Dünya referandumu konuşuyor
Türkiye'deki anayasa değişikliklerin yüzde 58'lik oyu ile kabul edilmesi dünyada geniş yankı buldu.
cumhuriyet.com.trDünya medyası, sonuç için "Erdoğan Atatürk'ten sonra ikinci büyük lider", "Erdoğan için büyük zafer", "Erdoğan gücünü sağlamlaştırdı" derken, "Hayır küçümsenmeyecek bir yankı buldu", "Değişikliklerin orduyu zayıflatmasından kaygı duyuluyor", "Bölünmüş Türkiye" yorumlarına yer verdi.
Le Monde: Sonuç Erdoğan için büyük zafer
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde "Erdoğan için büyük zafer. Bu skor, partisi 2002 yılından beri iktidarda olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çok iyi bir sonuçtur" değerlendirmesini yaptı.
Le Figaro: Hayır küçümsenmeyecek bir yankı buldu
"Referandumda 'evet'in zaferi, İslami muhafazakar rejimi güçlendiriyor" başlıklı haberinde Le Figaro "Seçmenler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kampanya boyunca vurguladığı mesaja uydu" değerlendirmesini yaptı. Ancak sonucun "halkın arasındaki ideolojik gerilimleri de teyit ettiği"ni savunan gazete "'Hayır, küçümsenmeyecek bir yankı buldu. Boykotun boyutu da, hükümet karşıtı tarafı güçlendirdi" dedi.
Liberation: İslami muhafazakar hükümete galibiyet sağladı
Türklerin "açık" olarak evet dediğini vurgulayan Liberation da, "Yargı hiyerarşisi ve ordunun gücünü sınırlandıran kısmi Anayasa reformunu onaylayarak Türkler, Pazar günü İslami muhafazakar hükümete net bir galibiyet sağladı" dedi.
El Pais: Erdoğan gücünü sağlamlaştırdı
"Erdoğan Türkiye'deki gücünü sağlamlaştırdı" başlığını kullanan El Pais, "Gözlemcilere göre, AKP bu oylamada çok risk aldı" dediği haber analizinde "Kürtler, referandumda kilit bir nokta oldu. Güneydoğu'daki boykot korkusu, kampanyanın son aşamasını belirledi" görüşünü de öne sürdü.
El Mundo: Evet Erdoğan'ın Avrupalı rotasını güçlendirdi
İspanya'nın büyük gazetelerinden El Mundo da, "Reforma 'evet' Erdoğan'ın Avrupalı rotasını güçlendirdi" başlıklı haberinde "Türkiye, Anayasası'nı değiştirme yönünde net bir tavır koyarak Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupalı projeksiyonuna destek verdi." derken "Kampanya, değişimin ileri bir adım olduğu ikna etti" yorumunu da yaptı.
La Vanguardia: Daha demokratik bir anayasaya geniş destek
Barcelona'da yayımlanan La Vanguardia ise, "Türkler, daha demokratik bir anayasaya geniş bir destek verdi" başlığını kullandığı haberinde "Türkiye, evet dedi. Seçmenlerin yüzde 60'ına yakın bölümü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetince önerilen anayasa değişikliklerine yeşil ışık yakmadan yana tutum aldı" dedi.
Haaretz: Erdoğan Atatürk'ten sonra ikinci büyük lider
İsrail'in büyük gazetelerinden Haaretz tarafından yayımlanan Alon Liel imzalı makalede "Türkiye'de referandumdaki zafer Erdoğan'ı Atatürk'ten sonra ikinci en büyük lider hale getirdi" başlığı kullanılırken Erdoğan için "Biz İsrail'de onu beğenmeme konusunda büyük ölçüde fikir birliği içinde isek de o ebedi 'galip' tir" görüşü dile getirildi. Makalede "Erdoğan'ın ülkeyi İran tipi bir İslamcı cumhuriyete dönüştüreceği korkuları temelsiz. Başbakana destek, sadece ideoloji değil, modernizasyon ve sağlanmasına katkıda bulunduğu refaha dayanıyor" denildi.
Yedioth: Değişikliklerin orduyu zayıflatmasından kaygı duyuluyor
Yedioth Ahronoth'un sitesi Ynet, Türkiye'deki Yahudilerin "reform İslam'ı güçlendiriyor" düşündüklerini belirttiği haber analizinde "Uluslar arası toplum Pazar günü Türkiye'de yapılan referandumda anayasa reformlarının onaylanmasını överken, ülkenin bazı vatandaşları değişikliklerin, laikliğin koruyucusu olan orduyu zayıflatması olasılığına ilişkin samimi bir kaygı ifade ettiler" diye yazdı.
Jerusalem Post: Sonuç AKP için güven oyudur
Türklerin geniş reformları onayladığını belirten Jerusalem Post gazetesi ise, "Sonuç, gelecek yıldaki seçimler öncesi iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için bir güven oyu anlamına geliyor" yorumunu yaptı.
Rheinische Post: Bölünmüş Türkiye
Rheinische Post gazetesi "Bölünmüş Türkiye" başlıklı yorumunda "Anayasa referandumu ülkenin derin bölünmüşlüğünü ortaya koyuyor" dedi. Türkiye'nin, tüm vatandaşların hak ve hürriyetlerini güçlendirecek kalıcı değişikliklere ihtiyacı olduğunun altını çizen gazete "Erdoğan'ın İslamî muhafazakar partisi bu yönde adımlar attı. Ancak hükümet artık saplanıp kalmış durumda. Yeni, sivil ve modern bir toplumsal sözleşmeyi Türk halkının oyuna sunanın, kendi çıkarına hareket ediyor izlenimi vermemesi gerekirdi" görüşünü öne sürdü.
Deutsche Welle: Seçmenler hükümete kesin zafer sağladı
Alman yayın kurumu Deutsche Welle, "Türk seçmenleri, Pazar günü, halkı bölen bir reform paketi konunda karar vermek üzere sandık başına gitti. Net bir çoğunluk, hükümete kesin bir zafer sağlama yönünde oy kullandığı gibi gözüküyor" dedi.
New York Times: Keskin ideolojik ayrışmaları körükleyecek
New York Times, "Türk reformları geniş bir marjinle onaylandı" başlıklı haber analizinde analistlere dayanarak sonucun hükümetin gelecek yıl genel seçimi kazanma olasılığını güçlendireceğine işaret ederken "Ancak aynı zamanda derin bir biçimde kutuplaşmış bu ülkedeki keskin ideolojik ayrışmaları körüklemesi bekleniyor" diye yazdı. Batılı diplomatların referandum sonucunun da "Başbakan Erdoğan'ın giderek daha iddialı hale gelen dış politikasını da cesaretlendireceği"ni söylediklerine de dikkat çeken gazete, Avrupa Komisyonu'nun önerilerin değişikliklerini desteklerken AB yetkililerinin değişikliklerin yargı siyasallaştırması ve ülkeyi kutuplaşması kaygılarını ifade ettiklerinin altını çizdi.
Wall Street Journal: Yatırımcılar sonucu olumlu karşılayacak
ABD'nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal da, referandumun sonucu "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İslami eğilimli hükümetine sürpriz büyük destek" derken oylamanın, her iki tarafça "Türkiye'nin geleceğini belirlemeye yönelik mücadelede kilit bir muharebe olarak nitelendirildiği"ni kaydetti. Paketin geniş destek sağlayan unsurların yanı sıra "tartışmalı iki değişikliği"ni de içerdiğini belirterek Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili maddelere vurgu yapan gazete, "Ekonomistler ve işadamları, yatırımcıların muhtemelen Sayın Erdoğan'a net bir destek oyunu olumlu karşılayacaklarını söylediler" diye yazdı.
Washington Post: Laikler ile AKP arasındaki mücadelede son hamle
Washington Post, referandumun sonucunu "ülkenin liderine güveni"nin işareti olarak değerlendirirken "Referandum, Türkiye'nin laik kurumları ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kökleri İslam'da olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) arasında siyasi mücadeledeki son hamle oldu" yorumunu yaptı. Gazete "Paketi reddeden yüzde 42 oranındaki seçmenin birçoğu, AKP'nin, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün laik reformlarının reddini de içermesinden korktukları daha İslamcı bir gündemi izlemek için özgür olmasından kaygı duyuyor" dedi.
La Times: Oy haritası bölünmüş bir ülkeyi gösterdi
Referandum sonuçlarının AKP'nin beklentilerinin biraz üstünde olduğuna dikkat çeken Los Angeles Times ise, "TV ekranlarındaki oy haritaları, bölünmüş bir ülkeyi gözlerin önüne serdi" derken "Kürt azınlığının, büyük ölçüde boykot çağrısına kulak astığı"na da işaret etti.
Boston Globe: Onay AB'ye katılma hedefini güçlendiriyor
ABD'nin önemli gazetelerinden Boston Globe de, "Onayın, AB'ye katılma hedefinin güçlendirdiği gibi görülüyor" başlıklı haberinde "Türkler, ordu dönemindeki anayasada geniş değişikliklerin yapılmasını, hükümet tarafından, sorunlu AB'ye katılma hedefinin doğrultusunda, tam demokrasiye yönelik bir atılım gibi sunulan bir referandumda onayladı" şeklinde yazdı.
Financial Times: Yatırımcıları yüreklendirecek sonuç, Kılıçdaroğlu için darbe
Ekonomi gazetesi Financial Times, referandumun sonucunun, gelecek yıldaki seçimlerde üçüncü bir dönemde çoğunluk parti olabilmek amacıyla halktan yetki alma hamlesini başlatacak olan Erdoğan için güçlü bir destek olacağını vurguladı. Erdoğan'ın zaferinin, "AKP'yi, onun olası alternatifi olan güçsüz koalisyondan daha olumlu değerlendiren uluslar arası yatırımcıları yüreklendireceği"ni de belirten gazete, ancak sonucun "Kemal Kılıçdaroğlu için bir darbe olacağı" savını da öne sürdü.
Guardian: Sonuç Kılıçdaroğlu için kişisel yenilgi
Seçmenlerin, bir zamanlar kudretli laik kurumları kontrol altına almaya yönelik pakete destek verdiğini belirten The Guardian da, sonucun baş başa bir yarış olacağı yönündeki tahminleri mahcup ettiğini de yazdı. Referandum kampanyasını "bölücü" olarak nitelendirilen haberde "Sonuç Kılıçdaroğlu için kişisel bir yenilgi oldu" görüşü de dile getirildi.
Telegraph: Erdoğan'ın dengelenmemiş yetkiyi biriktirdiği korkuları arttı
Türk seçmenlerinin pakete büyük bir destek verdiğini belirten The Daily Telegraph gazetesi, değişiklikler için "Türkiye'nin AB hedefini güçlendiriyor ancak İslami Başbakanın dengelenmemiş yetkileri biriktirdiği korkularını da artırıyor" görüşünü öne sürdü.
BBC: Referandum sonucu Batı'dan destek aldı
İngiliz yayın kurumu BBC de, "Türk reform oyu, Batı'dan destek aldı" başlığını kullandığı haberinde ABD ve AB'nin referandumun sonucunu olumlu karşılayan açıklamalarına dikkat çekerken "Muhalefet, kökleri İslam'da olan iktidar partisinin yargı üzerinde tehlikeli denetim düzeyleri arayışında olduğunu öne sürüyor" dedi.
Independent: Sonuç seçim için kilit gösterge
Referandumun sonucunun gelecek yıl seçimleri kimin kazanacağının "kilit bir gösterge" olarak görüldüğünü kaydeden The Independent gazetesi ise, Erdoğan'ın iktidara geldiğinden bu yana ordunun gücünü kısalttığını, CHP tarafından laikliğini baltalamakla suçlandığı yorumunu yaptığı haberinde "CHP, yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yönetiminde canlanmış bir siyasi güçtür ve Türk laiklik versiyonu için büyük gayretle kampanya yürüttü" diye yazdı.