"Dövizle askerlik sürecekse, bedelli de olsun"

DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, dövizle askerlik uygulaması sürecekse, bedelli askerlikle ilgili de düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

cumhuriyet.com.tr

Özal, yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarına bedelli askerlik hakkı tanınırken yurt içindekilerin bu haktan mahrum bırakılmasının, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.

İlk bedelli askerliğin ''dövizle askerlik'' adıyla 1980'li yılların başında, ülkedeki döviz darboğazını aşmak amacıyla çıkarıldığını, bunun sadece yurt dışında yaşayan ve çalışanları kapsadığını belirten Özal, zamanla Türkiye'nin döviz darboğazını aştığını, yurt içindeki vatandaşların da dövizle alışveriş ve tasarruf imkanına kavuştuğunu ancak yurt dışında yaşayan ve çalışanların askerliklerini yaparken daha önce kazanmış oldukları imtiyazlı durumlarının 21 yıldan bu yana korunduğunu ifade etti.

Bedelli askerliğin ise 1999'daki Adapazarı depreminin maddi tahribatını gidermek ve yaralarını sarmak için kaynak oluşturmak amacıyla yürürlüğe konulduğunu bildiren Özal, şöyle devam etti:
''Yurt dışındaki askerlik mükellefi vatandaşlarımızın işlerini kaybetmeden, bu görevlerini yapmaları kanunla düzenlenirken, yurt içindeki mükelleflerin uzun süre yapacakları askerlik sırasında işlerini kaybetmeleri ise göz ardı ediliyor. Dolayısıyla bu uygulama, Anayasamızın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesine aykırılık taşıyor. En kısa zamanda 'dövizle askerlik' ve 'bedelli askerlik' konuları yasal düzenlemeye tabi tutulmalı, bu uygulamadaki Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırılık ortadan kaldırılmalıdır. Dövizle askerlik sürecekse bedelli askerlik de getirilmeli.''

Eşitsizliğin Anayasa Mahkemesince giderilmesi halinde, yeniden Bedelli Askerlik Kanunu çıkarılmadan fiili olarak bedelli askerliğin tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerli olabileceğini belirten Özal, ''12 Eylül 2010'da Anayasamızın referandumla kabulünden sonra, Türk vatandaşlarının Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı doğmuştur. Söz konusu eşitsizliğin giderilmesi için herhangi bir kişinin Anayasa Mahkemesi'ne müracaatı halinde, o eşitsizliğin giderilmesini düzenleyecek kararın çıkmasına kesin gözüyle bakılmaktadır'' dedi.