Dünyanın yüzde 3’ü göçmen

Birleşmiş Milletler farkındalık yaratmak amacıyla 18 Aralık’ı Uluslararası Göçmenler Günü olarak ilan etse de, küresel sorunun faturası her geçen gün ağırlaşıyor. Dünyada 250 milyon kişinin (dünya nüfusunun yüzde 3.3’ü) uluslararası göçmen olduğu tahmin ediliyor.

cumhuriyet.com.tr

Dünyada 250 milyon kişinin (dünya nüfusunun yüzde 3.3ü) uluslararası göçmen olduğu tahmin ediliyor. BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi (UNDESA) tahminlerine göre, göçmenlerin yarısı kadın. Türkiye de son yıllarda en çok göçmen alan ülkeler arasına girdi. “18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü” Birleşmiş Milletler tarafından 2000 yılında kabul edildi. Göçmenler Günü’nde göçmenlerin yaşamları ve sorunları konusunda bir farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.

Verilere göre, göçmenlerin yüzde 48’i kadın, kalanı erkek. Göçmenlerin yarıya yakını Asya kökenli (Hindistan, sonra Çin ve diğer Güney Asya ülkeleri), Meksika da ikinci sırada. Göç alan ülkeler sıralaması ise şöyle: ABD, Almanya, Rusya, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık. Türkiye ise yerleşik göçmen sayısı çizelgesinde 19. sırada, dışarıya göç vermede ise 18. sırada.

Umut yolunda ölen ve kaybolan göçmenlerin sayısı 2016 yılında yıllık yüzde 26 artarak 7 bin 927 kişiye yükseldi. 2016 sonu itibarıyla kayıtlı sığınmacı sayısının yarıya yakını çocuk (22.5 milyon). 2016’da en çok sığınmacı çıkan ülke Suriye (5.5 milyon). 2016’da en çok sığınmacı alan ülke olan Türkiye’ye kabul edilen 2.9 milyonun 2.8 milyonu Suriyeli.