Düşünceyi katlettiler

Avrupa’da basına yönelik eşi görülmemiş katliamda dinler, peygamberler ve ruhani liderleri sivri çizgileriyle ele alan ünlü mizah dergisi Charlie Hebdo’nun merkezi maskeli 3 kişinin baskınına uğradı. Makineli tüfeklerle dergiyi tarayan militanlar, aralarında Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charbonnier ile Cabut, Tignous ve Wolinski mahlaslarıyla tanınan çizerlerin de olduğu 12 kişiyi öldürdü.

Cumhuriyet/Dış Haberler Servisi

Avrupa’nın göbeğinde, Fransa’nın başkenti Paris’te ifade özgürlüğüne saldırıldı, basına katliam düzenlendi. Hz. Muhammet’le ilgili, tartışılan karikatürleri yayımlamış haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’in merkezinde bulunan binasını dün yüzleri maskeli 3 militan makineli tüfekler ve RPG’lerle bastı.

Tekbir getiren ve “Peygamberin intikamını aldık” diye bağıran militanlar, Kalaşnikoflarla dergi çalışanlarını taradı. Yaklaşık 50 el eden ateş militanlar, derginin en önemli isimlerinin içinde olduğu en az 12 kişiyi öldürdü, 5’i ağır 10 kişiyi yaraladı.

 

En ünlü çizerler öldürüldü

10'u gazeteci, 2'si polis olan kurbanlar arasında Fransa’nın en meşhur karikatüristlerinden bazıları var. Genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier (Charb), yardımcısı ve aynı zamanda ekonomist Bernard Maris, derginin kurucu çizerlerinden Jean Cabut (Cabu) ile Tignous ve Wolinski mahlaslı çizerler de öldürüldü. Charlie Hebdo ekibi, saldırıdan 2 saat öncesine dek IŞİD ve lideri Ebubekir el Bağdadi'yle dalga geçen karikatürler tweet'lemekle meşguldü. Fransa’nın son 20 yılda gördüğü bu en kanlı terör saldırısı, aynı zamanda Avrupa’da basına yönelik eşi benzeri görülmemiş bir katliam.

 

Saldırı nasıl gerçekleşti?

Çoğu IŞİD saflarında olmak üzere Suriye ve Irak’ta savaşıp geri dönen vatandaşlarının olası terör saldırılarına karşı Fransa uzun zamandır alarmdaydı. Daha önce de saldırılara uğradığından Charlie Hebdo aslında yedi gün 24 saat korunuyordu. Charbonnier de 2013'te Kaide'nin İlham dergisi tarafından "ölüm listesine" konulduğundan polis korumasındaydı. Dergi binası, Paris'in 11. bölgesinde ana bulvarlar ve Bastilles Anıtı yakınındaki Nicolas Apper Caddesi'nde. Bu caddedeki a dair tanıklık geldi.

 

'Kadın çizer içeri aldı'

Buna rağmen TSİ 12.30'da başlayan saldırı profesyonelce, saldırganlar soğukkanlı, kendinden emin ve askeri eğitimli gözüktü. Arabayla gelen militanlar, dergi binasının ikinci katına çıkıp yazıişleri toplantısını bastı. Fransa İçişleri Bakanlığı önce 2 olarak açıkladığı militan sayısını 3'e çıkarırken bir polis "İki adam ateş açıp yazıişleri toplantısındakileri soğukkanlılıklainfazetti" dedi. Coco mahlaslı kadın çizer Corinne Rey, L'Humanite sitesine militanları içeri kendisinin aldığını aktardı: "Kızımı kreşten alıp dergi binasına döndüğünde maskeli ve silahlı iki kişi vardı ve tehditler savuruyorlardı. İçeri girmek istiyorlardı. Wolinski ve Cabu'ya ateş ettiler. Beş dakika sürdü. Bir masanın altına saklanmıştım. Ç ok iyi Fransızca konuşuyorlardı. Kaide'den olduklarını söylüyorlardı." Bir başka görgü tanığı, militanların arabaya binip kaçmadan önce "Medyaya söyleyin, Yemen Kaidesyiz" diye bağırdığını aktardı.

 

Ortalık savaş alanı

Cadde sakinleri ortalığın savaş alanına döndüğünü söylerken canlarını kurtarabilenler terasa sığındı ve saldırının geri kalanını görüntüledi. Militanlar binaya girişte ve çıkışta Charb'ı korumakla görevli iki polisi öldürdü. Dışarı çıktıklarında etrafa ateş açan militanlar, bisikletiyle yardıma gelen ancak yaralanıp kaldırıma düşen ve merhamet dileyen polisi başından vururken görüntülendi. Taradıkları bir polis aracının camından en az 15 kurşun deliği sayıldı. Olay yerinden çaldıkları siyah bir otomobille Bastille'e doğru uzaklaşırken yollarını kesmeye çalışan polisle çatışan ve başka araçlara çarparak yaralanmalara yol açan militanlar, daha sonra bunu terk edip durdurdukları bir araçla kaçmaya devam etti. Charlie Hebdo'nun karşısında çalışan bir gazeteci "Yerlerde cesetler ve ağır yaralılar var, ortalık kan gölü" derken pek çok Fransız "ancak filmlerde olabilecek bu sahneleri Paris'te gördüklerine inanamadıklarını, travma geçirdiklerini" belirtti.

 

Paris'te OHAL

Saatlerce siren sesleryle imleyen Paris adeta OHAL'e geçti. Le Monde başta olmak üzere tüm medya kuruluşları özel korumaya alındı, askerler Eyfel Kulesi, toplu taşıma araçları, AVM'ler, ibadethaneler gibi önemli noktalarda devriyeye başladı. 3 binden fazla polisin peşine düştüğü saldırganların akıcı, aksansız Fransızca konuştukları, iyi bir askeri eğitim almış gözüktükleri vurgulanıyor. Geçen yıl sonunda Fransa'da üç kentte tekbir getiren sürücülerin araçlarıyla kalabalığa dalıp yaralanmalara yol açmalarının ardından Fransa'da pek çok terör saldırısı önlendiği açıklanmıştı.