Domates güvesiyle mücadele sürüyor
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye'de Tuta Absoluta"nın (Domates Güvesi) bulaşık olduğu yerlerin tespit edildiği, adı geçen zararlının görüldüğü yerlerde mücadele yapıldığı bildirildi. Bakanlık, söz konusu zararlıyla mücadele yapılmadığı zaman zararlının ekonomik kayıplara ve kalite kayıplarına neden olduğunu kaydetti.
cumhuriyet.com.trTarım ve Köyişleri Bakanlığı, "Tuta Absoluta" adı altında böceğin domateste ürün ve kalite bozmasına yol açtığı ve hızla yayılmaya başladığı yönündeki haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'de domates güvesine ilk defa 2009 yılında İzmir'in Urla ve Çeşme ilçeleri ile Çanakkale Merkez ve Muğla'nın Bodrum ilçelerindeki domates üretim sahalarında rastlandığı ifade edilen açıklamada, Türkiye'de bu zararlının bulaşık olduğu yerlerin tespit edildiği, adı geçen zararlının görüldüğü yerlerde zararlı ile başarılı bir şekilde mücadele yapıldığı bildirildi. Açıklamada, "Söz konusu zararlıyla ancak mücadele yapılmadığı zaman ekonomik kayıplara ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Ayrıca üreticiler de konu hakkında bilgiye sahip bulunmaktadır" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, domateslerde önemli zararlara neden olan domates güvesinin zararlısının larvalarının, domates yapraklarında galeriler açarak yaprağın kurumasına neden olduğu ve böceğin meyve içine girerek de ürüne zarar verdiği belirtildi. Türkiye'de yaklaşık olarak adet zararlı organizmanın varlığının tespit edildiği bilgisi verilen açıklamada, "Bu zararlı organizmaların büyük çoğunluğunun mücadelesinde olduğu gibi söz konusu zararlarının da kültürel, biyoteknik, biyolojik ve kimyasal mücadelesi mevcuttur. Bu zararlıya karşı adet kimyasal ilaç ruhsatlandırılmış olup bu ilaçlar söz konusu zararlıyı kontrol altına alabilmektedir. Ayrıca çevreci uygulamalar çerçevesinde tuzaklar kullanılarak da zararların takibi ve tespiti kolaylıkla yapılmaktadır" denildi.
Dünyanın pek çok ülkesinde de bu zararların bulunduğu belirtilen açıklamada, son iki yılda İtayla, Fransa, İngiltere, Yunanistan, İsviçre, Portekiz, Fas, Cezayir, Tunus, Malta, Libya ve Arnavutluk'ta varlığının resmen bildirildiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, Avrupa Birliği'nde bu zararlı her yerde yaygın olarak bulunduğu için karantina zararlısı olmaktan çıktığı belirtildi