Dünya cehalet endeksi açıklandı
Ipsos MORI’nin 2017 Cehalet Endeksi açıklandı. Ülkedeki olaylarla ilgili bilgi sahibi olmaya dayalı yapılan araştırmada, Türkiye 9’uncu sırada yer aldı. Türkiye’yi Meksika, Kolombiya, Endonezya ve Hindastan izliyor.
cumhuriyet.com.trFARKINDA DEĞİLLER
Araştırmaya katılanlara ülkelerindeki “cinayet oranı, intihar oranı, terörizm, sağlıklı yaşam, cep telefonu sahipliği, Facebook üyeliği, aşılama oranı, Müslüman oranı” gibi sorular soruldu. Tüm bunlara verilen sorular, halkın ülkesindeki olaylar hakkında ne kadar farkında olduğunu gösteriyor. Araştırmaya katılan insanların sadece yüzde 7'si ülkelerindeki cinayet oranları hakkında doğru bilgiye sahip bulunuyor. Örneğin, Güney Afrika'daki insanların yüzde 85'i ülkelerindeki cinayet oranının yüksek olduğunu düşünüyor oysa aslında oranın yüzde 29'a düştüğü biliniyor. İtalya'daki insanların yüzde 8'i oranın düşük olduğunu söylerken aslında yüzde 39 olduğunu bilmiyor. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 19'u ülkesindeki terör olayları hakkında doğru bilgi sahibi. Örneğin, Türklerin yüzde 60'ı son 15 yılda ülkedeki terör olaylarının arttığını düşünüyor. Oysa istatistikler yarı yarıya azaldığını gösteriyor.
EKONOMİK BÜYÜKLÜK DEĞİL DUYARLILIK ÖNEMLİ
Araştırma, ülkelerin ekonomik durumlarının sonuçlar üzerinde etkili olmadığını göstermesi açısından da önemli. Örneğin, dünyanın en zengin ülkesi olmasına rağmen 23. sırada yer alan ABD halkı, nispeten daha küçük ekonomiye sahip olan İsveç, Norveç, Danimarka, İspanya ve Montenegro gibi ülkelerin halklarından daha cahil durumda. Uzmanlar, bunun toplumsal ve sosyal olaylara duyarlılıkla ilgili olduğunu düşünüyorlar. Hukuk ve adaletin gelişmiş olduğu toplumlarda halk, cinayet ve intihar gibi toplumsal sorunlara daha duyarlı yaklaştığı için bu konuları araştırarak bilgi sahibi oluyor.