"Dünya intiharları önleme günü"

İstanbul'da ramazan ayının başladığı 11 Ağustos ile 4 Eylül arasındaki 25 günlük sürede 13 cinayet işlenirken, 50 kişi de intihar ederek, hayatına son verdi. intiharları önleme ve azaltma amacını taşıyan çeşitli etkinlikler yapılacak.

cumhuriyet.com.tr

Yarın çeşitli etkinliklere sahne olacak ''Dünya İntiharları Önleme Günü'' kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, 11-16 Ağustos tarihleri arasında 4 öldürme, 11 intihar, 17-22 Ağustos arasında 1 öldürme, 16 intihar, 23-28 Ağustos tarihleri arasında 6 öldürme ve 5 intihar, 29 Ağustos ile 4 Eylül tarihleri arasında 2 öldürme ve 17 intihar olayı meydana geldi.

İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Türkiye Psikiyatri Derneği Krize Müdahale ve İntihar Önleme Bilimsel Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tarık Yılmaz, yaptıkları araştırmalarda kriz dönemlerinde intiharlarda ciddi artış olduğunun görüldüğünü anlatarak, 2000-2001 yılları arasındaki intihar oranı artışının yüzde 43 olduğunu kaydetti.

Yılmaz, bunun toplum ruh sağlığı açısından değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şehirleşme, toplumsal gerginlikler, gelecekle ilgili kaygıların da etkili olduğunu dile getirdi.


İntihar haberlerinin veriliş şekli

Son zamanlarda intihar haberlerinde çok ciddi bir artışın meydana geldiğini ifade eden Yılmaz, ''Sıkça ve görsellik eşliğinde desteklenerek sunulan intihar haberleri, intihara eğilimli insanlar üzerinde olumsuz etki yaratıyor'' dedi.

Yılmaz, intihara meyilli olan grubun intihar eden kişilerden daha çok olduğunu anlatarak, medyanın intihar haberlerini çok ön plana çıkarmaması ve intiharı bir sebep sonuç ilişkisi gibi göstermemesi gerektiğini söyledi.

İntihar eden kişide birçok faktörün bir arada olduğunu kaydeden Yılmaz, ekonomik, aile ilişkileri, genetik yatkınlık gibi çok sayıda faktörün bir araya gelmesi sonucu intiharın gerçekleştiğini belirterek, ''Dolayısıyla intiharı bir faktöre bağlamak yerine toplum ruh sağlığıyla ele almak gerekir ve intihar konusunda da uzmanlar eşliğinde haber yapılması lazım'' şeklinde konuştu.

Yılmaz, köprüden intiharların televizyonlarda gösterildikçe köprüye çıkma oranın arttığını belirterek, basının özen göstermesiyle bu konuda eskiye oranla çok ciddi bir azalmanın meydana geldiğini anlattı.


"Ramazanla intihar oranı arasında bir bağlantı yok"

İntihar olaylarının belli aylarda artış gösterebildiğini ifade eden Yılmaz, artan bu sayının ramazan ayına denk gelmesinin ramazan ile bir bağlantısını bulunmadığını söyledi.

Yılmaz, Müslüman ülkelere bakıldığında bu ülkelerdeki intihar olaylarının daha az olduğunun görüldüğünü dile getirerek, inançların intihara müsaade etmediğini kaydetti.