Domuz gribi vakaları artıyor
Domuz gribi salgını Türkiye'yi tehdit etmeye devam ediyor... Aşılar geldi, vakalar ise artıyor... Ankara'da vaka sayısı 41'e yükselirken; Diyarbakır'da 7, Erzurumda da 1 kişide virüs tespit edildi.
cumhuriyet.com.trAnkara Bilkent'te özel bir ilköğretim okulunda, bir öğrencide domuz gribi tespit edilmesinin ardından vâka sayısı 41'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı, ailelere, grip belirtileri olan çocuklarını okula, dershaneye, kreş veya bakımevine göndermemeleri konusunda uyardı.
Diyarbakır'da da 6'sı öğrenci 7 kişide virüs tespit edilmesinin ardından 2 okulda yarından itibaren 5 gün süreyle eğitim ve öğretime ara verilmesine karar verildi.
Erzurum'da bir kişide domuz gribi belirlendi. Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, 5 gün önce Çek Cumhuriyeti'nden dönen ve yüksek ateş şikayetiyle bir hastaneye başvuran 35 yaşındaki M.A.'dan alınan kan numunesinde domuz gribi virüsü saptandığını söyledi.
Vançelik, tedavi altına alınan M.A.'nın 11 aylık bebeğinden de domuz gribi kuşkusuyla kan numunesi alınarak tahlil için Ankara'daki Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildiğini bildirdi.
500 bin dozluk ilk parti aşı İstanbul'da
Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribine karşı aldığı aşıların 500 bin dozluk ilk partisi İstanbul'a geldi.
Novartis firmasından sağlanan ve İtalya'nın başkenti Roma'dan yüklenen aşılar, bugün akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'na ulaştı. Aşıların yarın sabah erken saatlerde Ankara'ya getirilmesi bekleniyor.
İlk parti aşı, Sağlık Bakanlığı'nın Esenboğa Havalimanı yakınlarındaki depolarına intikal ettirilecek ve buradan rastgele seçilen numuneler Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderilecek. Burada gerekli testler yapıldıktan sonra aşının uygulanabilir olduğuna karar verilirse aşılar, sağlık kuruluşlarına dağıtılacak.
Yetkililer, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ndeki inceleme sürecinin 5-20 gün arasında değişebileceğini söylediler.
Aşılar, uygunluğu onaylanıp sağlık kuruluşlarına gönderildikten sonra ilk olarak sağlık personeline yapılacak. Aşılamada poliklinik hizmeti verenlerle enfeksiyon ünitelerinde görev yapan hekim, hemşire ve diğer sağlık personeline öncelik tanınacak. Aşılama, hem kamu hem de özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık personeline yapılacak.
Diş hekimleri de öncelik verilen grup arasında yer alacak. Daha sonra peyderpey diğer sağlık personelinin aşılanması sürecek. Yetkililer, 300-350 bin sağlık personelinin aşılanmasının planlandığını bildirdiler.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, sağlık personelinin domuz gribi virüsü bulaşan vakaların tedavisini üstlenmesi ve herhangi bir biçimde virüs kapmaları durumunda hastalara bulaştırma olasılığı bulunduğu için aşılamada en öncelikli grup olarak belirlediklerini kaydettiler.
Öte yandan hacı adayları da gelen ilk partiyle aşılacak. Hacı adaylarının Suudi Arabistan'a hareketinden önce aşılanmaları gerektiğini belirten yetkililer, bu nedenle hacı adaylarının aşılamada öncelik taşıdığını bildirdiler.
Grip olan çocuğunuzu okula göndermeyin
Sağlık Bakanlığı, ailelere, grip belirtileri olan çocuklarını okula, dershaneye, kreş veya bakımevine göndermemeleri konusunda uyarırken, "Bu durumda olan çocukların evlerinde kalmaları, dinlenmeleri ve mümkün olduğunca diğer kişilerle temas etmemeleri önemlidir" denildi. Bakanlık şu uyarılarda bulundu:
"Tüm vatandaşlarımızın sık sık su ve sabunla ellerini yıkamaları hastalığın bulaşmasını önlemede en önemli tedbirdir. Ayrıca, öksürük veya hapşırık esnasında ağzın ve burnun tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatılması ve mendilin çöp kutusuna atılması veya kolun iç yüzüne hapşırılması, evlerimizin ve bulunduğumuz mekanların havalandırılması, özellikle sık dokunulan eşyaların ve yüzeylerin temizliğinin sağlanması hastalığın bulaşmasının önlemesine yardımcı olan diğer tedbirlerdir."