Duruşma yarına ertelendi (30.05.2011)
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım ile Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması davasınınkilerinin de aralarında bulunduğu 23 tutuklu sanık katıldı. Duruşma yarına ertelendi.
cumhuriyet.com.trTutuklu sanıklardan Hayrettin Ertekin, Ergün Poyraz ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan İsmail Yıldız, reddi hakim talebinde bulunacağını belirterek, daha önce de söz ettiği ve kendisinin başkanı olduğunu söylediği TULE adlı istihbarat örgütünü anlattı.
Mahkemenin kendisine bu örgütle ilgili sorular sormadığını belirten Yıldız, Amerika'daki ikiz kulelere yapılan saldırının failinin de TULE olduğunu, saldırı planının da o dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesinde organize edildiğini ileri sürdü. Yıldız'ın bu şekildeki beyanlarını sürdürmesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ''Bitirin artık, sözünüzü keseceğim. Kimi reddediyorsunuz?'' diyerek talebi konusunda konuşması için uyarıda bulundu.
Yıldız'ın, söylediklerinin talebiyle ilgili olduğunu belirtmesi üzerine Şengün, ''Talebine gelmiyorsun. Havalarda uçuyorsun. Talebinizi yazılı verin'' diyerek mikrofonunu kapattırdığı Yıldız'ı yerine oturttu. Duruşmada, Danıştay saldırısı davası Ankara'da görüldüğü dönemde sanıklardan Süleyman Esen'in avukatı olan Mehmet Ener, tanık olarak dinleniliyor.
Nejat Uysal tanık olarak dinlendi
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanık Ergun Poyraz'ın avukatı Hüseyin Buzoğlu, tanıklığına başvurulan avukat Mehmet Ener'e Osman Yıldırım ile görüşmelerine ve Yıldırım'ın iddialarına ilişkin sorular yöneltti. Buzoğlu'nun, ''Bütün bu sanıkların burada bulunmasının sebebi sizsiniz. Burada tanık olarak size sorular soruluyor, bir gün farklı konumda size soru sorulacaktır. Atfı cürmün ne anlama geldiğini biliyor musunuz?'' dedi. Eren ise bu sözlerinin tehdit içerikli olduğunu belirterek, mahkemeden işlem yapılmasını istedi. Duruşmada daha sonra 1988 ve 2005 yılları arasında Ülkü Ocakları ve MHP'de görev yaptığını söyleyen Alparslan Arslan'ın arkadaşı Nejat Uysal'ın tanık olarak dinlenilmesine geçildi.
Uysal, Ülkü Ocaklarında görev yaptığı dönemde Alparslan Arslan ile tanıştığını, Arslan'ın Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuduğu yıllarda Ülkü Ocaklarına ve çay bahçesine geldiğini söyledi. Danıştay saldırısının ardından televizyonda saldırganın isminin ''Arslan Alparslan'' olarak yazıldığını görünce Arslan'ı telefonla aradığını, ancak ulaşamadığını ifade eden Uysal, ''Sonradan Alparslan olduğu belli oldu. Sonra bu olayın ne olduğu konusunda arkadaşlarla aramızda konuştuk'' dedi.
Arslan'ın çabuk kavga edebilen bir yapıda olduğunu, kendisinin de teşkilatta ağabey konumunda bulunduğunu, çevresinin olduğunu anlatan Uysal, ''2003 yılında Alanya'ya taşındım. Olayla alakam yoktur. Tamamen benim dışımda gerçekleşmiştir. Alparslan Arslan, bir arkadaşına kiralık araba gerektiğini, evraklarının eksik olduğunu, kendisinin kefil olduğunu söyleyerek, kiralık araba istedi. Ben de Aykut Metin Şükre'yi aramasını söyledim. Benim söylememi isteyince Aykut'u arayıp durumu anlattım. Arslan'ın telefonunu verdim'' diye konuştu. Uysal, Alparslan Arslan'ın Aykut Metin Şükre'den Danıştay saldırısı için silah alması konusunu bilmediğini ifade etti.
'Emin Gürses'i istihbaratçı zannettim'
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in soruları üzerine de Uysal, Emin Gürses'i Ergenekon kapsamında tutuklanana kadar devlette yetkili kişi olarak gördüğünü, istihbaratçı zannettiğini söyledi. Uysal'ın, devlete yardımcı olmak için bazı konuları Gürses'e anlattığını söylemesi üzerine Pekgüzel, ''Devlete yardımcı olmak istiyorsanız hakim, savcı var. İstihbaratçı olduğuna dair bir şey gördünüz mü?'' diye sordu. Uysal'ın ''Akademisyen olup da silahı olan kimseyi görmedim. Anlattıklarından istihbaratçı olduğunu anladım'' sözlerine ise Pekgüzel, ''Herkes silah alır. Belki düşmanı vardır, Karadenizlidir merakı vardır'' dedi. Uysal da, ''Emin Gürses, bana 'ben akademisyenim. Git emniyete savcılığa' demedi'' diye konuştu.
Uysal'ın Alparslan Arslan ile yaptığı telefon görüşmesinde silah konusunun konuşulmadığını belirtmesi üzerine Pekgüzel, Arslan'ın duruşmadaki çapraz sorgusunda, araba kiralama konusunun olmadığını söylediğini belirterek, Arslan'ın, ''Nejat Uysal'a silah alacağımı söyleyip söylemediğimi tam hatırlamıyorum. Nejat'a sordum, o da 'Aykut'ta vardı' dedi'' şeklindeki beyanlarını hatırlatarak, Arslan'ın silah istediğini söylediğini kaydetti. Uysal ise silah konusunun olmadığını tekrarladı. Uysal, Osman Yıldırım'ı da Arslan'ın yanında saldırının 1-1,5 yıl öncesinde gördüğünü, Yıldırım ile 5-6 defa Üsküdar'daki çay bahçesinde karşılaştıklarını anlattı. Duruşma Uysal'a sorular yöneltilmesiyle devam ediyor.
Duruşma yarına ertelendi
Birinci Ergenekon davasının bir sonraki duruşması yarın yapılacak. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tanık olarak dinlenilen Alparslan Arslan'ın ülkücü çevreden arkadaşı Nejat Uysal, savcıların sorularını yanıtladı. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, Uysal'a soru yöneltilmesine ara vererek, duruşmayı yarına erteledi.