Dolu ve sel geçti hasarı yurttaşa kaldı

İlk belirlemelere göre sel ve dolunun zararı 1 milyar lirayı aştı. En çok zarar gören araçlarda kaskonun hangi hasarı ne kadar kapsadığı merak konusu oldu.

Gamze Bal

İstanbul’da son 10 günde ikinci kez yaşanan şiddetli sağanak ve sel nedeniyle pek çok vatandaşın ev ve araçlarında oluşan hasarla mağduriyet yaşaması, dikkatleri zarar gören ev ve araçlar için ne yapılması gerektiği konusuna çekti. İlk belirlemelere göre ekonomik zararı 1 milyar lirayı bulan önceki günkü sel ve dolunun faturasının artacağı tahmin ediliyor. 2017’nin ilk yarısında yaşanan doğal afetlerin Türkiye’nin de içinde bulunduğu EMEA (Ortadoğu, Avrupa, Afrika) ülkelerine toplam ekonomik zararı ise 7.1 milyar doları bulmuş durumda. Uluslararası risk yönetimi şirketi Aon’un raporuna göre doğal afetlerin sigorta teminatı zararı ise 22.7 milyar dolar. İstanbul’da yaşanan afetin sel ve su baskınlarını beraberinde getirmesiyle ev ve araçlarında hasar oluşan vatandaşların gözü de sigortaya çevrildi. Konunun uzmanlarına, sigorta poliçelerinde (konut, işyeri, kasko) gerekli teminatlar bulunduğu takdirde hasar bedeli karşılanıyor. Ancak bunun için öncesinde sigortalarda ‘sel teminatı’, ‘cam hasar koruma’ ve kâr kaybı yaşayanlar için ‘kâr kaybı teminatı’ gibi teminatların bulunması gerekiyor. Sigorta sektörü temsilcileri, “Afete maruz kalan araç sahiplerinin teminatlarından yararlanabilmek için aracını en yakın anlaşmalı servise çektirmesi yeterli” diyor.

Aracı zarar gören ne yapmalı?

Aracı sel ve doludan zarar görenlerin izlemesi gereken yol ise özetle şöyle: n Öncelikle aracınızı korunaklı bir yere çekin. Hasarın büyümemesi, araç sahibinin yükümlülüğünde.

-Hasarınızı fotoğrafını çekerek bir an önce sigorta şirketine bildirin. Bildirim için geçerli olan süre 5 iş günüyle sınırlı tutulsa da bu süre uzayabiliyor.

-Delil tespiti için çektiğiniz hasar fotoğrafını muhafaza edin.

-Eksperin inceleme yapması sonrası, “Hasar, selden kaynaklıdır” raporu çıkarsa aracınızı anlaşmalı şirkete götürmeniz halinde ödemeleri sigorta şirketi karşılayacak.

-Servis anlaşmalı değilse masraf önce araç sahibinin cebinden çıkıyor. Ancak daha sonra gerekli onarım bedeli, sigorta şirketi tarafından araç sahibine temin ediliyor.

-Şiddetli yağışın yarattığı tahribat devlet tarafından resmen ‘doğal afet’ olarak ilan edilirse, zararını beyan eden, fotoğrafını çeken ve eksper raporunu alan her vatandaş sigortası olmasa da zararını talep edebiliyor.

Hasar ihbarında bulunun

Afet döneminde istenen teminatlar için sigorta şirketine önceden ödenecek bedelin vatandaşı zorlamayacağını belirten Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği (PASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Üze, ek teminatların yıllık bedelinin, afet dönemlerinde oluşan hasar maliyetlerinden daha az olduğunu söyledi.

Cam fiyatları arttı

Doludan zarar gören araçlardaki artışla birlikte İstanbul’daki cam firmalarına talebin yüzde 50 arttığı ifade ediliyor. Oto tamircileri de normalde 15 günde aldıkları talebi 1 günde aldıklarını belirtti. Konuyla ilgili Dünya gazetesine konuşan Kâğıthane’deki Gökmen Cam yetkilisi çok yoğun olduklarını bu yüzden müşterilerin telefonlarına bile cevap veremediklerini söyledi. Yenibosna’da hizmet veren HomeGlass şirketinin yetkilisi normalde günde 20 kişinin cam yaptırmak için aradığını söylerken, bu sayının yaşanan dolu felaketiyle bugün 500’e çıktığını aktardı. Talepteki artışa yetişemediklerini belirten yetkili, “En çok Acıbadem, Bağlarbaşı, Üsküdar ve Beyoğlu’ndan talep aldık. Yoğunluk çok fazla” dedi. Öte yandan yoğun talep nedeniyle camcıların fiyatlarını yükselttiği de belirtiliyor.

Sel teminatını unutmayın

Kaskonun önemine dikkat çeken Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören “Sigortanızı yaptırırken mutlaka sel teminatının olmasına dikkat edin” dedi. Sel ve yağış zararlarının kasko kapsamında olduğunu belirten Gören, “Cam hasar koruma teminatı olan sigortalılar, araçlarındaki cam hasarları değişimlerini anlaşmalı cam servislerinde yaptırabilir. Dolu sonucu kaporta hasarı oluşanlar hasar ihbarında bulunmalı” dedi.