Dönere dikkat

Yediğiniz dönerler hayati risk taşıyor. Ucuz satılan dönerler hastalığa davetiye çıkarıyor.

cumhuriyet.com.tr

 

 

Döner yapılırken ciddi uyulması gereken kurallar olduğuna dikkat çeken Neco Et ve Kebap Yöneticisi Murat Sağol, dönerin sağlık açısından önemine değiniyor.

Ucuza satılan dönerlerin içerisine başka katkı maddelerin eklendiğini ifade eden Sağol, etin kilosu 25,00-40,00 TL arasında değişirken dönerin 2 TL’ye satılmasının imkânsız olduğunu belirtti.

Gün sonu artan etleri ertesi güne tekrardan üzerine et dizerek insan sağlığını tehlikeye sokan dönercilere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Sağol, bu şekilde yapılan dönerlerin içinde bakteri kaynadığını vurguladı.

Bayat dönerleri buzdolabında saklıyorlar

 Sağol, “kalan pişmiş etleri buzdolabına saklayıp ertesi gün kullanan bilinçsiz işletmeciler var. Bayat etlerin üzerine tekrardan et dizerek döner görünümünü çoğaltıyor, ucuza döner satarak insan sağlığını tehlikeye atıyorlar. Bu dönerlerin içerisinde sadece bayat et değil, et ve kemik kırıntıları koyarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bakterilerin vücuda girmesine neden oluyorlar” dedi.


Kanserojen risk taşıyan dönerler

 İnsan sağlığına önem vermeyen işletmecilerin etlerin hızlı pişmesi için ısıyı yükselttiklerini vurgulayan Sağol, etlerin kömürleşmesinin kanserojen risk taşıdığının altını çiziyor.

Çok pişmiş et ile kömürleşmiş et arasındaki farkı bilmek gerektiğini belirten Sağol, etin 2 dakikada pişmesinin imkânsız olduğunu vurguladı. Dönerin kısık ateşte iyi pişmesi gerektiğine değinen Sağol, “bilinçsiz döner yapan işletmeciler, müşteriye hızlı hizmet vermek için ısı ayarını çoğaltıyorlar. Isıyla yakın temas eden etler kömür görünümünde olup kanserojen risk taşıyor” dedi.

Taze etle yapılan dönerin lezzeti farklı

 Dönerde en önemli unsurun etin taze olmasını vurgulayan Sağol “insan sağlığına önem verdiğimizden etlerimiz taze olarak gündelik olarak müşteriler sunuyoruz. Döner yapımında kullandığımız taze etler terbiye edilerek diziliyor ve kanserojen risk taşımaması için ateşle temasına dikkat ediyoruz. Büyükçekmece, Yayla ve Haznedar’da bulunan tüm şubelerimizde taze et kullanıyor şoklanmış et tüketimi yapmıyoruz. Bazı dönercilerin tercihi olan hazır dizili olarak şoklanmış dönerler yerine kendi taze etlerimiz ile gündelik döner hazırlayarak müşterilerimize hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı döner yemelerine özen gösteriyoruz” dedi.