Dünya Kediler Günü: Türkiye’nin yüzde 19’u evde kedi besliyor
Farkındalık günü olarak bilinen Dünya Kediler Günü, evsiz ve sahipsiz kedilerin farkındalığını sağlamak amacıyla her yıl 17 Şubat'ta kutlanıyor. Kedilerin evcilleştirilmesi ise 9 bin yıl öncesine dayanıyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 19’u evde kedi besliyor.
cumhuriyet.com.trKediler, binlerce yıl önce evcilleştirilmeleri ile birlikte insanların en yakın dostu haline geldi. Bir farkındalık günü olarak bilinen Dünya Kediler Günü ise, evsiz ve sahipsiz kedilere yönelik farkındalık sağlamak amacıyla her yıl 17 Şubat'ta kutlanıyor. Bu özel gün, dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanıyor. Örneğin, Kanada'da 8 Ağustos'ta, ABD'de 29 Ekim'de, Rusya'da ise 1 Mart'ta kutlanıyor.
Öte yandan ‘Uluslararası Kedi Günü’ adında kutlanan özel bir gün de bulunuyor. Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) inisiyatifiyle başlatılan bu özel gün, 2002 yılından bu yana 8 Ağustos tarihinde gerçekleştiriliyor. 8 Ağustos günü, barınaklarda bakıma muhtaç, zorlu yaşam koşullarıyla mücadele eden, şiddet gören kediler hakkında insanları bilinçlendirmek hedefleniyor.
KEDİLERİN ORTAYA ÇIKIŞI 9 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
Antik kökenleri tam olarak bilinmese de evcil kedinin kökenleri, en az 9 bin 500 yıl öncesine, Orta Doğu'da tarımın başladığı dönemlere kadar uzanıyor. Güney Kıbrıs'ta bir insan iskeletinin yanında bulunan bir kedi iskeleti aynı döneme denk geliyor. Çin'de bulunan yaklaşık 5 bin 300 yıllık fosil kayıtlarına göre de, o dönemdeki kediler tarım ürünlerine zarar veren kemirgenleri avlıyordu. Bu bulgulara dayanılarak kedilerin, zararlıları avlamaları için, çiftçiler tarafından beslendikleri anlaşılıyor.
MISIRLILAR TARAFINDAN EVCİLLEŞTİRİLDİKLERİ TAHMİN EDİLİYOR
Kediler, Çin'de 5. ve 6. hanedanlık dönemlerinde (MÖ 2465-2150) kutsal sayılsa da, ne zaman evcilleştirildiği bilinmiyor. Kedilerin, tahılları korumaktaki etkinliğini fark eden antik Mısırlılar tarafından evcilleştirildiği tahmin ediliyor. Kedilerin evcilleştirildiğine dair en güvenilir bulgular, MÖ 1500 tarihinden sonrasına rastlıyor.
Bugün genetik anlamda geçmişi eski çağlara dayanan evcil kedi cinsi 2 taneyle sınırlıdır. Bunlar, Mısır Mau'su ve Habeş cinsi kedilerdir. İncelemeler ve bulgular neticesinde kedinin ehlileştirilme sürecinin 8 bin yıl önce başlamış olacağı sonucuna varabilir.
TÜRKİYE’DE NÜFUSUN YÜZDE 19’U EVDE KEDİ BESLİYOR
İstatistik portalı Statista’nın verilerine göre Rusya, yüzde 59’luk oran ile en çok kedi besleyen ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. ABD ise yüzde 43 oranla ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada ise yüzde 41 oranla Arjantin bulunuyor. Listenin 11. sıradasında yer alan Türkiye’de ise nüfusun yüzde 19’u evde kedi besliyor. Sokak kedileriyle ünlü olan İstanbul’da, dükkan sahipleri ya da bölgenin yerlileri, semt kedilerini besliyor.