Dolar meydan okuyor

Lirayı “aslanlar gibi” savunacağını açıklayan Merkez Bankası Başkanı’nı para piyasaları ters anladı. Kurlar daha da tırmandı.

cumhuriyet.com.tr

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın önceki gün yaptığı açıklamalar piyasaların yanı sıra yabancı basında da soğuk duş etkisi yarattı. Türk Lirası’ndaki keskin düşüş pek çok gazeteye haber oldu. Haberlerde özellikle Başçı’nın piyasalarla ilgili kaygılı olmayan tavrı eleştirildi. Uzmanlara göre Türkiye’ye yönelik endişelerde Suriye’deki gelişmelerle Ortadoğu riskinin yeniden ortaya çıkması, iki günde yüzde 5 yükselen petrol fiyatları ve TCMB politikalarının sorgulanması gibi 3 unsur öne çıkıyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağı endişeleri de bunlara eklenince, yabancı yatırımcıların beklediği faiz artışlarının gerçekleşmemesinden kaynaklanan çıkışların artması, piyasadaki negatif ayrışmanın sürmesi bekleniyor. İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır “Gelişmekte olan ülkelerin hepsi faiz yükseltme eğiliminde. TCMB ise faize müdahale edip iç talepte aşırı daralmaya yol açarak büyümeyi yavaşlatmak istemiyor. Bu ortam, TCMB’ye güveni biraz sarsmış durumda” dedi.

Fitch kırılganlığa işaret etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kıdemli direktörü Paul Rawkins bazı gelişmekte olan ülkelerin Fed’in parasal genişlemeden çıkışının yol açacağı sermaye hareketlerine karşı daha fazla risk altında olduğunu belirtti.

Rawkins “Kurdaki son yükseliş Türkiye’nin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi” derken, Türkiye ekonomisi fon akımında herhangi bir yavaşlamaya karşı kırılgan olduğuna dikkat çekti. Yapılan değerlendirmede fon akımındaki zayıflamanın büyümeye olumsuz etkileri olabileceği dile getirildi.

Ash: Türkiye negatif ayrışacak

Standard Bank Gelişen Piyasalar Analisti Tim Ash, son gelişmeler ve TCMB’nin açıklamalarıyla Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışacağını söyledi. Ash, “Türk Lirası değer kaybediyor. Bunun temel nedenlerinden biri küresel sorunlar. Türkiye gibi cari açığı yüksek olan ülkelerin ciddi finansman ihtiyacı var. Bir diğer nedeni de TCMB Başkanı’ndan gelen yorumlar. Bu biraz sıradışı bir yorumdu. Birçok ekonomist faiz oranını yükseltme seçeneğini elinde tutması gerektiğine inanıyordu. Faizle ilgili değil de farklı enstrümanlardan bahsetmek piyasada baskı yarattı” dedi.

Ash şöyle devam etti: “Liranın zayıflamaya devam edeceği düşünülüyor, Merkez Bankası faizleri yükseltmek istemiyor ve elde çok az seçenek kaldı. Bu durum da piyasaları ikna etmediğinden, elde çok fazla seçenek kalmıyor. Bu durum da lirayı zayıflatıyor.”

FT: Kaygılar giderilemedi

Financial Times (FT) gazetesi, “Türk Lirası rekor bir düzeye indi” derken TCMB Başkanı Başçı’nın liranın düşüşüne ilişkin kaygıları gideremediğini yazdı. Başçı’nın yıl sonuna kadar faizlerin artırılmayacağı, döviz kurları konusunda kaygılı olmadıkları yönündeki ifadelerinin piyasaları rahatlatmadığını vurgulayan gazete, Başçı’nın açıklamalarının ardından liranın dolara karşı keskin biçimde düştüğüne, borsanın da gerilemeye devam ettiğine dikkat çekti.

İngiliz gazetesi, analistlerin Merkez Bankası’nın 20 Ağustos’ta borç verme faizinde yaptığı 50 baz puanlık artışının “hem yetersiz olduğunu, hem de geç geldiği” yönündeki değerlendirmelerine de yer verdi.

WSJ: Bu ne rahatlık

ABD’li Wall Street Journal, “Rahat Merkez Bankası Başkanı, lira için daha çok rezerv harcamayı planlıyor” başlığıyla verdiği haberine “TCMB Başkanı salı günü, ülkenin büyük hızla düşen para birimi ve kararan ekonomik görünümü ile ilgilemek üzere ağustosta ailesi ile yapacağı tatili ertelediğini söyledi” ifadeleri ile girdikten sonra “Tatilini iptal etmesi belki iyi oldu çünkü yurt dışına seyahat etmek ona çok pahalıya mal olurdu” esprisini yaptı. WSJ, Başcı’nın sözlerinin üzerine liranın yeniden düştüğüne dikkat çekerek “Türkiye’nin, bu yazdaki yükselen piyasalardaki bozgundan en çok zarar gören ekonomilerden biri olmasına karşın Başkan ekonomik görünümü konusunda ne kadar ‘rahat’ olduğunu defalarca vurguladı” diye yazdı.