Dünyanın en büyük süt ihracatçısı 126 bin ineği itlaf edecek

Dünyanın en büyük süt ihtacatçısı Yeni Zelanda, hızlıca yayılan Mikoplazma hastalığını tamamen ortadan kaldırmak için 126 bin ineği itlaf edeceğini açıkladı.

Esin İleri

Yeni Zelanda ineklerdeki Mycoplasma hastalığını tamamen yok etmek için radikal bir yöntem deneyecek: 100 bin ineği itlaf etmeyi planlayan Yeni Zelanda bu hastalığın kökünü kazımaya çalışan ilk ülke olacak. 

Gazetecilere konuşan Başbakan Jacinda Ardern, "Bu çok zor bir karardı - kimse toplu itlafı savunamaz. Ama bunu yapmazsak hastalık yayılarak ülkedeki sürülere yayılacak. Ülkemizdeki 20 bin süt çiftliğini korumak için elimizde bir şans var, ama elimizi çabuk tutmamız gerekiyor" dedi.

Mikoplazma hastalığından kurtulmak için çalışma başlatan Yeni Zelanda hükümeti, tarım sektörünün temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda 10 yıllık bir program kapsamında 126 bin ineğin imha edileceğini açıkladı. Dünyanın en büyük süt ihracatçısı olan ülke, sürülerini korumak için 800 milyon Yeni Zelanda Doları, yani yaklaşık olarak 2 milyar 500 milyon Türk Lirası harcayacak. Bu, ülkede gerçekleştirilen en büyük itlaf olacak.

Mikoplazma Bovis, ülkede ilk defa geçtiğimiz temmuz ayında görüldü. Tespit edildiğinden beri 26 bin inek itlaf edildi. Yeni Zelanda'da, ülkenin ikinci en büyük ihracat alanı olan tarıma büyük önem veriliyor. 6 milyon 600 bin süt ineği bulunan Yeni Zelanda, dünya sütünün yüzde 3'ünü üretiyor.

Mikoplazma nedir?

Yaklaşık 70 çeşidi bulunan bir bakteri çeşidi olan Mikoplazma, hayvanlarda idrar yolları, solunum sistemi, kas-iskelet yapısı ve görme organlarını etkileyen bir grup enfeksiyonu birleştiren bir terimdir. Mikoplazma ilk olarak 1898'de Fransa'da pnömoniden muzdarip ineklerin organizmasından izole edildi; bakterinin insan vücudunda da yaşadığı ancak 1937 senesinde anlaşıldı.