Domuz eti mi, dana eti mi?
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Serdar Aktop, hayvan orijinli zoonoz denilen bulaşıcı hastalıkların tüm dünyadaki insan ve hayvan sağlığını tehdit eder hale geldiğini belirterek, ''Salamların, sosislerin üzerinde yazılan 'D etidir' yazısına açıklık getirilmelidir. Domuz eti mi? dana eti mi?'' dedi.
cumhuriyet.com.trİzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Serdar Aktop, düzenlediği basın toplantısında, domuz gribi ve hanta virüsle ilgili bilgiler vererek, korunma yöntemlerini anlattı. Son yıllarda dünyada gittikçe artan hayvan orijinli zoonoz denilen bulaşıcı hastalıkların tüm dünyadaki insan ve hayvan sağlığını tehdit eder hale geldiğini ifade etti.
Özellikle bugünlerde dünyayı sarsan domuz gribiyle ilgili en son bilgilere göre, 17 ülkede toplam 787 vaka sayısının bulunduğunu kaydeden Aktop, Dünya Sağlık Örgütü'nün beşinci faz alarma geçtiğini söyledi.
İnsan sağlığını tehdit eden bin 415 hastalık etkeninin yüzde 61'ini bugün dünyayı tehdit eden domuz gribi de dahil 868 adet zoonoz denilen hayvandan insana geçen hastalık etkenlerinin oluşturduğunu bildiren Aktop, şöyle devam etti:
''Geçen yıl ülkemizde olmayan hanta virüse bağlı ölüm vakalarının ortaya çıkması, şu anda ülkemiz dahil tüm dünyayı tehdit eden ve ölümlere neden olan domuz gribi vakaları bugüne kadar ülkemizde görülmeyen önemli bir zoonozdur. Bu hastalıklardan korunmak için öncelikle salam sosis üretilen yerlerin denetlenmesi gerekir. Sağlıkla özelleştirme durdurulmalı, koruyucu hekimlik ve bağımsız veterinerlik teşkilatı kurulmalıdır. Bazı salam ve sosislerin üzerinde 'D etidir' diye yazıyor. Bu domuz eti midir, dana eti midir? bunların açık yazılması gerekir. Kontrol mekanizması güçlendirilmelidir.''
Aktop, bugün yaşanan domuz gribi dahil, bundan sonra da zoonozlara bağlı yaşanması olası biyolojik felaketlerin önüne geçmenin, dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde kabul gören ve Türkiye'de de deklare edilen ''Tek Tıp Tek Sağlık Konsepti'' anlayışı dahilinde yürütülecek bir koruyucu sağlık politikasıyla mümkün olacağını belirtti. Aktop, ''Tek yanlı tedavi hizmetlerine yönelik sosyal devlet anlayışından uzak ticari zihniyete dayalı sağlık politikaları zoonozlara bağlı istenmeyen biyolojik felaketlerin yaşanmasına neden olabilir'' dedi.