Dolardaki yükseliş ihracatı artırmak yerine azaltıyor
Dolardaki hızlı yükselişin Türkiye'nin ihracatını ucuzlatmasına rağmen, ihracatta giderek derinleşen küresel resesyona bağlı düşüş sürüyor. Doların Auro ve diğer dövizler karşısında güçlenmesi de yaklaşık yarısı dolar dışındaki dövizlerle yapıldığı için ihracatın daha da azalmasına yol açıyor.
cumhuriyet.com.trAğustos-Şubat döneminde aylık ortalama kurlara göre euro/dolar paritesi 1.58'den 1.28'e indi. Dolarda son günlerde iyice hızlanan yükselişin, Türkiye'nin ihracatını ucuzlatmasına rağmen, giderek derinleşen küresel resesyon nedeniyle ihracat talebini artırıcı bir etki yapmazken, doların Auro ve diğer dövizler karşısındaki değer kazanımının da yaklaşık yarısı dolar dışındaki dövizler üzerinden yapılan ihracatın azalmasına yol açtığı belirlendi.
Dolar, küresel ekonomide dalgalanmaların başladığı Ağustos ayından itibaren euro ve diğer dövizler karşısında önemli oranda değer kazandı. Temmuz ayı ortalamasında 1.58 olan Auro/dolar paritesi bu yıl Şubat ayı ortalamasında 1.28'e indi. Anılan yedi aylık dönemde ihracatta, doğal seyri dışında sadece paritedeki bu değişime bağlı 4.5 milyar dolarlık bir azalma yaşandı. Diğer bir deyişle ihracatta, daralan dış talebe bağlı olarak kaydettiği düşüşe ek olarak dolar lehine gelişen parite dolayısıyla bu tutarda ekstra bir düşüş daha yaşandı.
Paritede hızlı değişim
Auro/dolar paritesi Temmuz ayı ortalamasında 1.5783 olarak gerçekleşti. Küresel mali piyasalarda olumsuzluk işaretlerinin ilk alınmaya başlandığı Ağustos ayı ortalamasında 1.5018'e gerileyen parite, krizin belirginleştiği Eylül ayında 1.4389'a, hızlanarak devam ettiği Ekim'de 1.3322'ye, Kasım'da da 1.2731'e kadar indi. Aralık ayındaki toparlanmayla 1.3559 olan parite, bu yılın Ocak ayında 1.3309'a, Şubat ayında da 1.2804'e kadar geriledi.