DPT'de şok etkisi

Devlet Planlama Teşkilatı'nda ilk küçülme operasyonu "Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasıyla geldi. Müdürlüğün kapatılaması DPT'de şok etkisi yarattı.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Planlama Teşkilatı'nda, ilk küçülme operasyonu Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nün kapatılması oldu. Uzun süredir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin güçlendirilmesi çerçevesinde gündemde olmasına karşın, teşkilat kökenli Cevdet Yılmaz'ın Devlet Bakanı olmasının ardından böyle bir radikal değişim yaşanmayacağına inanan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Avrupa Birliği ile İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasını öngören 5916 Sayılı düzenlemenin aynen Genel Kurul'dan geçmesiyle büyük şok yaşadı.

Edinilen bilgiye göre DPT'nin Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasını öngören Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un TBMM Genel Kurulu'nda dün akşam 22.30 saatlerinde yasalaşması planlama teşkilatı genelinde büyük şok yarattı. Uzun süredir gündemde olmasına, hatta TBMM'ye sunulan tasarının ilk halinde de yer almasına karşın, son ana kadar AB Genel Müdürlüğü'nün kapatılmayacağına inanan DPT'liler, söz konusu düzenlemenin yasalaşmasının ardından büyük hayal kırıklığı yaşadı. DPT çalışanlarının büyük bir bölümünün, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın teşkilat kökenli olması ve daha önce AB Genel Müdürlüğü'nde çalışması nedeniyle böyle bir operasyona engel olacağına inandığı öğrenildi.

 

Diğer kurumların AB birimlerine dokunulmadı

ABGS'yi güçlendirmek için DPT'nin AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü kapatılırken, diğer kamu ve kuruluşlarındaki AB'yle ilgili birimlere dokunulmaması eleştiri topladı. Ana muhalefet partisinin DPT dışında diğer bakanlıklarda bulunan mevcut "AB Uzmanlığı" kadro ve teşkilatlarının da mevcut kanunları iptal edilerek, doğrudan AB Genel Sekreterliğine bağlanması gerektiği yönündeki görüşü dikkate alınmadı. Operasyonun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öfkesine maruz kalan DPT'yle sınırlı tutulması, farklı yorumlara da neden oldu. Kamu kurumlarının AB birimlerini kapatma kararının DPT'yle sınırlı kalmasını "DPT'ye yönelik operasyonun bir parçası olarak" değerlendirenler kadar, söz konusu kararın yıllar önce yapılması gereken zorunluluğun yerine getirilmesi şeklinde yorumlayanlar da oldu.

AKP'nin DPT kökenli milletvekillerinden Karaman Milletvekili Lütfü Elvan, AB Genel Sekreterliği kurulduğu günden bu yana böyle bir düşüncenin olduğunu ifade etti. Hiçbir AB ülkesinde kamu kurumlarında AB birimlerinin dağınık bir şekilde bulunmadığını söyleyen Elvan, "Türkiye'nin bütün kamu kurumlarındaki AB birimlerini kapatması gerekecek. Bu çerçevede AB Genel Sekreterliği yeniden yapılandırılırken, DPT'nin AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü kapatıldı. Örneğin Gümrük Müsteşarlığı'ndaki AB birimi de kapatılacak. Bu önümüzdeki dönemde yavaş yavaş yapılacak" dedi.

 

Kapatılma kararı DPT genelinde şok etkisi yarattı

Açıklama yapan bir DPT yetkilisi, "Bu karar birçoğumuz için şok oldu. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz döneminde, DPT'nin özellikle AB'ye uyum çalışmalarının daha fazla içine gireceği beklentisi hakimdi. Bakan Yılmaz'ın göreve geldikten sonra AB Genel Müdürlüğü'nü kapatılması konusu yine gündemdeydi ama resmen böyle bir şey bildirilmemişti. Bir süre önce onaylanan DPT'nin Stratejik Planı'nda, DPT'nin AB'yle ilişkiler konusundaki görevini sürdüreceği, hatta derinleştirilerek sürdüreceği yer alıyordu. AB Genel Müdürlüğü'nün kapatılması kararı, bu nedenle bizim için şok oldu. Son anda bir değişiklik olacağı beklentisi hep vardı. DPT'nin kendi içinde teşkilatı anlatırken yaptığı bir tanım vardı. Şimdi AB Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasıyla, bu tanımın da değişmesi gerekecek" dedi.

 

"DPT, AB'ye yönelik çalışmalardan geri çekilemez"

Destek kadrolarla birlikte 35 kişinin görev yaptığı DPT AB Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasıyla, teşkilatta mevcut kadroların ne olacağı sorusu da gündeme geldi. Avrupa Birliği Genel Sekreterliğe Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunu, Genel Sekreterliğin ihtiyacı olan yeni kadroların ihdas edilmesini öngörüyor. Bu çerçevede Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nın Avrupa Birliği ile İlişkiler Genel Müdürlüğüne verilen görevler kaldırılıp, söz konusu genel müdür kadrosu iptal edilerek, koordinasyonun daha etkin ve tek elden yürütülmesi hedefleniyor. Özellikle bu çerçevede DPT'nin AB İlişkiler Genel Müdürlüğü altında bulunan Hukuk Dairesi, AB Genel Sekreterliği'nde oluşturulan Hukuk Başkanlığı'na geçebileceği ifade ediliyor. Açıklama yapan bir yetkili, "Mevcut kadronun en azından bir bölümünün AB Genel Sekreterliğine geçmesi söz konusu olabilir. Ancak şu unutulmamalı, DPT'de AB Genel Müdürlüğü'nün kapatılması, DPT'nin bu konudaki çalışmalarından tamamen çekileceği anlamına gelmez. Çünkü DPT bünyesindeki tüm birimlerin çalışmasında, AB İle ilişkilerin büyük bir önemi var. Bu durum, önümüzdeki günlerde netlik kazanacaktır. Şunu söylemekte fayda var: AB Genel Müdürlüğü'nün sahip olduğu potansiyelin ve kapasitenin ABGS'ye geçmesi,Genel Sekreterliğe büyük güç katacaktır" dedi.