Dünya üzerindeki en güzel 10 kütüphane seçildi: Beyazıt Devlet Kütüphanesi dördüncü oldu
Beyazıt Devlet Kütüphanesi, ABD’de yayımlanan aylık popüler kültür ve teknoloji dergisi Wired’ın, dünya üzerindeki en güzel 10 kütüphaneyi derlediği çalışmasında, dördüncü sırayı aldı.
cumhuriyet.com.trBeyazıt Devlet Kütüphanesi’nin bulunduğu yapı aslında, 1506 yılında inşa edilen bir kompleksin, kervansaray bölümüydü. 1884’te “Kütüphane-i Umum-i Osmani” adıyla kuruldu. Türkiye’nin devlet tarafından kurulan ilk kütüphanesi. Bir ‘derleme kütüphanesi.’ Yarısı kitap olmak üzere toplam bir milyona yakın dokümanı barındırıyor. Kütüphanede yer alan kitapların 11.120 adedini ise aralarında çok önemli eserlerin de bulunduğu ‘el yazması eserler’ oluşturuyor.
Otantik aura güçlendirildi
Kütüphanenin renovasyonu 2015’te başladı, 2017 yılında tamamlandı. Restorasyonu ve iç tasarımı yapan Tabanlıoğlu Mimarlık Ortağı Melkan Gürsel, “Eskiyi vurgulayan, ancak içinde bulunduğumuz yüzyılın olanaklarıyla, işlevsel ve mimari yaklaşımıyla bugünü yansıtan bir çalışma yapıldı” dedi. Gürsel, şöyle devam etti: “1999 İstanbul depremi sırasında gördüğü hasar neticesinde tarihi yapı, bu nadide eserlerin korunması için gerekli fiziki şartları sağlayamıyordu. Binaya girdiğimizde eski bir yapı ve ona nerdeyse fütursuza, günü kurtarmak için yapılmış müdahalelerle karşılaştık. Örneğin avlunun üzeri betonarme kaba bir kolonla taşınan bir örtüyle kaplanmıştı, arka avluda yıkık bir ‘gecekondu’ yapı vardı. Eski yapının kaplaması vardı.... Malzeme olarak yapının özgün duvarlarıyla uyumlu malzemelerle iyileştirmeler yapılırken, özellikle cam gibi, ortamla uyum sağlayan, teknolojik olarak da imkanlar yaratan çağdaş malzemeler ve teknikler adapte edildi. Avlu çatısını kurarken olduğu gibi, tüm mekânlarda orijinal elemanlara mümkün olduğunca az dokunuldu, yük bindirilmedi. Güncellenen mekânlar, avludan okuma salonlarına kadar kütüphanenin otantik aurasını güçlendirdi...”
Wired Dergisi'nin sıralaması şöyle...
1 - Danimarka, Dokk1
2 - ABD, Lawrence Halk Kütüphanesi
3 - Çin, Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi
4 - Türkiye, Beyazıt Kütüphanesi
5 - Norveç, Vennesla Kütüphanesi
6 - Norveç, Bodo Kütüphanesi
7 - ABD, Chicago Halk Kütüphanesi
8 - İngiltere, Birmingham Kütüphanesi
9 - Kanada, Halifax Merkez Kütüphanesi
10 - Meksika, Conarte Kütüphanesi