Durgunluk vitrine çıktı

JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş: Eskiden dükkânlar genellikle boşalmıyor, devir oluyordu. Boşalanlar da 1-2 ayda kesin doluyordu. Bu süreç 6 aya kadar uzadı.

cumhuriyet.com.tr

Mağazaların boş kalma süresi 3 katına çıktı. İstanbul’un popüler lokasyonlarına ev sahipliği yapan caddelerde boş mağazaların artışı yeniden gündemde.

Bağdat, İstiklal caddeleri ve Nişantaşı’nda boş mağaza sayısı artıyor. Caddelerdeki boş kalma süresi 2 aydan 6 aya uzadı.

Geçen yılın ilk çeyreğin Bağdat Caddesi’ndeki dolu dükkân sayısının 427 olduğunu belirten JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, bu yılın ilk çeyreğinde bu sayının 350 olarak hesaplandığını söyledi.

Boş dükkânlar artıyor

Dünya’nın haberine göre Alkaş, aynı şekilde İstiklal Caddesi’nde de geçen yıl 263 olan dolu mağaza sayısının bu yıl 234’e düştüğünü, azalma trendinin Nişantaşı’nda da olduğunu bildirdi. Alkaş’ın verdiği bilgiye göre; bu semtte de geçen yıl 519 olan dolu mağaza sayısı bu yıl 498’e düştü. Alkaş, “Bağdat Caddesi’nde geçen yıl sadece 8 dükkân boştu. İstiklal Caddesi’nde boş dükkân sayısı 3’ten 32’ye yükseldi. Nişantaşı’nda boş dükkân sayısı geçen yıl 19’du, şimdi 25 oldu. Bu durumun yaşanmasında kentsel dönüşüm sürecinin büyük etkisi var. İnşaat halindeki yapıların sayısı her geçen yıl artıyor. Bağdat Caddesi’nde 43, İstiklal’de 13, Nişantaşı’nda ise 28 mağaza inşaat halinde” dedi.

Boş dükkânları kiralayan yeni kiracıların bir önceki kiraya göre yüzde 40 daha düşük fiyata anlaştığını belirten Avi Alkaş, bu nedenle mevcut kiracıların indirimi ya da kur sabitleme gibi taleplerine yanıt alamazlarsa farklı dükkânlara geçiş yaptıkları bilgisini verdi.

AVM de aynı

Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da AVM’lerde yaklaşık 1 yıldır dükkânların boşaldığını, bu durumun caddelerde de görüldüğünü belirtti. Yazıcı, perakendecilerin yüksek kiraları ödemekte zorlandığını, bu nedenle ya metrekaresi küçük mağazaya ya da kirası daha düşük yere geçmeyi tercih ettiğini dile getirdi.

Kapanan şirket sayısında hızlı artış

Mayısta 792 şirket kapanırken, haziranda bu oran 1016’ya yükseldi. Haziranda kurulan şirket sayısı ise bir önceki aya göre 166 adetlik azalmayla 5 bin 952 oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, haziran ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket rakamlarını açıkladı. TOBB’den yapılan açıklamaya göre, kapanan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 28.28, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 24.82 kapanan kooperatif sayısı yüzde 39.13 oranında arttı. 2017 yılı Haziran ayında, 2016 yılı Haziran ayına göre kurulan şirket sayısında yüzde 8.49, kurulan kooperatif sayısında yüzde 2.35 artış olup kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısında ise yüzde 1.03 oranında azalış oldu 2017 yılı Haziran ayında kapanan şirket sayısı, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 29.26 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 11.36 kapanan kooperatif sayısı yüzde 4.35 oranında arttı. Bu yılın ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı yüzde 1.31 oranında azalma olurken kurulan kooperatif sayısı yüzde 6.74 gerçek kişi ticari işletmesi sayısı yüzde 10.03 oranında arttı.