Dünya, Soma gözaltılarını konuşuyor

Soma faciasına ilişkin olarak hafta sonunda gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalar hemen yabancı medyada yakın buldu.

ANKA

NEW YORK TİMES

New York Times, "öfkeli bir kamuoyunun baskısı altındaki" Türk otoritelerinin, Pazar günü 25 kişiyi gözaltına aldığını ve maden şirketinin bazı yöneticilerini tutukladığını anlatarak girdiği haberinde tutuklanan isimlerin 3 ile 15 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılabileceklerini söylüyor. "Felakete duyulan öfke, bazı kentlerde polisle çatışmalara yol açtı" dedikten sonra Başbakan Erdoğan'ın Soma'daki açıklamalarının "bölge halkını daha fazla kızdırdığı" yorumunu yapıyor. Bunun ardından gazete, "İstanbul'da sokak protestoları ve devam eden bir yolsuzluk soruşturması"na rağmen Erdoğan'ın iktidar üzerindeki "sıkı kontrolünü koruduğunu ve gelecek cumhurbaşkanlığı seçimi kazanmasının beklendiğini" de yazıyor.

 

WALL STREET JOURNAL

Soma kazasına ilişkin gerçekleştirilen gözaltılara vurgu yapan Wall Street Journal, "Yargı bu adımları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin felaketi yürütme tarzı konusunda sert eleştirileri çektiği bir arada attı" diye yazıyor. Gazete, savcıların bu hareketinin, felaketin sorumluluğunun belirlenmesiyle sonuçlanabileceğini kaydediyor ve böyle bir gelişmenin de "Başbakan Erdoğan'ın geçen Çarşamba günü sarf ettiği, kazaların madenciliğin doğal bir yönü olduğu yönündeki sözlerinin olumsuz etkilerini ve Başbakanın danışmanının bir protestocuyu tekmelediğini gösteren görüntülerin yarattığı öfkeyi hafifletmeye katkıda bulunabileceği"ni düşünüyor.

 

FINANCIAL TIMES

Ekonomi gazetesi Financial Times, savcıların gözaltı kararlarını verirken "Hükümet, ülkenin tarihinin sanayi sektöründeki en kötü kazanın siyasi yan sonuçlarını sınırlamaya çalışıyor" görüşünü dile getiriyor. Özelleştirilen madenlerde "gevşek" güvenlik standartlarının eleştirildiğini anlatan gazete, hükümetin daha önce meydana gelen başka olaylarda olduğu gibi sorumluluk üstlenmediğini ancak halktan güçlü bir destek almayı sürdüren Erdoğan'ın yönetiminin bir referandumu anlamına gelen Mart yerel seçimini kazandığına dikkat çekiyor.

 

BBC

Tutuklananların taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekle suçlandığını anlatan BBC, "ülkenin tarihindeki en kötü maden kazası idi, hükümet ve maden işletenlere karşı protestoları tetikledi" diyor. Haberde Soma'da protestoların yasaklandığına, düzinelerce insanın gözaltına alındığına dikkat çekilirken "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, felakete verdiği yanıtta duygusuz gibi görünmekle eleştiriliyor" sözlerini de kullanıyor.

 

LE FİGARO

Fransız Le Figaro gazetesi, gözaltı kararlarını duyurduğu haberinde Soma Holding'in çalışanlarının güvenliğine yerine kara öncelik vermekle suçlandığını belirtiyor. Soma faciasının,Türkiye'nin tarihinin en öldürücü sanayi kazası olduğunun altını çizen gazete, "Felaket, Türkiye'de halk arasında bir öfke dalgasına yol açtı, sadece Soma Kömür İşletmelerine karşı değil, aynı zamanda Sayın Erdoğan'ın İslami muhafazakar hükümetine karşı da" yorumunu yapıyor.

 

EL PAİS

Gözaltı ve tutuklama kararlarına da dikkat çeken İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais ise, hükümeti eleştirenlerin devlete ait madenleri iktidara yakın şirketlerin yönetimine bırakmakla suçladıklarını belirtiyor ve "Otoriteler, doğrudan hiçbir sorumluluğu üstlenmedi ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bir yöneticisi, madenin 2009'dan bu yana 11 defa denetlendiğini söyledi. Bu arada, El Pais, faciaya ilişkin "Maden trajedisi, Türkiye'deki sosyal çatlağı yeniden açtı" başlıklı bir analizinde "Erdoğan'ın hareketleri, bir yıl önce İstanbul'da patlak veren memnuniyetsizliği yeniden canlandırıyor" ifadelerini de kullanıyor.