DSP: Hayal kırıklıkları yaşıyoruz

DSP Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Jale Ağırbaş, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazetecilerle ilgili olarak, hukukun üstünlüğüne inandıklarını ancak hayal kırıklıkları yaşadıklarını belirterek, ''hükümete muhalefet edenlerin bir bir içeri alındığını görüyoruz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

DSP Genel Başkan Yardımcısı Ağırbaş, partisinin Antalya İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazetecilerle ilgili bir soru üzerine Ağırbaş, ''Simit satanlar bile bu ülkede konuşmaktan korkuyorsa demokrasimizin ne kadar vahim durumda olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Eğer bir Baro Başkanı çıkıp, 'Bu ülkede demokrasi yok ve demokrasi olduğuna dair bir işaret istiyorum' diyorsa hepimizin bu konuda dikkatli davranması gerekiyor. Tabii ki hukukun üstünlüğüne inanıyoruz ama hayal kırıklıkları yaşıyoruz. Hükümete muhalefet edenlerin bir bir içeri alındığını görüyoruz'' diye konuştu.

Gözaltına alınanların ve tutuklu bulunanların neden içeride olduklarını bilmediklerini savunan Ağırbaş, arama kararlarını da eleştirdi. Ağırbaş, arama kararlarında 'suç fiili' diye nitelenen yerde sadece örgütün adının yazıldığını ama suçtan bahsedilmediğini savundu. Neyin arandığının da belli olmadığını ileri süren Ağırbaş, polisin ne bulursa alıp götürdüğü iddiasında bulundu.

İnsanların ve özellikle gazetecilerin korkar duruma geldiğini savunan Ağırbaş, şöyle devam etti:

''Geçtiğimiz dönemlerde gazete köşelerinde hükümetlerin yıkıldığını, yerine yeni hükümetlerin oluşturulduğunu gayet iyi biliyoruz. Gazetecinin görevidir, bunu yapar. Biz tabii Ecevit'in partisiyiz. Rahmetli Başbakanımız gazeteciydi. O'na basında birçok karalama yönlendirilirdi. Biz sorardık, 'Sayın Başbakanım, bunu mahkemeye vermeyecek misiniz?', 'Hayır' derdi. Hiçbir gazeteci için mahkeme açmamıştır, hiçbir gazeteciyle uğraşmamıştır. Ama bu dönemde herkesin farkında olduğu gibi muhalefet eden bütün gazeteciler, toplumun her kesiminden insanlar bir şekilde cezalandırılıyor, gözleri korkutuluyor.''

Kadın cinayetleri arttı iddiası

Dünya nüfusunun yarısını temsil eden kadınların siyasette yeterince temsil edilemediğini dile getiren Ağırbaş, kanunlarda kadın erkek eşitliği konusunda bir kısıtlama olmadığını ama zihniyet konusunda Türkiye'de olduğundan daha da geriye gidiş bulunduğunu ileri sürdü.

Ağırbaş, ''Türkiye'de kadın cinayetleri yüzde bin 400 oranında artıyorsa, her gün gazetelerde bir kadın ölümünden bahsediliyorsa, ekonomiye katılan kadın sayısında azalma varsa ve bir profesör 'bazı kadınlarımızın dekolte giymeleri kadına yönelik şiddeti arttırır' yorumları yapıyorsa kadın adına alarm verildiği bir dönemden geçtiğimiz içindir'' dedi.

Akdeniz bölgesinde siyasette kadınların temsil oranının yüzde 4 olduğuna dikkati çeken Ağırbaş, bu oranın Doğu Anadolu'da yüzde 12, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 18, Karadeniz'de yüzde 6, Ege'de yüzde 12 ve Marmara'da yüzde 38 olduğunu kaydetti. Akdeniz bölgesinde bu oranının düşüklüğünün vahim olduğunu ifade eden Ağırbaş, sosyal çarpıklığın da bir göstergesi olduğunu söyledi.