Dosh Dergisi ve Sel Yayıncılık UYB ödülerini aldı

Uluslararası Yayıncılar Birliği (UYB) yayınlama özgürlüğünü cesaretle savunarak örnek olması nedeniyle, Dosh Dergisi 'ne 2010 UYB Yayınlama Özgürlüğü Özel Ödülü de Türk yayıncı İrfan Sancı'ya verildi.

cumhuriyet.com.tr

Bugün TÜYAP Uluslararası Forum Salonu’nda gerçekleşen törende Dosh Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Israpil Shovkhalov’e ödülünü veren UYB Başkanı Herman P. Spruijt; “2010 UYB Yayınlama Özgürlüğü Ödülü’nü, verirken sergiledikleri hayret verici cesaret ve dürüstlüğü de saygıyla övdü.

Sel Yayıncılık’tan Türk yayıncı İrfan Sancı ödülünü UYB Yayınlama Özgürlüğü Kurul Başkanı Bjørn Smith-Simonsen’un elinden aldı. “Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı’ya, Ben Mila’nın Perinin Sarkacı, Guillaume Apollinaire’in Genç Bir Don Juan’ın Maceraları ve Fransız P.V.’nin yayına hazırladığı Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadının Mektupları adlı kitapları yayınlaması nedeniyle, Türk Ceza Kanunu’nun 226. Maddesi (TCK; müstehcenlik) uyarınca 9 yıl hapis istemiyle dava açılmıştır. 2010 yılı Mayıs ayında, Galatasaray Üniversitesi ile Yeditepe Üniversitesi’nden gelen ve kitapların birer edebi eser olduğu sonucuna varan bilirkişi raporuna rağmen, mahkeme bu üç kitabı, incelenip edebiyat mı müstehcenlik mi içerdiklerine karar verilmesi için, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’na gönderme kararı aldı. 1927 yılında kurulmuş olan Kurul için bu bir ilktir ve potansiyel bir politik sansür aracı olarak değerlendirilebilir. Türkiye’nin, 1999 yılında Rahmi Akdaş tarafından yayınlanan Guillaume Apollinaire’in On Bir Bin Kırbaç adlı kitabını TCK’nın 226. Maddesi uyarınca yasaklayıp mahkum ederek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesini (İfade Özgürlüğü) ihlal etmesi nedeniyle, çok kısa bir süre önce, 2010 yılı Şubat ayında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mahkum edildiği göz önüne alındığında, Sel Yayıncılık’ın karşı karşıya kaldığı zorluklar daha da hayret uyandırmaktadır. AİHM, aldığı bu kararda, söz konusu kitaba sansür uygulanmasının ‘Avrupa edebi mirasına ait olan bir eserin halka ulaşmasını engellediğine’ hükmetmiştir. Türkiye bir dönüm noktasındadır. Ya tercihini AİHM’in Rahmi Akbaş davası ile ilgili olarak aldığı kararın gösterdiği yolu takip etmekten yana kullanacak ya da müstehcenlik davasındaki mevcut eğilimi sürdürerek veya ifade özgürlüğü davalarında terörle mücadele yasasını giderek daha fazla kullanarak gerisin geriye gidecektir. UYB, Sel Yayıncılık’tan İrfan Sancı’ya, kitap yayınlama özgürlüğüne yönelik yeni tehditlere göğüs gererken sergilediği cesareti ödüllendirmek amacıyla özel bir ödül vermektedir.” sözleriyle Sancı’yı kutlarken birliğin görüş ve gerekçesini açıkladı.