Dünyanın durumu 2012: Sürdürülebilir refaha doğru
Avrupa Komisyonu, 2020’ye dek enerji denetimi, belgelendirilmesi ve inşaatı için 450.000 yeni işgören çalıştırılması olanağını öngörüyor.
Melih Baş/CumhuriyetWorldwatch Enstitüsü’nün 1984’ten beri her yıl hazırlanan Dünyanın Durumu Raporu’nun sonuncusu da geçen ay İş Bankası Yayınları’ndan yazımızın başlığındaki isimle piyasaya çıktı.Rapor’un giriş bölümünde Enstitü Bşk. R.Engelman, raporun 2012 yılındaki Rio+20 konferansı kapsamında ele alınıp üstünde düşünülebilecek öneriler bütünü olarak tasarımlandığını vurguluyor.Yılın özeti bölümündeki olgular arasında kişisel kanıma göre en ilginci Bolivya’nın Tabiat Ana Yasası ile doğaya, insanlarla eşit haklar tanıması. Ekolojik anayasa kavramı ışığında iyi bir metin olan Bolivya Anayasası incelenmeye değer (bkz. Bolivya Anayasası, M.F.Özlüer vd., Phoenix yay.,2012).
Bölümlerin adları raporun içeriği hakkında genel bilgi verici biçimde çok iyi belirlenmiş, ilk sekiz bölüm şöyle:
Yeşil ekonominin herkesin işine yaramasını sağlamak / Fazla gelişmiş ülkelerde küçülmenin yolu / Kapsayıcı ve sürdürülebilir kentsel kalkınma için planlama / Sürdürülebilir ulaşıma doğru / Yaşanabilir, adil, sürdürülebilir kentler yaratan bilgi ve iletişim teknolojileri / ABD’deki sürdürülebilir kentsel kalkınmayı ölçmek / Şirketi yeniden keşfetmek / Sürdürülebilirlik yönetişimi için yeni bir küresel yapı
Politika alet çantası başlığıyla toplanmış olan sonraki dokuz bölümün ise, başlıkları daha doğrusu içerikleri de şöyle:
9 milyardan önce durmaya yönelik dokuz nüfus stratejisi (Enstitü Başkanı R. Engelman tarafından yazılmış) / Açık yeşil binalardan sürdürülebilir binalara / Daha sürdürülebilir tüketimle ilgili kamu politikaları / Brezilya’da iş dünyasını harekete geçirmek ve sonrası / Sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak / İklim sıkıntısı yaşayan bir dünyada gıda güvencesi ve eşitliği / Biyolojik çeşitlilik: toplu tükenişle mücadele / Sürdürülebilir refah için ekosistem hizmetleri / Yerel yönetimleri doğru yola sevketmek
Raporu okumak ve çeşitli bireysel ve özellikle örgütsel düzlemlerde tartışmak için çok güzel bir de ‘Tartışma Rehberi ve Gözden Geçirme Soruları’ kitapçığı hazırlamış Enstitü. Keşke bu kitapçık da kitaba bir ek olarak eklenseydi. Kitapçığın İngilizcesine şu adresten (ücretsiz) ulaşabilirsiniz : http://www.worldwatch.org/system/files/SOW12%20Discussion%20Guide.pdf
Kitapçıkta soru ve öneriler bölümlere göre düzenlenmiş. Örneğin, kitabın ‘Yeşil ekonominin herkesin işine yaramasını sağlamak’ başlıklı bölümünden iki soru-öneri:
Finansal sistemimiz ve son finansal krizler, çevresel önceliklerimizi öne çıkarma yeteneğimizi nasıl gölgeledi? Tüketimcilik ve sürdürülebilir refah arasında bir çelişki var mıdır, yoksa bunlar dengelenebilir mi?
Birleşmiş Milletler, 1992’de Rio’da yapılmış ‘Yeryüzü Zirvesi’nin ardılı olarak yine aynı yerde Haziran 2012’de Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı düzenledi. Bu tarihsel toplantıda, hükümetler, diğer önlemlerin yanı sıra, BM İklim Değişikliği Sözleşmesi’ni kabullendi; Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ni imzalamaya başladılar. Acaba sizin hükümetiniz 1992 ve 2012 Rio zirvelerine katıldı mı? Bu toplantının ve kabullerin sizin ülkenizde nasıl etkileri oldu?
Not: Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı Sonuç Bildirgesi’ni okumak için bkz. :
http://www.cevko.org.tr/cevko/getdoc/450dede9-6582-464e-8e30-c94ad6b0033f/Rio_Sonuc_Bilgirgesi.aspx
ve ayrıca bkz.:
http://www.uncsd2012.org/content/documents/814UNCSD%20REPORT%20final%20revs.pdf
Türkiye tarafından zirvede sunulan “Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Raporu Geleceği Sahiplenmek 2012” ye ulaşmak için bkz.:
http://www.surdurulebilirkalkinma.gov.tr/DocObjects/Download/14223/SurdurulebilirKalkinmaEnIyiUygulamalari2012.pdf
Sonsöz: Haydi tanıttığımız kitaptaki ve kitapçıktaki tartışma ve önerileri incelemeye ve tartışmaya. Hoş kalın.