DSÖ: Hiçbir yer güvenli değil

Meksika'da 150 kişinin ölümüne neden olan domuz gribi İspanya ve İngiltere'nin ardından İsrail'de de görüldü. İsrail'de bir kişide domuz gribi olduğu rapor edildi. Domuz gribi salgın evrelerini 3. evreden 4. evreye çıkaran Dünya Sağlık Örgütü virüse karşı dünyada hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarısında da bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Meksika kaynaklı domuz gribi İsrail'e de ulaştı. İsrail Sağlık Bakanlığı, önceki gün Meksika'dan gelen ve domuz gribi şüphesiyle Tel Aviv'in kuzeyindeki Netanya'da bir hastanede iki gündür gözetim altında tutulan kişinin hastalığa yakalandığını doğruladı.
Grip benzeri semptomlarla hastaneye başvuran ve bir hafta kadar önce Meksika'dan döndüğü belirtilen 26 yaşındaki Netanyalı İsrailli'nin laboratuvar testleri, gencin hastalığa yakalanmış olduğunu kesinleştirdi. Hastanın durumunun iyi olduğu, diğer hastalardan ayrı bir yerde tedavisinin yapıldığı bildirildi.

Öte yandan, yine Meksika'dan dönen ve Pazar günü grip belirtileriyle hastaneye başvuran bir diğer hastanın da test sonuçları bekleniyor. İsrail Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Avi İsraeli ise domuz gribi ile mücadelede, Dünya Sağlık Örgütü'ne paralel olarak, hazırlıkların seviyesinin bir derece yükseltilmesini istedi.

Öte yandan, Ben Gurion uluslararası havalimanında da Meksika'dan gelen yolculara yönelik uyarılarda, gribe benzer belirtileri olanların, dönüşlerini takiben bir hafta içinde hastanelere başvurarak, durumlarının belirlenmesi amacıyla tedavi almaları gerektiği vurgulandı.
 

İspanya'da ikinci vaka

İspanya Sağlık Bakanlığı da, ülkede domuz gribine yakalandığı kesinleşenlerin sayısının 2'ye çıktığını bildirdi. Bakan Trinidar Jimenez, gazetecilere yaptığı açıklamada, Valencia'da hastaneye kaldırılan bir hastada, tetkikler sonucu domuz gribi virüsü tespit edildiğini kaydetti. Jimenez, hastanın durumunun ağır olmadığını belirtti. Meksika'dan dönen 26 kişide domuz gribinden şüphelenilen İspanya'da dün ilk kez bir kişide hastalığın virüsü tespit edilmişti.

Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordoba, domuz gribinden ölümlerin azalma eğilimi gösterdiğini söyledi. Bakan Cordova, dün gece düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü verilerine dayanarak açıklamalarda bulundu ve domuz gribine bağlı ölümlerin seyrinin azaldığını belirtti.

Cordoba, bu verilere göre cumartesi günü 6, pazar günü 5 ve pazartesi günü 3 ölüm kaydedildiğini açıkladı. Sağlık Bakanı Cordoba, ülkede 68 kişinin gripten öldüğünü ve bunlardan 20'sine domuz gribi teşhisi konduğunu söyledi.

Ülke çapında domuz gribi olduğundan şüphelenilen en az 1004 vaka olduğunu belirten Sağlık Bakanı, ellerinde 1 milyon kişiyi tedavi etmeye yetecek kadar Tamiflu bulunduğunu bildirdi. Bakan, bu ilacın sıkı bir şekilde denetleneceği ve yalnızca doktorlar tarafından verileceği uyarısında da bulundu. Ülkedeki şüpheli ölümlerin sayısının 150 olduğu belirtiliyor.

 

Amerika

ABD'nin New York kentinde 28 domuz gribi vakasının bildirildiği özel okulda öğrenci değişimi programıyla okuyan 33 Fransız öğrenciden ikisinin, hastalık semptomları görülmesi üzerine Tamiflu ile tedavi edildiği açıklandı.

New York'taki Fransa Konsolosu Guy Yelda, yaşları 16 ile 18 arasında değişen öğrencilerin 3 öğretmenle birlikte 23 Nisan'da New York'a geldiğini, 2 öğrenci ile bir öğretmende domuz gribi belirtileri görülmesi üzerine bunların önlem olarak Tamiflu ile tedavi edildiğini, hastaneye kaldırılan olmadığını belirtti. Konsolos, bu kişilerin iyi olduğunu sözlerine ekledi.

 

DSÖ: Alarm düzeyi 5'e çıkarılabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ABD'de şüpheli domuz gribi vakalarının kesinleşmesi halinde alarm düzeyinin 4'ten 5'e çıkarılmasının gerekebileceğini bildirdi. DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, düzenlediği basın toplantısında, New York'taki vakalara atıfta bulunarak, şüpheli vakaların kesinleşmesi halinde bunun domuz gribinin Meksika dışında da yayıldığı anlamına geleceğini ve alarm düzeyinin 5'e çıkarılabileceğini belirtti.

Amerikalı yetkililer, ABD'de 45 şüpheli vakanın bulunduğunu açıklamış, dün New York'ta 28 kişinin hastalık belirtilerinin domuz gribinden kaynaklandığı anlaşılmıştı. Yetkililer 17 vakanın şüpheli olduğunu bildirmişti. DSÖ dün alarm düzeyini 3'ten 4'e çıkarmıştı. DSÖ'nün alarm düzeyini 4'üncü evreye çıkarmasının, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geldiği belirtiliyor.


DSÖ, alarm düzeyini 4. evreye çıkardı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 3. evreden 4. evreye çıkardı. İsviçre'nin Cenevre kentinde saatlerce süren acil toplantının ardından WHO Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak alarm düzeyini 3'ten 4'e yükseltme kararının alındığını söyledi.

Fukuda, virüsün kimi ülkelere de yayılmış olması nedeniyle domuz gribinin kontrol altına alınamayabileceğini bildirdi. WHO ayrıca, gribin yayılmasını durdurmak için sınırların kapatılması tavsiyesinde bulunmadığını, henüz yolculuk kısıtlamalarının gerekli olmadığını açıkladı.

Örgütün alarm düzeyini 4. evreye çıkarması, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geliyor. DSÖ, Meksika, ABD, Kanada ve İspanya'da domuz gribi vakaları görüldüğünü doğrulamıştı.
 

"Hiçbir yer güvenli değil"

 Keiji Fukuda, ''insanların çok hızlı biçimde dünyanın her yerine seyahat ettiği bir çağda virüsün yayılamayacağı hiçbir bölge yok'' açıklamasında bulundu. DSÖ, Meksika'dan dünyaya yayılmakta olan virüs konusunda alarm seviyesini 4'e yükseLtmişti.

 

"Isıya duyarlı kameralar işe yaramıyor"

Öte yandan DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, düzenlediği basın toplantısında, "Bir kişi virüse maruz kalmışsa ya da virüsü kapmışsa havaalanında hastalığın belirtilerini göstermeyebilir" dedi.

Sınırlardaki kontrollerin işe yaramadığını vurgulayan sözcü, ısıya duyarlı kameraların hastalığın kuluçka döneminde olduğu kişileri tespit edemediğine dikkati çekti.
Hartl, 2003'te Çin'de patlak veren ve 8 bin kişinin etkilendiği ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını döneminden bu yana yapılan araştırmaların sınırlardaki kontrollerin virüsün yayılmasıyla mücadelede etkili olmadığını gösterdiğini belirtti. SARS'ın birçok şey öğrettiğini söyleyen Hartl, işe yaramayan bir şeyi önermek istemediklerini ifade etti.
 

Avusturya'da ilk şüpheli vaka

Bu arada Avusturya'da ilk kez şüpheli bir vakaya rastlandı.
ORF televizyonu, Meksika'dan gelen 28 yaşındaki kadının domuz gribi belirtileri gösterdiğini duyurdu. Kadının Steyr kentindeki hastanede karantinaya alındığı belirtildi.
 


Güney Kore'de ilk şüpheli vaka

Güney Kore'de ilk şüpheli domuz gribi vakası rapor edildi. Adının gizli tutulmasını istemeyen bir yetkili, resmi Yonhap ajansına açıklamada, kısa bir süre Meksika'dan dönen bir Güney Kore vatandaşının domuz gribine yakalandığından şüphelenildiğini kaydetti. Güney Koreli yetkililer, dün, ülkede 5 milyon kişiyi tedavi etmeye yetecek kadar ilaç stoku bulunduğunu açıklamıştı.

 

Taylan'da bir kişi karantinada

Tayland'da da bir kadın karantina altına alındı. Kısa zaman önce Meksika ve ABD'de bulunmuş ve hafif ateşi olan 42 yaşındaki kadının tahliller için başkent Bangkok'ta hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Grip belirtileri göstermeyen kadının yine de önlemler çerçevesinde karantinaya alındığı kaydedildi. Tahlil sonuçlarının yarın belli olacağı bildirildi.

 

Kanada'da 27 öğrenci karantinaya alındı

Kanada'da, kesinleşen 6 domuz gribi vakasından 4'ünün görüldüğü Nova Scotia eyaletinde 27 öğrenci hastalık şüphesiyle yurtta karantinaya alındı. Windsor kentinde King's Edgehill okulunun müdürü Joe Seagram, 27 öğrencilerinin domuz gribi şüphesiyle okulun yurdundaki odalarında karantinaya alındığını, test sonuçları çıkana kadar derslere katılmayacaklarını söyledi.

Öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını gidermeye gayret ettiklerini belirten Seagram, iki okul çalışanının da evlerinde gözlem altında tutulduğunu kaydetti. Müdür, okulda derslerin ise normal sürdüğünü bildirdi.

 

Avustralya

Avustralya'dan da şüpheli vaka haberleri geldi. Avustralya Sağlık Bakanı Nicola Roxon, ülke genelinde 17 vaka rapor edildiğini ve bunların ülkenin çeşitli bölgelerinde dağılım gösterdiğini açıkladı. Vakaların incelendiğini belirten Roxon, önümüzdeki günlerde tahlil sonuçlarının açıklanacağını sözlerine ekledi.

 

Yeni Zelanda'da kesinleşmiş 11 vaka görüldü

Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Tony Ryall, ülkedeki 11 kişide domuz gribi görüldüğünü, şüpheli vaka sayısının da 43 olduğunu kaydetti. Domuz gribi görülen kişilerin, Meksika'ya geziye gidip dönen bir okulun öğrenci ve öğretmenleri olduğu belirtildi. Şüpheli vakalardan 8'inin de domuz gribi olma olasılığının yüksek olduğu kaydedildi. Bu rakamlarla dünya genelinde kesinleşen domuz gribi vakası 89 oldu.

 

Kolombiya

Kolombiya'dan da 12 şüpheli vaka bildirildi. Kolombiya hükümeti, 12 şüpheli vakanın bildirilmesinin ardından, virüsle etkin mücadele edilebilmesi amacıyla ''ulusal felaket durumuna'' geçildiğini duyurdu.

 

Japonya vize şartlarını ağırlaştırdı

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Meksika'da domuz gribine bağlı ölümlerin ardından bu ülke vatandaşlarına vize şartlarını ağırlaştırdı. Bakanlık açıklamasında, vize şartlarının ağırlaştırılması kararının hastalığa karşı bir önlem olarak alındığı kaydedildi.

Öte yandan Bakanlık, kendi vatandaşlarına da Meksika seyahati konusunda uyarıda bulundu. Dünya Sağlık Örgütünün alarm seviyesini yükseltmesinin ardından Sağlık Bakanı Yoichi Masuzoe, Japon vatandaşlarını Meksika'ya ve hastalığın görüldüğü bölgelere seyahatlerinden vazgeçmeye çağırdı.
Bakan Masuzoe, kişisel önlemlerin de önemine işaret ettiği açıklamasında, ellerin yıkanmasını, gargara yapılmasını ve kalabalık ortamlardan kaçınılmasını tavsiye etti.
Japonya'da şu ana kadar domuz gribi vakasına rastlanmadı.

 

İngiltere önlemleri artırıyor

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İngiliz vatandaşlarından, önemli yolculukların dışında, domuz gribi vakalarının görüldüğü Meksika'ya gitmemelerini istedi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın internet sayfasında ayrıca, Meksika'nın başkenti Mexico City'daki rutin konsolosluk işlemleri ile tüm vize hizmetlerinin bir sonraki duyuruya dek askıya alındığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanı İngiliz Profesör Neil Ferguson, domuz gribinin İngiltere'de salgına dönüşmesi halinde, 6 ay içinde her 10 kişiden 4'üne bulaşabileceği uyarısında bulundu.

Londra'daki Imperial College tıp fakültesinin öğretim üyelerinden olan Prof. Ferguson, İngiltere'de normal grip sezonunun geride bırakılması nedeniyle grip vakalarının kısa zamanda ortadan kalkmasının beklendiğini belirterek, ancak yazın ardından bu vakaların çok daha hızlı biçimde geri gelebileceğini kaydetti.

BBC'nin Radyo 4 kanalında Today programında konuşan Ferguson, salgının önümüzdeki birkaç ay içinde hangi boyuta ulaşacağının henüz bilinmediğini ifade ederek, ''Önümüzdeki birkaç ay içinde ortadan kaybolsa bile ki beklenen budur, sonbaharda mutlaka mevsimsel bir salgın halinde yeniden ortaya çıkacaktır'' dedi.

Ferguson, durumun gerçek bir salgına dönüşmesi halinde önümüzdeki 6 ay içinde nüfusun yüzde 30 ila 40'ının hastalıktan etkilenmesinin beklenebileceğini belirtti.
İngiltere'de ilk domuz gribi vakası dün açıklanmış, hastalık taşıyan iki kişinin Meksika'ya balayına giden bir İngiliz çift olduğu ifade edilmişti.

 

Almanya'da 2 kişiden şüphe ediliyor

Almanya'nın Bavyera eyaletinde 2 kişinin daha domuz gribine yakalandığından şüphe ediliyor. Bavyera Eyaleti Sağlık Bakanı Markus Söder, söz konusu kişilerin durumuyla ilgili olarak Berlin'deki Robert Koch Enstitüsü tarafından ayrıntılı inceleme yapıldığını belirterek, "Durumu ciddiye almalıyız. Endişelenmemiz için neden var. Bu tümüyle yeni bir virüs" dedi.

Eyalette 3 kişinin durumundan daha endişe etiklerini, ancak bu kişilerin domuz gribi virüsü taşımadığının tespit edildiğini ifade eden Söder, domuz gribine yakalandığından şüphe edilen 2 kişinin ise farklı yerlerde karantina altında tedavi görmekte olduğunu kaydetti. Almanya'da Bielefeld kentinde de 3 hastanın domuz gribine yakalanmış olmasından şüphe ediliyor.
 

''Dünya çapında bir salgın olabilir"

Almanya Sağlık Bakanı Ulla Schmidt da  Meksika'da ortaya çıkan domuz gribinin dünya çapında yayılabileceği uyarısında bulundu. Schmidt, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, domuz gribinin dünyada yayılma riskinin ne kadar büyük olduğunu henüz şimdiden kimsenin bilemeyeceğini belirterek, ''Dünya çapında bir grip salgını olabilir. Endişeliyim, ancak endişemin yersiz olduğuna inanmak istiyorum'' diye konuştu.

Almanya'da böyle bir salgına karşı hazırlıklı olduklarını da ifade eden Schmidt, Alman hükümetinin, eyalet yönetimlerinin, doktorların, hastanelerin ve kurtarma ekiplerinin ciddi bir durumda ne yapmaları gerektiğini çok iyi bildiklerini kaydetti. Schmidt, olası bir pandemiye karşı çok iyi işleyecek bir plana da sahip olduklarını sözlerine ekledi.

 

Rusya: Salgın riski çok yüksek

Rusya'daki viroloji enstitüsünün başkanı Dmitri Lvov, salgın riskinin çok yüksek olduğunu, gelişiminin saatler, günler alabileceğini ve bu sürenin bir haftayı geçmeyeceğini belirtti. Durumun haftaya belirginleşeceğini söyleyen Lvov, "Her şey virüsten yeni etkilenen ülkelerin virüsün gelişimini durdurup durduramamasına bağlı" dedi.

Ruslara her yerde maske kullanmaları ve önlem olarak bile olsa tamiflu gibi antivirüs ilaçları almaları önerisinde bulunan Lvov, büyük kalabalıklara karışılmaması gerektiğini de vurguladı. Lvov, domuz gribi aşısının 6 aydan önce bulunamayacağını da belirtti.
Rusya'da domuz gribine rastlanmadı ancak ülkede geniş güvenlik önemleri alındı.
 

Fransa'dan Meksika'ya seyahat uyarısı

Fransa, vatandaşlarına, domuz gribi görülmesi nedeniyle Meksika'ya çok gerekli olmadıkça seyahat edilmemesi uyarısında bulundu. Sağlık ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, acil bir ihtiyaç olmaması durumunda Meksika'ya seyahat edilmemesinin kuvvetle tavsiye edildiği bildirildi.

Fransa daha önce de Meksika'dan ülkeye dönenlerin, herhangi bir grip belirtisi gösterip göstermediklerinin tetkiki için doktora gitmeleri tavsiyesinde bulunmuştu. Halen merkez olarak Meksika'nın görüldüğü domuz gribi hastalığıyla ilgili, kuzey Amerika dışında İspanya'da bir, İskoçya'da 2 vaka doğrulandı.


İsviçre'de trenle taşınan domuz gribi örnekleri patladı

İsviçre'de bir trenle taşınan domuz gribi virüsü örneklerinin patladığı bildirildi. Yetkililer, özel bir kutu içindeki domuz gribi örneklerinin, trenle Zürih'ten Cenevre'ye götürülürken patladığını belirterek, patlamanın insanlar için tehdit oluşturmadığını kaydetti.

Vaud kantonu polisi, cam tüpler içinde özel bir kutuda taşınan domuz gribi virüsü örneklerinin, Meksika'daki domuz gribi tipiyle bağlantılı olmadığını söyledi.

Patlamanın, örneklerin kötü paketlenmesi nedeniyle meydana geldiğini söyleyen İsviçreli yetkililer, bir kişinin hafif yaralandığı patlamadan sonra 40 polis ve tıbbi uzmanın trene gelerek yolcuları kontrol ettiğini ifade etti. Örneklerin, İsviçre'nin insanlarda domuz gribini teşhiste daha etkili test geliştirme planı kapsamında Cenevre'ye götürüldüğü belirtildi. 

 

Yunanistan Sağlık Bakanı: Endişeye gerek yok

Yunanistan Sağlık Bakanı Dimitris Avramopulos, domuz gribi nedeniyle "Yunanistan'ın endişe etmesinin gerekmediğini" söyledi. Yunan basını, ülkede vakaya rastlanmadığını belirttikleri haberlerinde, Avramopulos'un "Yetkili makamların gerekli tüm önlemleri aldıklarını" kaydettiğini duyurdu.

Haberlerde, Avramopulos'un, "Yunanistan'ın gerek uluslararası gerekse Avrupa direktifleriyle uyum içinde, toplumu konuya ilişkin bilgilendirme faaliyetlerinde bulunduğu, öte yandan başta havaalanları olmak üzere sınır kapılarında gerekli kontrollerin yapılmakta olduğunu" kaydettiğine işaret edildi.

Meksika'ya gidip gelenlere de bilgilendirici broşür dağıtıldığını bildiren Sağlık Bakanı, daha önce de kuş gribi salgını sırasında kullanıldığı belirtilen ilaçlarda stokun ülke nüfusunun yüzde 12'sini kapsayacak miktarda olduğunu kaydetti.

Hiçbir sorun yaşanmadığını ve endişeye de gerek olmadığını ifade eden Avramopulos, Yunanistan'ın gerekli tecrübe ve bilgiye sahip bir ülke olduğunu, gelişmelerin ise kontrol altında bulunduğunu söyledi.

Öte yandan basın yayın organları, Yunanistan Tarım Bakanlığında yapılan, "hayvancılıkta alınacak önlemler ve Yunanistan'daki domuz çiftlileri" konulu toplantıya da yer verdikleri haberlerinde, toplantıda, domuz gribinin Yunanistan için tehlike teşkil etmediğinin vurgulandığını belirttiler. Haberlerde, Yunanistan ile Avrupa'da piyasaya sürülen domuz etinin tüketime uygun olduğu da kaydedildi.

 

Hollanda hazırlıklı

Hollanda, Meksika'da ortaya çıkan domuz gribine karşı, henüz vaka görülmemesine rağmen, hastalığın olası bir yayılma durumunda yapılması gereken çalışmalara ilişkin bütün hazırlıklarını tamamladı.

Sağlık Bakanlığına bağlı Devlet Halk Sağlığı Enstitüsünden (RIVM) verilen bilgide, Hollanda'da şu ana kadar domuz gribi belirtisinin görülmediği, 17 Nisan itibarıyla Meksika'dan dönmüş bütün yolcuların, ateş ve solunum yollarında şikayetleri olduğu takdirde derhal doktora başvurmaları konusunda uyarıldıkları belirtildi. RIVM'ye göre, Hollanda olası bir domuz gribi salgınına karşı hazırlıklarını tamamladı. Gribe karşı etkili olduğu belirtilen 4,5 milyon kutu Tamiflu ilacı ayrıldı. İlaçlar herhangi bir salgın anında vatandaşlara dağıtılacak. RIVM'ye göre bu miktarda ilaç Hollanda için yeterli.

Schiphol Havaalanı'nda, Meksika'ya giden ve gelen yolcuların sürekli hastalık konusunda uyarıldıkları ve hastalık belirtisi görüldüğünü bildirenlere de anında müdahale edildiği açıklandı. Havaalanının önemli giriş çıkış noktalarındaki büyük panolara da domuz gribi konusunda uyarıcı bilgiler yazıldığı kaydedildi.