Duruşma 23 Ağustos'a ertelendi

Birinci Ergenekon davasında tutuklu 23 sanığın bu hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 23 Ağustos'a erteledi.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada konuşan Osman Yıldırım, işlemediği suçun üzerine yıkılmaya çalışıldığını ve saldırılardan bıktığını söyledi.

Yıldırım'ın, bunun ''mahlukatlar'' tarafından yapıldığını söylemesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ''Geniş konuş, anlayacağımız tarzda konuş. Kim onlar? Bunları anlat. Kim Danıştay saldırısını üstlenmeni istiyor?'' şeklinde sorular yöneltti.

Osman Yıldırım'ın ''Hakim Orhan Karadeniz'e emir ve talimatlarını uygulatanlar'' şeklinde yanıt vermesi üzerine Başkan Şengün, ''Madem biliyorsun söyle'' dedi.

Yıldırım'ın ardından Şengün, tutuklu sanık Alparslan Arslan'a konuşup konuşmayacağını sordu.

Arslan'ın, ''Yok'' şeklindeki yanıtı üzerine Şengün, ''Hiç mi yok? Kenarda köşede bir şey kalmadı mı?'' sorusunu yöneltti. Ancak Arslan konuşmadı.

Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik bombalama eylemlerinde bulunduklarını belirten sanıklar Tekin Irşi ve Erhan Timuroğlu ise bir bomba için 5 yıldır yattıklarını ifade ederek, tahliyelerini istediler.

Duruşmada sanıkların beyanlarının ardından avukatların taleplerinin alınmasına geçildi.
''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından bugün tahliye olan ve duruşmaya katılan İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Yardımcısı avukat Mehmet Cengiz de tutuklu sanıklar İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Nusret Senem ve Hikmet Çiçek'in müdafii olduğunu söyledi.

''Sizi etkilemeye çalışıyorum sanılabilir, sakıncalı olabilir diye ayrıntıya girmiyorum'' diyen Cengiz, bunun işin mizahi yönü olduğunu, aslında bu davada söylenecek söz kalmadığını dile getirdi.

Cengiz, şöyle devam etti:

''İzine ulaşılamayan Tuncay Güney mülakatından, sözde 'Ergenekon' örgütüne ilişkin olan ve mahkemeniz kararıyla üstü örtülerek gizlenmeye çalışılan MİT şemasına, huzurda kasetini izlediğimizde aslında mangal partisi olduğu anlaşılan Çatalca toplantısından, Tuncay Güney mülakatına tekabül etmeyen mülakat özetine değin, iddianın kanıtları savunmanın kanıtlarına dönüşmüştür. Fazla söze gerek yok. Müvekkillerimin tahliyesini talep ediyorum.''

 

"Danıştay sanıkları cezalandırılmalı"

Danıştay Başkanlığı adına davaya giren hazine avukatı Perihan Özcan da Osman Yıldırım tarafından duruşmada yapılan aleyhteki beyanları kabul etmediklerini belirterek, Danıştay dosyasının sanıkları Alparslan Arslan, Süleyman Esen, Salih Kurter, Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Tekin Irşi, Erhan Timuroğlu, Aykut Metin Şükre ve Ayhan Parlak'ın cezalandırılmasını istedi.

Duruşmada taleplerin ardından Başkan Köksal Şengün, ara kararlar üzerine dosyaya gelen evrakı okudu.

Buna göre, MİT Müsteşarlığından gelen yazıda, dosyada tanık olarak ifadesi bulunan eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür ile ilgili istenen belgeler dosyaya geldi. Eymür'ün MİT Müsteşarlığından herhangi bir izin alınmadan tanık olarak beyanda bulunduğu kaydedildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından gelen yazıda da Danıştay dosyası sanıklarının 2006 tarihinden bu yana cezaevindeki ziyaretçi listeleri ve mektuplarıyla ilgili kayıtlar yer aldı.

Yine Muzaffer Tekin'i Edirne F Tipi Cezaevinde kaldığı dönemde ziyaret edenlerin listesi de mahkemeye geldi.

 

Danıştay binasının krokisi

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gelen yazıda da Tekin Irşi, Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır, Osman Yıldırım ve Alparslan Arslan hakkında 5-17 Mayıs 2006 tarihleri arasında teknik takip yapıldığına dair herhangi bir bilgi ve belge olmadığı kaydedildi.

Mahkeme heyeti, savunmasında polis tarafından takip edildiğini belirten Tekin Irşi'nin beyanları üzerine, Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalar nedeniyle 5-17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Irşi ile Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır, Osman Yıldırım ve Alparslan Arslan hakkında herhangi bir fiziki veya teknik takip yapılıp yapılmadığının İstanbul Emniyet Müdürlüğünden sorulmasını kararlaştırmıştı.

Emniyetten gelen yazıda, Danıştay saldırısı sonrasında Alparslan Arslan'a ait aracın çekilme görüntülerine ilişkin bir bilginin olmadığı vurgulandı.

Danıştay Genel Sekreterliğinden gelen yazıda ise Danıştay hizmet binasına ilişkin tüm giriş ve çıkış krokilerinin gönderildiği belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığından gelen yazıda, asker olan dosya sanıklarıyla ilgili kayıtların gönderildiği, bu kişiler hakkında herhangi bir istihbari bilginin olmadığı, sadece kimlik bilgileri, ayrılma ve emeklilik gibi verilerin yer aldığı anlatıldı.

Gelen evrakın okunmasının ardından taleplere ilişkin görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, sanıkların savunmalarının alındığı dikkate alınarak, yargılamanın bu aşamasında öncelikle tanıklar ve itiraz edilen tüm tutanak hazırlayıcılarının duruşmaya çağrılmasını istedi.

 

Duruşma ertelendi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada mahkeme heyetince alınan ara kararlar, Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu tarafından açıklandı. Buna göre, sanık ve avukatların taleplerinin duruşma tutanağı yazıldıktan sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme heyeti, sorgu ve savunması tamamlanan tutuksuz sanık avukat Fuat Turgut'un duruşmadan vareste tutulmasına hükmetti. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 23 Ağustos Pazartesi günü saat 09.00'a erteledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün, tutuklu sanıklar Kemal Kerinçsiz, Hayrettin Ertekin, Hüseyin Görüm, Erkut Ersoy, Muzaffer Şenocak, Mehmet Demirtaş, İsmail Yıldız, Mehmet Zekeriya Öztürk, Ergün Poyraz, Sevgi Erenerol, Mehmet Fikri Karadağ, Hikmet Çiçek ve Nusret Senem ile birlikte İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de tahliye edilmesi yönünde oy kullandığı görüldü.

Başkan Şengün, tahliye istemlerine gerekçe olarak, bu sanıkların üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyetini, mevcut delil durumunu suç vasfının değişme ihtimalini, tutuklu kaldıkları süreyi, tutuklanmadan beklenen gayenin sağlanmış, tutukluluktaki makul sürenin aşılmış olmasını, toplum içerisindeki konumlarını, kaçma, saklanma ve delilleri karartma şüpheleri bulunmamasını gösterdi.

Şengün, Perinçek ile ilgili ayrıca, iddianamedeki sevk maddeleri ile tutuklama müzekkeresindeki sevk maddeleri arasında farklılıklar olmasını ve yaş durumunu da karşı oy kullanmasına gerekçe olarak gösterdi.

Duruşmaya emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 18 tutuklu sanık katıldı.

Bu davayla birleştirilen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki ''Vatanseverler'' davası dosyasının tutuksuz sanığı olan, ancak başka suçtan tutuklu bulunan Ahmet Cinali ile tutuksuz sanıklar avukat Fuat Turgut ve gazeteci Güler Kömürcü Öztürk de duruşmada hazır bulundu.

Tutuklu sanıklar Ergün Poyraz, Doğu Perinçek, Nusret Senem, Hikmet Çiçek ve Hayrettin Ertekin ise duruşmaya gelmedi.