Duruma göre enflasyon
Vergiye gelince gerçekleşen eflasyonu baz alan hükümet, emekçiye zammında hedeflenen enflasyonda ısrar ediyor.
Mustafa ÇakırHükümetin, gelecek yıl vergi ve cezalardaki artışta geçerli olacak yeniden değerleme oranını gerçekleşen enflasyona göre, kamu çalışanları ile memur emeklilerine yapılacak zammı ise hedeflenen enflasyona göre belirlemesi, emekçiye şimdiden kaybettirdi. Gerçekleşen enflasyona göre belirlenen yeniden değerleme oranı yüzde 14.47 olurken, hedeflenen enflasyona göre belirlenen memur ve memur emeklisinin zammı yüzde 7.5’ta kalmasına memur da emekli de tepkili.
Hükümet ile Memur-Sen’in imzaladıkları toplusözleşmeye göre de, 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisi 2018 yılında yüzde 4+3.5 oranında zam alacak. Türkiye Kamu- Sen Başkanı İsmail Koncuk, “İyi zam aldık, öyle mi?” diye sorarken, şöyle devam etti:
“Hükümetin memur zammı konusundaki çelişkisi dikkate değer. Şöyleki; hükümet 2018’de vergi oranını gerçekleşen enflasyon üzerinden tespit ederken, memur ve emeklilere hedef enflasyon üzerinden zam yapıyor. Tabii ki hedef enflasyon hiçbir zaman tutturulamıyor.”
Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir de, “Emekliye kümülatif zam yüzde 10.12. Yıllık enflasyon yüzde 11.90. Çarşıdaki gerçek enflasyon yüzde 25. Yeniden değerleme oranı yüzde 14.47. Dolar 3.87 TL, Avro 4.49 TL’ye yükseldi. Emekliler enflasyon farkı dahil 2017 yılı içinde yüzde 10.12 zam aldı. Aldığımız zamlar enflasyonun ve yeniden değerleme oranının altında kaldı” dedi.