Durgunluk cari fazla getirdi
Cari denge, TL’deki değer kaybının ithalatı yavaşlatması ve zayıf büyümeyle üst üste üçüncü ayında da fazla verdi.
cumhuriyet.com.trEkimde cari fazla 2.77 milyar dolar, ocak-ekim döneminde cari açık 27.17 milyar dolar oldu. Merkez Bankası (TCMB) açıklamasında “Cari işlemler hesabının fazla vermesinde, bir önceki yılın ekim ayında 5.64 milyar dolar açık veren dış ticaret dengesinin bu yılın aynı ayında 799 milyon dolar fazla vermesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 447 milyon doları artarak 3 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur” denildi.
12 aylık cari işlemler açığı ekimde 39.4 milyar dolara geriledi. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 784 milyon dolar azalarak 699 milyon dolar oldu. Ekimde portföy yatırımlarında 491 milyon dolar tutarında net giriş kaydedildi.
Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Yıldırım, ödemeler dengesinin fazla vermesine karşın yaşanan sermaye çıkışlarına dikkat çekerek “TL’deki değer kaybının belirginleştiği ağustos, eylül ve ekim aylarında finans hesabındaki sermaye çıkışı 21.3 milyar dolar oldu. Yılın ilk 10 ayındaki 27.2 milyar dolarlık açığa ilaveten 6.5 milyar dolarlık net sermaye çıkışı yaşandı” dedi. Yıldırım, “İlk 10 ayda 27.2 milyar dolar cari açık ve 6.5 milyar dolarlık sermaye çıkışı ile toplamda 33.7 milyar dolar finansman açığı oluştu. Bunun 18.4 milyar doları net hata noksan 15.2 milyar doları ise TCMB rezervlerinden karşılandı” dedi.
‘Daha ağır tablo olabilir’ İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, 3. çeyrekteki yüzde 1.6’lık büyüme verilerini değerlendirdi. Boratav, son çeyrekte ve 2019’un ilk iki çeyreğinde küçülmenin kesin olduğunu söyledi. Mart seçimlerinden sonra bütçenin önerildiği şekilde uygulanması halinde ekonomiyi daha sert aşağıya çekeceğine işaret eden Boratav, bu durumda küçülmenin 2019 sonuna kadar devam edeceğini vurgulayarak küçülmenin de işsizlik olarak ekonomiye yansıyacağını söyledi. |