Domuz gribi korkutmaya devam ediyor

Tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelen domuz gribi can almaya devam ediyor. Kolombiya'da domuz gribinden ölenlerin sayısı 6'ya yükselirken, Kosta Rika'da ise ölü sayısı 5'e çıktı. The Guardian'ın haberine göre ise, domuz gribi Britanya Başbakanlığı'na kadar ulaştı.

cumhuriyet.com.tr

Kolombiya'da bir kişinin daha H1N1 virüsü nedeniyle öldüğü bildirildi. Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, başkent Bogota'da önceki akşam bir kişinin daha ölümüyle ülkede domuz gribinden ölenlerin sayısının 6'ya çıktığını duyurdu.

Ateşi olan, solunum sorunları bulunan ve halsizlikten şikayet eden genç hastaya yapılan tedavinin cevap vermediği kaydedildi. Ülkedeki vaka sayısının da 165'e çıktığı belirtildi.


Kosta Rika'da 5. ölüm

Kosta Rika'da da bir hamile kadının domuz gribinden ölmesiyle, ülkede hastalıktan ölenlerin sayısı 5'e çıktı.

Sağlık Bakanı Maria Luisa Avila, 25 yaşındaki kadının ikiz beklediğini ve aşırı kilolu olduğunu, bu iki risk etkeninin kadının sağlığını kötüleştirmiş olabileceğini vurguladı.

Ülkede hastalığın 351 kişiye bulaştığı, bu kişilerden 54'ünün hastaneye kaldırıldığı da bildirildi.

 

Mısır'da vaka sayısı 92'ye çıktı

Mısır'da domuz gribine yakalananların sayısı 92'ye çıktı. Mısır'ın Mena ajansı, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine dayanarak, 92 kişiye virüsün bulaştığını, bunlardan 76'sının iyileştiğini duyurdu.

Hastalığa yakalananların çoğunun 5-24 yaşında olduğu, yüzde 70'inin yabancı ya da çifte vatandaşlığı bulunan Mısırlılar olduğu belirtildi.

 

Fransa'da karantinaya alınan çocuklar iyileşiyor

Fransa'nın Megeve kasabasındaki bir yaz kampında domuz gribine neden olan A/H1N1 virüsü kapan çocukların sağlık durumunun iyiye gittiği bildirildi.

Haute-Savoie bölgesi valiliğinden yapılan açıklamada, karantina altında tutulan çocukların ve eğitmenlerin durumunun giderek düzeldiği belirtildi.

Açıklamada, karantinanın ne zaman kaldırılacağı konusuna ise değinilmedi. Yaz gençlik kampı, yaşları 6 ile 16 arasındaki 24 çocuk ve 3 eğitmenin virüsü kaptığını anlaşılması üzerine karantinaya alınmıştı.

Fransa'da domuz gribine yakalananların sayısının 432'ye çıktığı bildiriliyor. Fransa'da domuz gribinden ölen olmadı.

 

Britanya'da ölenlerin sayısı 16'ya çıktı

Britanya'da domuz gribinden ölenlerin sayısının 16'ya çıktığı bildirildi. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Londra'da tedavi görmekte olan bir hastanın kurtarılamadığı ve hayatını kaybettiği belirtildi.

Ülkede Essex bölgesinde Basildon kentinde geçen hafta domuz gribinden ölen hasta, başka hiçbir sağlık problemi olmayan ve domuz gribinden ölen ilk kişi olarak kayda geçmişti.

Hükümetin Kamu Sağlığı Danışmanı Sir Liam Donaldson da geçen hafta yaptığı açıklamada, Londra ve orta batı İngiltere'deki domuz gribi vakalarının sayısının "salgın" seviyesine ulaşmakta olduğu uyarısında bulunmuştu.

 

Domuz gribi Britanya Başbakanlığına kadar ulaştı

Britanya'da hızla yayılmayı sürdüren domuz gribinin etkisinin başbakanlık konutu ve ofisinin bulunduğu Downing Sokağı 10 numaradaki binaya da bir danışmanın hastalığa yakalanmasıyla ulaştığı bildirildi.

The Guardian gazetesi, Başbakan Gordon Brown'ın iklim değişikliği danışmanı Michael Jacobs'ın hastalığa yakalandığını, bu nedenle de geçen hafta İtalya'da yapılan G8 zirvesi heyetinden çıkartıldığını yazdı.

 

Domuz gribinden ölen kadının bebeği de öldü

İspanya'da domuz gribinden hayatını kaybeden ilk kişi olan 19 yaşındaki kadının ölümünden bir gün önce dünyaya getirdiği bebeği bugün öldü.

Madrid'deki Gregorio Maranon hastanesi, söz konusu kadının ölümünden bir gün önce, hamileliğin 28. haftasında dünyaya getirdiği Rayan adlı bebeğin bugün öldüğünü açıkladı.

Doktorlar, bebekte domuz gribi virüsü H1N1 olmadığını vurgularken, ölüm sebebiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

 

"Tüm ülkelerin aşıya ihtiyacı olacak"

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) aşı araştırmalarıyla yükümlü yetkilisi Dr. Marie-Paule Kieny, domuz gribi salgınının önünün alınamayacağını ve tüm ülkelerin aşıya ihtiyacı olacağını söyledi.

Dr. Marie-Paule Kieny, telekonferans aracılığıyla yaptığı açıklamada, DSÖ'nün danıştığı uzmanların, sağlık sistemlerinin çalışmasını sağlamak için sağlık sektörü çalışanlarının aşılanmalarını öncelik olarak belirlediklerini belirtti.

Dr. Kieny, tüm ülkelerin salgının durumuna göre aşılama için DSÖ'nün tavsiyelerini uygulaması gerektiğini kaydetti.