"Domuz gribi aşısı güvenli"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bakanlık olarak domuz gribi salgınına karşı aşı hizmetini halka sunduklarını belirterek, domuz gribi aşısının güvenli bir aşı olduğu görüşünü yineledi.
cumhuriyet.com.trSağlık Bakanı Recep Akdağ, Sheraton Otel'de düzenlenen Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle yaptığı basın toplantısında, domuz gribiyle ilgili soruları da yanıtladı. Akdağ, velilerin çocuklarının aşı olması konusunda tereddütlü yaklaşımları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aşı ile ilgili açıklamalarının da etkisiyle toplumda oluşan kafa karışıklığını nasıl giderecekleri yönündeki bir soruya, şu yanıtı verdi:
"Bu çok tartışıldı. Açık bir ifadeyle hükümetimiz büyük bir başarı göstererek, Sağlık Bakanlığı'nın görevlendirilmesiyle vatandaşlarımız için önemli olan aşıyı, yayılan salgına karşı sigorta anlamında temin etmiş, siparişleri yapılmıştır. Bilim kurulunun öngördüğü risk gruplarına da aşılamaların yapılacağı kararlaştırılmıştır. Kafa karışıklığı sadece Türkiye'de değil, ABD'de, Fransa'da, Almanya'da ve aşı imkanına sahip olan ve olabilecek ülkelerde de var. İnternetin de etkin rolü olduğunu düşünüyorum. Dedikodular hızla yayılıyor. Böyle bir sigortayı halkın hizmetine sunduk. Salgın izleme kurulundaki bilim adamlarının ortak görüşüyle aşı kararı verildi. Vatandaşlarımıza gerçekleri anlatmaya devam ediyoruz. Aşı güvenli bir aşıdır. Her aşı gibi, her ilaç gibi onun da yan etkileri var. Hastalığı geçirmenin riskleriyle karşılaştırdığımızda, aşının faydalarının kıyaslanamayacak kadar yüksek olduğu görülüyor. 300 bin aşı yapıldı. Önemli bir yan etki görülmedi. Ölü sayısı 80'e yaklaştı. Hayatını kaybedenler var. Hastanelerde yatan çok sayıda vatandaş, yoğun bakım gerektiren çok sayıda insan var. Gribi geçirdikten sonra o gribe bağlı gelişecek pek çok hastalık var. Çocuğunu aşılatmak istemeyenlere ne yapacağız? Herkes kendi bilir. Halk bu fırsatı kullanırsa kullanacak. Kullanmazsa kendi bilecek. Zorla aşılamayacağız."
Akdağ, aşı ile ilgili Başbakan Erdoğan'ın kafa karıştırıp karıştırmadığı yönündeki soruya ise, "Hayır. Bunun konuşulması siyasi amaçlara yöneliktir. Sayın Başbakan, risk grubunda olmadığını, hükümetin bu aşıyı vatandaşa sunduğunu, kimsenin de mecbur olmadığını söyledi" yanıtını verdi.
Akdağ, "Başbakan'ın şeker hastası olduğu söyleniyor. Risk grubunda değil mi?" üzerine ise şunları söyledi:
"Ben söylemek istediğimi yeterince söyledim. Türkiye'de sağlıkla ilgili belirli alanlar var ve biz farkındalığı geliştirmek zorundayız. Bunlardan biri sigara ve alkol konusu. Sigara konusunda toplumda farkındalık oluştu. Diğeri şişmanlık konusu. Burada da düzenli beslenmeyi, yeterince hareketli olmayı öne çıkarmalıyız. Üçüncü konu elleri yıkama konusu. Biz bu konuda farkındalık oluşturma noktasındayken domuz gribi ortaya çıktı. Vatandaşlar el yıkama konusunda daha hassas olmaya başladı. Dördüncü konu, tansiyon ve şeker hastalığı, beşinci konu bugünki konudur. Başta antibiyotik olmak üzere ilaçların akılcı kullanımını sağlamak. Hepsinin birden farkındalığını artırmak zor. Sağlığı korumak için bireyin kendi sağlığının farkında olması lazım."
Akdağ, domuz gribinden ölenlerin sayısının sorulması üzerine de, "Tek tek takip etmiyorum. İnternet sayfamızda yayınlıyoruz. Bilim kurulunda da bu rakamları verip vermemeyi tartıştık. Düzenli aralıklarla vermezsek farklı rakamlar, dedikodular oluşacak. Bugüne kadar yaptığımız gibi internet sitesinde rakamları vermeye devam edeceğiz. Bu rakamlar akredite edilmiş, laboratuarlardaki mikrobiyolojik tetkiklerle yapılan doğrulanmış vakalardır" diye konuştu.