Dünyayı kim değiştirecek?

Türkiye’de çocuklar ve ebeveynleriyle çalışan kuruluşlar yeni başlayan projeleri ile bu sorunun peşinde ...

cumhuriyet.com.tr

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de erken çocukluk dönemi ile ilgili araştırma, uygulama ve görünürlük çalışmalarına destek olan Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı Türkiye’de çocuklar ve ebeveynleriyle  çalışan kuruluşların yeni başlayan projelerine finansal ve teknik destek sağlıyor.
 
Babalar mı?
 
‘Değişim İçin Babalar’ adlı projeyi yürüten AÇEV (Aile Çocuk Eğitim Vakfı) babanın çocuk gelişimindeki önemine vurgu yapıyor. Projenin amacı çocuklar için daha iyi bir ortamın sağlanmasında babanın olumlu etkisini ve rolünü güçlendirmek. Bu kapsamda babaların desteklenmesi yoluyla ev içinde demokratik ilişkiyi güçlendirerek, gelişimde olumsuz etkisi olacak davranış ve tutumları azaltarak, çocuklar için destekleyici bir çevrenin oluşması hedefleniyor.
 
AÇEV’in proje kapsamında gerçekleştireceği en önemli faaliyetlerden biri Türkiye çapında yapılacak bir babalık durum araştırması.  Ülkemizde daha önce bu konuda böylesi kapsamlı bir araştırmanın gerçekleştirilmediğini ifade eden AÇEV yetkilileri, araştırma ile erkeklerin babalığı öğrenme kaynaklarının neler olduğunun, babalığı nasıl gerçekleştirdiklerinin ve babalıkla erkeklik arasındaki bağlantıyı nasıl kurduklarının anlaşılmasının hedeflendiğini belirtiyorlar.
 
Araştırma, STK’lar, belediyeler ve bakanlıklar tarafından yürütülen çalışmalara babaların daha fazla katılımının nasıl sağlanacağı yönünde öneriler geliştirmeyi de amaçlıyor.
 
Ya Kadınlar ve Çocuklar?
 
Öte yandan KAMER (Kadın Merkezi Vakfı)’in  Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toplam beş ilde, üç yıl boyunca yürüteceği projenin adı sorunun diğer aktörlerine dikkat çekiyor : Dünyayı Kadınlar ve Çocuklar Değiştirecek’... Dünyayı Kadınlar ve Çocuklar Değiştirecek Projesi kadınlar, erkekler ve çocuklarla aynı anda gerçekleştirilecek bir proje olup; hem kadınların hem erkeklerin toplumsal cinsiyet rollerini fark edip sorgulamalarını sağlamayı hedefliyor. Öte yandan proje, erken çocukluk döneminden başlayarak, çocukları birey kabul eden yaklaşımlarla yapılacak eğitimin şiddete dayalı cinsiyetçi sistemi değiştirmek için en etkili yatırım olduğunu uygulamalarla göstermeyi de amaçlıyor. Proje kapsamında ayrıca anneler, babalar ve öğretmenlerin çocuklarla birlikte oynama becerileri de geliştirilecek.
 
Aile bu işin neresinde?
 
Beyoğlu Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı’nın; Esenler Belediyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Beyoğlu Toplum Sağlığı Merkezi işbirliğinde; Beyoğlu ve Esenler Bölgelerinde gerçekleştireceği ‘Bilinçli Aile Sağlıklı Nesiller’ projesi ise soruna, aile boyutunu öne çıkararak yaklaşıyor. Proje, 0-3 ve 4-6 yaş anne ve baba destek grupları ile Beyoğlu bölgesinde yaşayan erken çocukluk dönemindeki çocuklara ve ebeveynlerine, sorumlu ebeveynlik modelleri konusunda yol gösteriyor. Proje, belediyenin farklı hizmetlerini bütünleşik bir şekilde anne-baba ve çocukları hedeflediği ve farklı paydaşların işbirliği yaptığı bir hizmet modeli üretmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında Esenler Belediyesi’nde de çeşitli seminerlerle ebeveynlerin desteklenmesi amaçlanıyor.
 
Ebeveynlerin de rehbere ihtiyacı var!
 
Çocuk hakları ve insan hakları konularında danışmanlık hizmetleri veren Hümanist Büro, hazırlayacağı rehberle ebeveynlerin imdadına yetişiyor.  Rehber, sosyal konularda çalışanların  kapasitelerine  katkıda bulunarak , 0-8 yaş çocuğu olan ebeveynlerin bulundukları yerdeki eğitim, sağlık, barınma, sosyal yardım ve istihdam gibi hizmet ve haklarına erişimlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
 
0-5 Yaşa Dikkat!
 
Araştırmalar, çocukların ilk yıllarına (0-5) yapılan yatırımların, okula devam oranları, artan hane geliri, aile içi şiddetin önlenmesi gibi önemli sonuçlar elde edilmesine katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
 
Destek Hollanda’dan
 
Dünyayı kimin değiştireceği konusunda kafa yoran tüm bu projelerin ortak noktası arkalarındaki teknik ve finansal destek. Bu destek Hollanda merkezli bağımsız bir kuruluş olan Bernard van LeerVakfı’ndan geliyor. Vakfın amacı, çocukların daha sağlıklı, güvenli ve destekleyici bir ortamdayetişmelerine katkısağlamak. Vakıf, dünyanın çeşitli ülkelerinde (Brezilya, Hindistan, İsrail, Peru, Tanzanya, Uganda, AB bölgesi ve Türkiye) projelere destek oluyor. 20 yıldan fazla bir zamandır, Türkiye’de de farklı paydaş veortaklıklarla, çeşitli projelere finansal ve teknik destek sağlayan vakfın paydaşları arasında AÇEV (Aile Çocuk Eğitim Vakfı), ÇAÇA (Çocuklar Aynı Çatının Altında Derneği), Kültür Kenti Vakfı, Beyoğlu Belediyesi,  Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Merkezi, Sakarya Üniversitesi SosyalHizmet Bölümü,  KAMER (Kadın Merkezi Vakfı) ve Boğaziçi Üniversitesisayılabilir.
Vakfın Türkiye temsilcisi Yiğit Aksakoğlu, önümüzdeki 5 yıllık dönemde çocukların ilk yıllarındakendi potansiyellerini gerçekleştirmelerine katkıda bulunabilmek için ebeveynleri destekleyen hizmet modelleri, araştırma ve görünürlük çalışmalarını destekleyeceklerini belirtiyor. Vakıf Türkiye’de ve dünyada destekledikleri çalışmalarda tüm çocukların ve ebeveynlerinin erişebileceği program vepolitikaların hayata geçmesi için çalışıyor.
 
Vakıfla ilgili detaylı bilgi için www.bernardvanleer.org adresine bakılabilir.