıra KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve gazeteci Hulki Cevizoğlu da eşlik etti. Törende Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri Kıbrıs ve Kore gazileri de yer aldı. Rahşan Ecevit'in mezarlığa eşarpla gelmesi dikkat çekti.
Rauf Denktaş gazetecilerin "Ne hissediyorsunuz?" sorusu üzerine "Siz en yakınınızı, canınızı, hürriyetinizi kurtaranınızı kaybettiğiniz zaman ne duygu içinde oluyorsanız ben de o duygu içindeyim. Ecevit'in kararlılığı olmasa bugün Kıbrıs'ta tek Türk kalmazdı. Ona şükran borcumuzu ödeyemeyiz" diye konuştu. Denktaş, Ecevit'in mezarı başında yaptığı konuşmada ise Ecevit'in gerçekten halkçı olduğunu söyleyerek "Onun düşünceleri uygulanıyor olsaydı Türkiye şimdi çok farklı bir yerde olurdu ve hiçbir açılıma gerek kalmazdı" dedi.
Hikmet Sami Türk ise "Bugün onun yokluğu her zamankinden daha çok hissediliyor. Onun gösterdiği doğrultuda hakça bir düzeni gerçekleştirmek için çalışmak zorundayız" diye konuştu.
Ecevit'in kabrine çelenk konulmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Ecevit için dua okundu.
Ecevit, Meclis'te de anıldı
DSP'nin Onursal Genel Başkanı Bülent Ecevit'in ölümünün 3. Yılında Meclis'te anıldı. TBMM Genel Kurul'da söz alan parti temsilcileri Ecevit ile ilgili duygularını dile getirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Ecevit'in ölümünün 3. Yıl dönüme dolayısıyla oturdukları yerden söz alan milletvekilleri Ecevit'i anlattı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Ecevit'e Allah'tan rahmet ve ailesine başsağlığı dileklerini iletti.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise, Bülent Ecevit'in, her zaman saygınlığı ve dürüstlüğüyle anılacağını, hizmetlerinin takdirle hatırlanacağını, Ecevit'in 12 Mart ve 12 Eylül sonrasındaki mücadelesinin, demokrasinin gelişmesinde önemli bir adım olduğunu vurguladı. MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş da Ecevit'in milli duruşuyla Orta Doğu'nun, bugün yaşanan kötü duruma gelmemesi için çalıştığını, Çekiç Gücü geri gönderdiğini, Irak'ın işgaline karşı mücadele ettiğini anlattı.
DTP Grup Başkanvekili Gültan Kışanak da Ecevit'in darbelere karşı tavır aldığını, demokrasi mücadelesinde önemli katkılarının bulunduğunu dile getirdi. DSP'den istifa eden Bağımsız Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Ecevit 'i "Halkçı ve vatansever, zarafet ve nezaketiyle halkın gönlünde taht kuran lider" sözleriyle anlatırken, Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı da Ecevit'in, insani yönüyle, devlet ve siyaset adamı olarak sayılabilecek çok özelliği bulunduğunu söyledi.
'Ecevit Fotoğrafları' sergisi
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'i anma etkinlikleri kapsamında, başkentte panel ve ''Ecevit Fotoğrafları'' sergisi düzenlendi. Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki serginin açılışını, Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit ve KKTC'nin Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş yaptı. Ecevit ve Denktaş, açılışın ardından sergiyi gezdi. Sergi açılışının ardından Ecevit'in kendi sesinden şiir dinletisi ve belgesel film gösterimi yapıldı.
Daha sonra Ecevit ile ilgili panel düzenlendi. Paneli yöneten gazeteci Hulki Cevizoğlu, Bülent Ecevit'in pek çok politikacıya nasip olmayan özellikler taşıdığını, sanat, siyaset, edebiyat gibi alanlarda çalışmaları bulunan efsanevi bir devlet adamı olduğunu söyledi.
KKTC'nin Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da Ecevit'in dış politikadaki etkinliğini anlattı. Ecevit'in, Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde savaş dışında tüm çözüm yollarını denediğini belirten Denktaş, harekattan hemen önce de kan akmaması için jetlerle bildiri dağıtılmasını önerdiğini kaydetti. Denktaş, Ecevit'in, Türkiye'nin milli meselelerinde boyun eğmeyen, insanı seven, kalbi ve ruhu büyük bir insan olduğunu belirterek, ''Onun vizyonu, Türkiye için düşünceleri tahakkuk etmiş olsaydı Türkiye bugün duyduğu rahatsızlığı yaşamayacaktı'' dedi.
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı da milletin kendisine hizmet edeni unutmadığını, muhalefet edenlerin bile bir süre sonra onun etrafında toplandığını söyledi.
''Bazı liderler atmosfer yaratır ve insanlar bir araya gelerek oradan giderler'' diyen Ortaylı, Bülent Ecevit'in de böyle bir devlet adamı olduğunu kaydetti.
Gazeteci Doğan Hızlan ise Ecevit'in şair yönünü anlattı. Hızlan, Ecevit için şiirin bir hedef değil tutku olduğunu belirterek, onu anlamak için şiir kitabını okumak gerektiğini söyledi.
Hızlan, ''Ben insanlarla müzik ve edebiyat konuşurum. O nedenle siyasilerle pek konuşacak bir şey bulamam ancak Ecevit ile konuşurken sözlerin hiç bitmemesini isterdim'' dedi.
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Ecevit'in siyaset hayatı boyunca çok çetin koşullarda görev yaptığını belirtti. Ecevit'in siyasal yaşamı boyunca iki azınlık hükümeti dışında hep koalisyon hükümetlerinde çalıştığını anlatan Türk, bu durumun Türkiye'ye siyasal uzlaşma kültürünü kazandırma konusunda büyük fayda sağladığını ifade etti. Türk, Ecevit'in bir araya getirici özelliğini anlatırken şunları söyledi: ''Birleşmeye her zamankinden çok ihtiyaç var. Bunu 'Demokratik Sol'da da sağlamalıyız. Bugün iki ayrı anma toplantısı yapılıyor. Ecevit'in birçok salonda anılması güzel ama gönül ister ki bütünleşelim ve bir arada analım. Seçimlere 1,5 yıl kaldı. Demokratik Sol eğer bu seçimlerde başarılı olmak istiyorsa birleşmek, bütünleşmek zorunda.''
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gazeteci Oktay Ekşi ve Yükseköğretim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpaslan Işıklı da Ecevit ile ilgili birer sunum yaptı.