Dünya nasıl değişecek? Diş fırçanız diş doktorunuzu bilgilendirecek

Yemekten sonra dişlerinizi fırçaladığınızda diş fırçanız diş doktorunuza fırçalama alışkanlıklarınızı iletecek.

Doç. Dr. Alkan Soysal

Bu yazıyı okuyanlar çok şanslısınız. Siz pazartesi sabahı halâ uyurken, saatleriniz sabah trafiğini kontrol edecek ve her zamankinden az trafik olduğunu görüp sizi on beş dakika daha geç uyandıracak. Güncellenmiş uyanma vakti yaklaşınca odanın ışıkları yavaşça açılacak, mutfakta kahve ve ekmek kızarma makineleri çalışmaya başlayacak. Giydiğiniz gömlek o sabahki ruh halinize göre renk değiştirecek. Evden çıkarken kapınız kendiliğinden kilitlenecek. Arabanız trafik durumunu kendi kontrol ederek, işe geç kalma durumunuza göre seçtiği bir rotada yola koyulacak. Yolda bütün arabalar kendileri gidecekler, birbirleriyle ve yol kenarındaki istasyonlarla haberleşerek hiç kaza yapmayacaklar. İşyerinizin olduğu bina hiçbir kart okutmanıza gerek kalmadan sizi algılayıp siz aksini belirtmedikçe ofisinize kadar önünüzdeki kapıları açacak.

 

Akıllı kasklar madencileri koruyacak

İşyerlerinizde bazılarınız dünyanın her bir yanına dağılmış araç filosunun takibini canlı olarak yapacak. Bazılarınız çalıştığınız mobil operatörün yurdun en ücra köşelerindeki saha dolaplarını kimin açtığını, dolapları su basıp basmadığını, elektronik devrelerin ısınıp ısınmadığını uzaktan denetleyecek. Bazılarınız akıllı kaskını takarak madene inecek. Kaskınız nerede olduğunuzu anlık olarak merkeze iletecek, ortamdaki gaz yoğunluğunu ölçerek tehlikeleri önceden haber verecek. Bazılarınız bütün ülkenin enerji sistemini anlık üretim, tüketim ve dağıtım şebekesinin durum bilgisine göre yönetecek.

Siz işteyken bir tanıdığınızın evinize girmesi gerekirse, kapı kilidini uzaktan açabileceksiniz. Evinize bir hırsız girmeye çalışırsa anında haberdar olacaksınız. Evdeki ışıklardan birini açık unuttuysanız, size bildirim gelecek, uzaktan kapatabileceksiniz.

 

Diş fırçanız diş doktorunuzu bilgilendirecek

Bazılarınız işini yaparken masasında oturuş pozisyonu bozulacak, kıyafetiniz bunu algılayıp saatinize bildirim gönderecek. Bazılarınızın ise kalp atışlarındaki ritim bozulacak. Giysileriniz bunu da algılayıp hem sizin saatinize hem de iş yeri doktoruna bildirim gönderecek. Bazılarınız işten sonra spora gidecek, giydiğiniz kıyafet, ayakkabınız ve üzerinizdeki cihazlar size ne zaman, hangi sporu, ne kadar süreyle yapmanız gerektiğini, vücudunuzun alması gereken doğru pozisyonu söyleyecek. Bir spor dalını yapmayı öğrenmek için başka bir insana ihtiyaç duymayacaksınız.

Eve dönerken buzdolabınız evde hangi malzemelerin eksik olduğunu mesaj atacak, onaylarsanız sipariş verecek. Eve yaklaşırken kışın kombi yazın klima çalışmaya, fırınınız da ısınmaya başlayacak. Yemekten sonra dişlerinizi fırçaladığınızda diş fırçanız diş doktorunuza fırçalama alışkanlıklarınızı iletecek.

 

2025'te sektörün ekonomisi trilyon dolar mertebesinde olacak

Evet, yukarıdakilerin hepsi pazartesi günü yaşanacak. Ama yaklaşık 5-10 yıl sonra... Yukarıdaki senaryoda sahip olduğunuz saat, ev ışıklandırması, elektronik ev aletleri, giysileriniz, arabanız ve diğer bütün şeyler, sensörler yardımıyla birtakım verileri algılayıp internet ortamında bunları işleyip kendi kendine karar veriyor. Bir süredir bu senaryonun bazı elemanlarını kullanabiliyoruz. Akıllı ev, akıllı şehir gibi uygulamalar yaygınlaşmaya başladı. Yakın gelecekte ise bu senaryo tamamen gerçekleşecek. Bu kavrama “Internet of Things” diyoruz. Türkçeye “Nesnelerin İnterneti” olarak çevrilmiş. Eskiden bizim için sadece birer nesne olan her şeyin internete bağlanabilmesi olarak nitelendirebiliriz. Bu sayede Internet sadece bilgisayarların, tabletlerin, cep telefonların bağlanabildiği bir ağ olmaktan çıkıp, her şeyin bağlanabildiği devasa bir yapıya dönüşüyor. Ayrıca, bilgisayar ve mobil cihazların başında bir son kullanıcı olarak insan varken, internete bağlanan şeyleri kontrol eden bir insan olması gerekmiyor. Bu nesneler bir insan olmadan da birbirleriyle konuşabiliyor. 2020 itibarıyla 50 milyar internete bağlı cihaz ve cihaz başına 20 sensörden toplam 1 trilyon sensör olacağı tahmin ediliyor. 2025 itibarıyla da bu sektörün trilyon dolar mertebesinde bir ekonomisi olacağı tahmin ediliyor.

Bütün bunlara ihtiyacımız olmadığını mı düşünüyorsunuz? 10 yıl önceki siz, akıllı telefona, 20 yıl önceki siz de internete ihtiyacı olmadığını düşünüyordu belki de...