Dünya Engelliler Günü'nde ''Engelli Olma''

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği 'Engelli Olma' sloganıyla, Sabancı Vakfı 5 yılda 28 projeye hibe desteğiyle 'Dünya Engelliler Günü'nde engelli vatandaşlarımızın yanında olduğu bir kez daha gösterdi.

cumhuriyet.com.tr

Derneğin açıklamasına göre, TOFD'nin, öncelikli çalışmaları arasında yer alan ''önlenebilir kazalar'' konusunun temel alındığı kampanya, sunucu Zahide Yetiş işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda, omurilik felcine sebep olabilecek kazalara dikkati çekmek üzere hazırlanan görseller, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla sergileniyor.

Zahide Yetiş'in yer aldığı fotoğraflardaki mesajlarla, kamuoyunun kazalara ve kazalar sonrasında oluşabilecek durumlara karşı uyarılması ve bilinçlendirilmesi hedefleniyor.
''Sığ suya balıklama atlama'', ''ev kazaları'', ''trafik kazaları'' ve ''iş kazaları'' gibi pek çok kazanın, alınacak önlemlerle önüne geçileceğini tüm kampanyalarında duyuran TOFD, yeni kampanyasında bireysel önemlerin önemine dikkati çekiyor.

İstanbul'dan başlayıp tüm Türkiye'ye yayılması hedeflenen kampanya, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri, DCM Production, By Led Bilişim ve Büyük Baskı Merkezi'nin katkılarıyla hayata geçiriliyor.
TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş, kampanyanın yurt genelinde yayılabilmesi için özellikle valilik, belediye ve üniversite yönetimlerini destek olmaya davet etti.

www.engelliolma.com internet sitesi ile sürekliliği planlanan kampanya, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nden başlayarak, 4 ay boyunca devam edecek.

Sabancı Vakfı: 5 yılda 28 projeye hibe desteği

Sabancı Vakfı, engelli yaklaşımını kadın ve genç çalışmalarına da entegre ederek, son 5 yılda bu alanlarda yürütülen 28 projeye hibe desteği sağladı.

Vakıftan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, engellilerin, vakfın kurulduğu 1974 yılından bu yana faaliyetlerinde önemli bir yer teşkil ettiği belirtildi.
Türkiye genelinde 120'den fazla kalıcı eser hizmete sunan vakfın, engellilere yönelik son eserinin, Serebral Palsili çocukların eğitim görmesi ve topluma katılmaları amacıyla geçen yıl İstanbul'da hizmete açılan Metin Sabancı Okulları olduğu kaydedildi.

Toplumsal Gelişme Hibe Programı ile engellilerin toplumsal hayata katılımlarını arttırmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarını destekleyen vakfın, engelli yaklaşımını kadın ve genç çalışmalarına da entegre ederek, son 5 yılda kadın, genç ve engelli alanında yürütülen 28 projeye hibe verdiği ifade edildi.

BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin uygulanması için Avrupa Vakıflar Merkezi Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu'nun tek Türk üyesi konumunda bulunan vakfın, engellilerin eğitimine katkı sağlamak üzere her sene görme, işitme ve ortopedik engelli olan ve üniversite giriş sınavlarında en üst sırada bulunan 5'er öğrenciye burs verdiği, Paralimpik Olimpiyat Oyunları ile Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları'nda altın madalya kazanan ''özel'' sporcular için ''Sakıp Sabancı Spor Ödülleri'' programını yürüttüğü belirtildi.

''Engellileri toplumla bir bütün olarak görüyoruz''

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, vakıf olarak toplumla bir bütün olarak gördükleri engellilerin, toplumda herkesle eşit fırsatlara sahip olmalarının, istihdamdan eğitime, kültür sanattan sosyal hayata her alanda topluma katılımlarının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Vakıf olarak 38 yıldır destekledikleri engelli hakları konusundaki evrensel kuralların, Türkiye'nin, BM Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzalamasıyla yasal zemine oturduğunu belirten Sabancı, ''Engellilerin toplumsal yaşamdaki zorluklarını dikkate alarak düzenlemeler yapılmaya başlandı. Ancak sadece fiziksel engelleri değil, sosyal ve psikolojik engelleri de kaldırmalıyız. Bizden sonra da diğer kurumların açtığımız yoldan ilerlemeleri, bu konuyu gündemlerine almaları ve içselleştirme çalışmaları, bizi ayrıca mutlu ediyor'' ifadelerini kullandı.

''Engelliler, toplumsal hayata yeterince katılamıyor''

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan da Türkiye'de yaşayan 8,5 milyon engellinin, toplumda eşit fırsatlardan yararlanamadığını ve toplumsal hayata yeterince aktif olarak katılamadığını kaydetti.

Vakıf olarak engellilerin toplumsal yaşamdaki sorunlarını yakından görebilen ve bunlar için çözümler geliştiren sivil toplum kuruluşlarının projelerine hibe verdiklerini aktaran Koyunsağan, hibe programları kapsamında destek verilen 28 projeden 18'inin engelli yaklaşımıyla geliştirildiğini belirtti.

Koyunsağan, Görme Özürlüler Derneği ve Türkiye Kas Hastalıkları Derneği işbirliğiyle yürütülen ''Ayrımcılığı Önle'' projesine hibe verdiklerine ifade ederek, proje kapsamında yürütülen ''Engelli Konumlandırma'' ile ''Algı ve Ayrımcılık'' araştırması sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

''Ankete katılan engelsiz kişilerin yüzde 70 gibi ezici bir çoğunluğunun engelli komşu istemediği ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 80'i engellilerin evden çalışması, yüzde 57'si ise engelliler için ayrı okul yapılması yönünde görüşlerini bildirdi. Bu rakamlar, engellilerin toplumsal yaşamın dışında bırakıldıklarının bir göstergesi.''