DSÖ domuz gribine karşı uyardı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), domuz gribi salgınında ülkelerin başlangıçta okulların kapatılması gibi güçlü tedbirler alabileceğini ve bunun yayılmayı yavaşlatabileceğini ancak hastalığın her biçiminde yayılmaya devam edeceğini vurguladı.

cumhuriyet.com.tr

DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, yaptığı açıklamada, A/H1N1 virüsünün yol açtığı hastalığın şimdiden oldukça yayıldığına işaret ederek, yaklaşık 200 ülkede domuz gribi vakası tespit edildiğini belirtti.

Ülkelerin hastalığın yayılmasına karşı aldığı okulların kapatılması ve uçak yolcuları gibi belirli gruplarda aynı belirtilerin görülmesi üzerine karantina uygulaması gibi tedbirlerle ilgili karşılaştırma yapmayı reddeden Hartl, ülkelerin alabileceği çeşitli tedbirlerin olduğunu söyledi. Hartl, "Ülkeler işleyeceğini düşündükleri tedbirleri almakta özgür" dedi.

Virüsün halk sağlığı sistemini alt üst edeceği düşünülen yerlerde, virüsün yayılmasını yavaşlatacak bir "halk sağlığı mantığı" olacağını belirten Hartl, atılacak adımların halk sağlığına dayanması ve insan haklarına saygı içermesi gerektiğini vurguladı.

Hartl, salgının ilk aşamasında alınabilecek ve büyük olasılıkla da yayılmasını yavaşlatacak bir dizi tedbir olduğunu ancak bunların virüsün yayılmasını durdurmayacağını kaydetti.


DSÖ'den tavsiye

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), domuz gribi olduğundan şüphelenilen gebe kadınlarla diğer risk grubundaki kişilere, hastalığın teyit edilmesini beklemeden ilaç tedavisine başlanması gerektiğini bildirdi.

DSÖ uzmanlarından Dr. Nikki Şindo, domuz gribinin klinik bulgularını gösteren hassas kişilerde ilaç tedavisine başlamanın, ciddi komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olacağını söyledi.

Şindo, sağlıklı kişilerinse Tamiflu gibi ilaçları durumları hızla kötüleşirse almaları gerektiğini, asla önleyici tedbir olarak almamaları gerektiğini belirtti. Dr. Şindo, domuz gribine yakalananların çoğunun ilaç kullanmadan iyileşebileceğini bildirdi.