Dokunulmazlık için referandum ufukta

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için ilk oylamada 348 evet çıktı. Dokunulmazlık teklifinin 1'inci maddesinin oylaması da 350, 2. maddesi de 357 'evet' oyuyla kabul edildi. Sonuç referandum aralığında. İkinci tur cuma günü...

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hakkında fezleke düzenlenen milletvekillerinin hepsinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için Anayasa’ya geçici bir madde ekleyip tüm dosyaları tek hamlede kaldırmayı teklif etmişti. Davutoğlu; "Hodri meydan. 506 dosyayı bir celsede yargıya intikal ettireceğiz" demişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Meclis’e sunduğu anayasa değişikliği teklifinin ‘anayasaya aykırı olduğunu’ ancak buna rağmen teklife ‘evet’ diyeceklerini söylemişti. Kılıçdaroğlu ayrıca, “HDP de dokunulmazlık teklifine ‘evet’ demeli,” demişti. AKP, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifini geçtiğimiz hafta imzaya açmış, İlgili anayasa değişikliği teklifi dün akşam saatlerinde ise Meclis’e sunulmuştu.

Meclis'te dokunulmazlık mesaisi böylece başlamış oldu. Dokunulmazlıkların görüşülmesi için CHP ve HDP grup önerilerini ve HDP Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkındaki gensoru önerisini geri çekti. Daha sonra Meclis dokunulmazlıkların görüşülmesi verilen aranın ardından tekrar başladı.

İLK MADDE KABUL EDİLDİ: 350 Evet oyu

Dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesinin kabul edilmesinin ardından ilk madde için oy verme işlemine geçildi. Sayım sonuçlarına göre 531 oy kullanıldı. 350 kabul, 148 ret, 5 çekimser, 27 boş oy çıktı.

1. MADDE NE İÇERİYOR

Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor.

İKİNCİ MADDE DE KABUL EDİLDİ: 357 Evet oyu

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılması için değişiklik teklifinin 2. maddesi için oy verme işlemi sonrası çıkan sonuçlara ise: 357 kabul, 149 ret, 17 boş, 6 çekimser şekilnde oldu. Kullanılan oy ise 529.

Dokunulmazlık maddelere geçilmesine ilişkin Meclis'te yapılan ilk oylama 348 oyla kabul edilmiş, ardından teklifin 1’nci maddesinin görüşülüp oylanmasına geçilmişti. Bu oylamada 350 ‘Evet’ oyu çıkması, dokunulmazlıkların kaldırılmasının referanduma götürülme ihtimalini güçlendirmişti.
 

Cuma günü yapılacak olan ikinci tur oylamada da, değişiklik teklifinin 330'un üzerinde ancak 367'nin altında kalması durumunda referanduma gitmek zorunlu olacak. Anayasa uyarınca, anayasa değişikliği için en az 330 milletvekilinin desteği gerekiyor. 330 ile 367 arasında milletvekili desteği durumunda anayasa değişikliği teklifinin referanduma sunulması zorunlu bulunuyor. Anayasa uyarınca, anayasa değişikliği teklifinin 367'nin üzerinde destek alması durumunda Cumhurbaşkanı isterse referanduma gidiliyor.

Anayasa uyarınca değişiklik teklifleri TBMM Genel Kurulu’nda iki tur görüşülüyor ve oylamada TBMM üye tamsayısının (550) 5’te 3’ünün (330) oyu aranıyor. 

İlk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına geliyor. 

İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek. Anayasaya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

TBMM'de dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili 1. maddenin oylamasına geçildi. Bu oylamada da, 350 kabul, 148 ret oyu çıktı. 

İlk maddenin oylamasının ardından Genel Kurul'da dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili 2. maddenin oylamasına geçildi. 2. maddenin oylamasında ise 357 kabul, 149 ret oyu çıktı. Çekimser oy sayısı 17 olurken, 5 oy da geçersiz sayıldı.

Partilerin sandalye dağılımı şöyle: AKP 317, CHP 133, HDP 59, MHP 40 ve Bağımsız 1.

AKP'NİN DOKUNULMAZLIK KONUŞMASI:

AKP adına, AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan kürsüde konuşma yaptı:

Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar tamamen kaldırılsın" sözlerine "Böyle olursa yarın TBMM'ye gelme ihtimaliniz zayıflar.

<video:535334>

CHP'NİN DOKUNULMAZLIK KONUŞMASI

CHP adına Bülent Tezcan kürsüye çıktı:

Dokunulmazlık milletvekilinin suç işlemesini güvenceye alan bir uygulama değil, siyaset yapmasını güvenceye alan bir kurumdur. Ancak ne yazık ki yolsuzluk yapmanın, devleti soymanın zırhı olarak kullanılmıştır. Milletvekili dokunulmazlığı ne yazık ki adi suçlardan korunmanın aracı haline getirildi. Hükümet 4 tane bakanın dokunulmazlığı söz konusu olduğunda dokunulmazlığı kullanıyor. Yolsuzluk, terör konusunda milletvekilliği yargılamanın önünü açsın, Yargıtay'ya yargılama yapılsın dedik, buna yanaşılmadı. İstenen geçici maddeyle 650 dosya getirilsin, tam sayıyı bilemiyoruz, AKP'lilerin dosyalarını kapatıyorlar. Dokunulmazlık üzerinden halkı kandırmanıza izin vermeyeceğiz. Dokunulmazlık, hırsızlığın, yolsuzluğun ve devleti soymanın zırhı olarak kullanılıyor

<video:535330>

HDP'NİN DOKUNULMAZLIK KONUŞMASI

HDP adına İdris Baluken kürsüye çıktı:

Teklifin sadece gerekçe kısmı incelendiğinde bile HDP vekillerinin dokunulmazlıklarının hukuksuz şekilde kaldırılmasının planlandığı görülmekte. Halk iradesinin tamamen tasfiyesi hedefleniyor. 7 Haziran'dan sonra yapılan saray darbesi tek sesli, diktatöryel rejim amaçlıyor. Bir zamanlar başkanlık rejimini ABD emperyalizmi dayatıyor diyen Erdoğan, şimdi bu sistemi bize ve halka dayatmak istiyor. Bu totaliter rejim için en büyük engel gördüğü HDP'yi tasfiye etmek istiyorlar. Sur, Cizre, Nusaybin'de katliam planları devreye sokuldu. Tahir Elçi, Miray Bebek, Fatma Uyar, Mehmet Tunç ve onlarca arkadaşımız katledildi. HDP'nin tasfiyesi başarılırsa CHP'ye ve diğer muhalef partilerine sıra gelecek. CHP'nin anayasaya aykırı teklife evet demesi hukuksuzluğu meşrulaştırmış olacak. AKP'nin parlamento grubunda yer aldığına inandığımız vicdanlı insanlara bu yanlışa karşı sessiz kalınmaması çağrısında bulunmak istiyoruz. Bunun için AKP'nin ilk yıllarında işlettiğiniz siyasi istişare kanalarının nasıl kapatıldığı hususu eminim hepinizin hafızalarında yer alıyor. 2002'den 2009'a kadar yer alan demokrasi iddianızın bugün nereye savrulduğunu görmüyor musunuz? Yüzde 49.5 oy alan bir başbakanın nasıl görevden alındığını göz önüne getirdiğinizde saray darbesinin neler yapabileceğini görmüyor musunuz? Saray rejimi trol ve troliçe yığını, biat eden kraldan çok kralcı bakanlar, Kürtleri katletmiş olan Ergenekon ittifakını görmeyecek misiniz? Bu Meclis başörtülü Merve Kavakçı'nın Meclis'e alınmamasını da gördü. Genel Kurulda başörtülü bir kadın vekile dönemin başbakanın "burası devlete meydan okunacak yer değil" cümleleriyle yani bugünkü cümlelerle hitap etmesi trajiktir.

HDP'li kadın vekiller, dokunulmazlık görüşmesi öncesi toplu fotoğraf çektirdiler

Dokunulmazlık görüşmeleri öncesi CHP'de ilk fire