Dünyada Geçen Hafta
Geçtiğimiz hafta dünya gündemine Obama'nın Türkiye ziyareti, İtalya'daki deprem ve Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatması damgasını vurdu. Obama Türkiye ziyareti esnasında dünyadaki Müslümanlara seslenerek "ABD İslam ile savaş halinde değildir" dedi. İşte dünyada geçen hafta meydana gelen önemli olaylar...
cumhuriyet.com.tr
Chavez, ABD ile yeni bir başlangıç istiyor
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD ile ilişkilerde yeni bir başlangıç yapmak istediklerini söyledi.
Kuzey Kore uzun menzilli füze fırlattı
Kuzey Kore'nin 5 Nisan'da uzun menzilli füze fırlattığı bildirildi. Kuzey Kore'nin bu girişimi, başta Güney Kore olmak üzere birçok ülke tarafından tepkiyle karşılandı. ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin ''kuralları yıktığını ve bu hareketin uluslararası bir cevabı gerektirdiğini'' söylerken, Çin itidal çağrısında bulundu. Haberin ardından açıklama yapan Birleşmiş Milletler acil toplantı yaptı, toplantıdan bir sonuç çıkmadı.
Obama'dan Türkiye'nin AB üyeliğine destek
ABD Başkanı Barack Obama, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti ziyareti esnasında "Türkiye ABD ve AB için önemli bir müttefiktir. Türkiye'yi AB'ye alın. Bu Müslüman dünyaya bir mesaj olacaktır" cümlesine, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy "Obama AB meselelerine karışmasın" diyerek Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu dile getirdi.
İtalya'da deprem
İtalya'nın L'Aquila bölgesi 6 Nisan'da 6.3 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Geniş bir bölgede hissedilen depremde ölü sayısı 293'ü buldu, birçok insan ise evsiz kaldı. Hafta boyunca İtalya artçı depremlerle sarsılmaya devam etti. Bilinen son kayıp kişinin cesedinin de çıkarılmasının ardından 11 Nisan itibariyle arama-kurtarma çalışnmalarına son verildi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin depremde evleri yıkılan ya da oturulmaz hale gelen ve bu nedenle çadırlara yerleştirilen felaketzedeleri, "Farz edin ki, hafta sonunu kampta geçiriyorsunuz..." diyerek teselli etmesi tepki topladı.
Obama'nın Türkiye ziyareti
ABD Başkanı Barack Obama, 6 ve 7 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret etti. Barack Obama ziyaretine, Anıtkabir'de Ata'nın huzuruna çıkarak başladı. Obama Anıtkabir Özel Defteri'ne, "'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesini gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" diye yazdı. Obama TBMM'de tarihi bir konuşma da gerçekleştirdi. ABD Başkanı ayrıca Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve CHP, MHP ve DTP liderleriyle bir araya geldi. Obama, dini liderlerle de bir görüşme gerçekleştirdi.
Obama TBMM'de yaptığı konuşmada, laik ve inanç özgürlüğüne saygılı Türkiye'yi desteklemeye devam edeceklerini belirterek, Türkiye'nin, Doğu ve Batı arasında 'köprü' rolüne vurgu yaptı. Terörle mücadele konusunda verdiği desteği yineleyen Obama, sözde 'Ermeni soykırımı' konusunda görüşlerinin değişmediğini söyledi. Obama İslam dünyasına da seslenerek, "ABD İslamla savaş halinde değildir" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti nedeniyle dünyanın gözü de Türkiye'deydi. Dış basındaki değerlendirmelerde, Obama'nın son yıllarda bozulan Türkiye-ABD ilişkilerini yeniden tahsis etmeye çalıştığı belirtildi. Obama'nın "ABD ile Türkiye dünya için bir model olabilir" sözlerine de vurgu yapıldı.
Rasmussen özür dilemedi
Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmak üzere geldiği İstanbul'da düşen ve omzu çıkan Anders Fogh Rasmussen, olay yaratan 'karikatür' meselesine ilişkin yaptığı açıklamada hem ifade özgürlüğüne inandığını söyledi hem de "Başkalarının önem verdiği konulara, dinlerine, inançlarına saygı sorumluluğunu göstermemiz lazım" dedi. Özür dilemesi beklenen Rasmussen bu beklentileri karşılamazken, Roj Tv'nin kapatılabileceği mesajını verdi.
Moldova karıştı
Moldova'da 5 Nisan'da parlamento seçimleri yapıldı. Seçimlerden sonra yaşanan karışıklıklar, uluslararası krize dönüştü. Komünistlerin yaklaşık yüzde 50 oyla kazandığı seçimlere hile karıştığını öne süren 15 bin kadar muhalefet yanlısı protestocu, parlamento ve devlet başkanlığı binalarını basarak, başkent Kişinev'de polisle çatıştı. Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin, komünistlerin kazandığı seçimden sonra muhalefetin şiddet içeren protestolarından Romanya'yı sorumlu tuttu. Romanya ise Bükreş'in Moldova hükümetini devirmeye çalıştığı suçlamasını "provokasyon" olarak nitelendirerek reddetti. Romanya ile Moldova arasında yakın kültürel bağlar bulunuyor.
Almanya, Akman ve Karaman'ın peşinde
Almanya tarihine "ülkenin en büyük bağış skandalı" olarak geçen Deniz Feneri e.V. davasında kararın açıklanmasının ardından özellikle Zekeriya Karaman ve Zahid Akman hakkındaki soruların, hükümetçe yanıtlanması için Federal Meclis gündemine geldiği saptandı.
Talat, ABD'den ilgi bekliyor
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD'nin Kıbrıs sorununun çözümüne ilgi duymasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, ''İstiyoruz ki Kıbrıs sorununa gerçekten ilgi göstersin ve sorunun çözümü için yapabileceği katkıları yapsın'' dedi.
El Zeydi'nin cezası 1 yıla indi
ABD Başkanı George Bush'a pabuç fırlatarak tarihe geçen Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi'nin 3 yıllık hapis cezası temyizde 1 yıla indi. Karar verilirken "gazetecinin sabıkasının olmaması, genç yaşı ve saldırı gerekçeleri" göz önüne alındı. Avukat, "Müvekkilimin cezaevindeki iyi hali de cezanın düşürülmesinde etken oldu" dedi.
Chavez'in Çin ziyareti
Çin'e çalışma ziyaretinde bulunan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, "bu ziyaretinin yeni bir dünya düzeni yaratılmasının bir parçası olduğunu" söyledi. ABD'yi sık sık eleştirmesiyle bilinen Chavez, dünyada gücün bu ülkeden İran, Japonya ve Çin gibi ülkelere geçtiğini savundu.
Denktaş: Ciddiye almıyorum
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Ergenekon'da adı geçen eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Ulusal Birlik Partisi'nin Lideri Derviş Eroğlu için Başsavcılıktan soruşturma istedi. Soruşturma istemini değerlendiren Denktaş ise "Bekleyelim görelim bakalım ne yapacaklar. Ben ciddiye almıyorum" dedi. Rauf Denktaş, Ergenekon soruşturması çerçevesinde açıklanan ikinci iddianamede "Kıbrıs faaliyetleri" başlığı altında yazılanların "hiçbir kıymeti ve hukuki değeri olmadığını, kendisinin de suçlu değil mağdur olduğunu" da sözlerine ekledi.
Eyfel Kulesi'nde grev
Dünyanın en çok ziyaretçi akınına uğrayan yerlerinden Paris'in sembolü Eyfel Kulesi'nde çalışanlar 8 Nisan'da grev başlattı. Daha iyi çalışma koşulları ve daha fazla güvenlik talepleriyle başlatılan grev nedeniyle Eyfel Kulesi'nin kapıları ziyaretçilere açılmadı.
Evo Morales açlık grevinde
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, kongrenin, genel seçimlerin kesin tarihini belirlemesi için baskı oluşturmak üzere açlık grevine başladığını açıkladı. Küba'nın iktidar koltuğunu bırakan tarihi lideri Fidel Castro, açlık grevine başlayan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'i telefonla aradığını ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile birlikte Morales'e destek verdiklerini söyledi.
(Derleyen: Berza Şimşek)