Dünya Gıda Günü
''Tarımsal Kooperatifler Dünya'yı Besliyor'' temasıyla kutlanan Dünya Gıda Günü vesilesiyle basın toplantısı düzenleyen bazı Mısırlı yetkililer, Arap ülkeleri ve Mısır ekonomisinin yanı sıra tarımsal kooperatifi değerlendirdi.
cumhuriyet.com.trAltyapı ve Gıda Sanayisi'nde Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) yetkilisi el-Hadi Yahya, BM Basın Merkezi'nin Kahire'deki ofisinde yapılan basın açıklamasında, dünyadaki gıda sorunun sadece üretimi artırmakla çözülemeyeceğini, ayrıca üretimin de korunması gerektiğini belirtti.
Yahya, ''Arap bölgesinde, her sene 70 ile 100 milyon kişinin buğday ihtiyacını giderecek miktara tekabül eden 16 milyon ton buğday boşa harcanıyor'' dedi.
Mısır'daki gıda israfına da değinen Yahya, senelik meyve-sebze üretiminin yüzde 5O'si, balık üretiminin yüzde 40'ı, süt ve süt ürünlerinin yüzde 30'u ve yaklaşık 1,5 milyon ton buğdayın boşa harcandığını ifade etti.
Yahya, FAO'nun, Arap ülkelerinde boşa harcanan gıda miktarını önümüzdeki 10 senede yarıya düşüreceğini ifade etti.
Mısır ekonomisinin, devrimden önce tarım alanına önem vermediğini belirten Yahya, şu anda ise tarım sektörünün ekonomide üst kademelerde yer aldığını vurguladı.
100 milyon tarım kooperatifi
Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü'nın (FAO) Mısır temsilcisi Mücahid Aşuri ise tarımsal kooperatiflerin, dünyadaki gıda krizinde yaşanan yansımaları ve fiyatlardaki dalgalanmaların seviyesini düşürerek, dünyadaki gıda güvenliğinin gerçekleştirilmesinde büyük bir etkisinin olduğunu vurguladı.
Aşuri, ''Dünyadaki tarım kooperatiflerinin sayısı 100 milyona, üyelerinin sayısı ise 1 milyara ulaştı'' dedi.
Aşuri, Mısır'daki ziraat sektörünün ekonomiye yüzde 30 oranında fırsat sağladığını belirterek, Mısır halkının köylerden kentlere göç oranı düşürülebilirse, bu alandaki yatırımın artacağını ifade etti.
Aşuri, ''FAO, Mısır ziraat sektöründeki küçük yatırımcılar için 18 milyon Cüneyh sermaye ayırdı'' diye konuştu.
FAO Bölge Danışmanı Nasruddin el-Emin de Mısır'ın ihtiyacı olan tahılın yüzde 65'ini ithal ettiğine değinerek, Mısır'da gıda piyasasında çalışanların sayısını ve ürünlerdeki gıda güvencesinin artması gerektiğine dikkati çekti.
Emin, ''Tarım kooperatifleri, üretimin artırılması, ürünlerin çiftçiler tarafından pazarlanması ve sınırlı su kaynaklarının kullanımının artırılmasında büyük bir rol oynamaktadır'' dedi.
Mısır'ın pirinç üretiminde dünyada önde gelen ülkeler arasında bulunduğunu ve ülkede yeni toprak reformları yapıldığını belirten Emin, ''Mısır, FAO'nun gıda güvenliğini oluşturmak için hazırladığı stratejik oluşumda önemli bir rolü bulunuyor'' dedi.
Mısır Ziraat Bakanlığı Tarımsal Kooperatifler Bakan Yardımcısı Aladdin Musa ise Mısır'da 1950'de faaliyete başlayan tarımsal kooperatifin, Mısır ekonomisinin lokomotifi olduğunu dile getirdi.
Mısır ekonomisinin tarımdaki sulama tekniklerini değiştirip, tarım alanlarının genişletilmesi gerektiğini dile getiren Musa, ''Mısır, meyve ve sebze üretiminde değil, tahıl üretiminde sorun yaşıyor'' dedi