Dokunulmazlık zırhı kalktı

Fransa'da bugün cumhurbaşkanlığı görevini Francois Hollande'a devreden Nicolas Sarkozy'nin siyasi geleceğiyle ilgili belirsizlik sürüyor.

cumhuriyet.com.tr

Seçim öncesi yarışı kaybetmesi halinde siyaseti bırakabileceği mesajını veren Sarkozy'nin, bundan sonra ne yapacağı konusunda yakın çevresi de dahil olmak üzere şu ana kadar kamuoyuna kesin bir açıklama yapılmadı.

Sarkozy, son bakanlar toplantısında milletvekilliğine aday olmayacağını ve merkez sağ parti içinde görev almak istemediğini belirtirken, bilgi ve tecrübelerini gerektiği zaman dava arkadaşlarıyla her zaman paylaşabileceğini söylemişti. Fransız yasalarına göre, görevi bırakan cumhurbaşkanı Anayasa Konseyi'nin doğal üyesi oluyor.

Esas mesleği avukatlık olan 57 yaşındaki Sarkozy, 35 yıldır aktif siyaset yapıyordu. Son beş yılı cumhurbaşkanlığı koltuğunda geçiren Sarkozy, daha önceki merkez sağ iktidarında 10 yıl boyunca bakanlık görevinde bulunmuştu.

Dokunulmazlık zırhı kalkıyor

Yine Fransız yasalarına göre, cumhurbaşkanlığı görevini bıraktığı için Sarkozy, hakkında dava açılması halinde normal vatandaş gibi yargılanabilecek.

Sarkzoy'nin özellikle 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında ''usulsüzlük'' yaptığı yolunda son dönemde çeşitli iddialar ortaya atılmış, ancak ''dokunulmazlık zırhı'' yüzünden Sarkozy'nin sorgulanması bile gündeme gelmemişti.

Özellikle son bir yıl içinde devrik lider Muammer Kaddafi'nin ve kozmetik devi L'Oreal'in sahibinin Sarkozy'nin seçim kampanyasına usulsüz şekilde maddi destek sağladığı iddia edilirken, Sarkozy bu iddialara sert bir şekilde karşı çıkmıştı.

Sarkozy hakkında yine kendisine muhalif gazetecelerin telefonlarını dinlettiği yolunda yapılan suçlamalar ve şikayetler ''dokunulmazlık zırhı''dolayısıyla sonuçsuz kalkmıştı.
Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac, görevi bırakmasının ardından, belediye başkanı olduğu dönemde çalışmadığı halde merkez sağ parti üyelerine maaş ödettiği gerekçesiyle açılan davada yargılanmış ve suçlu bulunmuştu.