Dokunan yine yanacak mı?

Fethullah Gülen, kendisine 11 yıl önce "örgüt lideri" suçlaması ile dava açan eski savcı Nuh Mete Yüksel ile davalık oldu.

cumhuriyet.com.tr

Fethullah Gülen, kasım ayında piyasaya çıkan “Nuh’un Gemisi” adlı kitabında kişilik haklarına hakaret ettiği iddiasıyla Yüksel’e dava açtı ve 10 bin TL tazminat istedi.

Fethullah Gülen ve emekli Savcı Nuh Mete Yüksel 11 yıl sonra yine karşı karşıya geldi. Gülen, 11 yıl önce hakkında “laik devlet yapısını yıkıp İslam devleti kurmak” amacıyla örgüt kurduğu suçlamasıyla dava açan eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel’le “kişilik haklarına hakaret ettiği” gerekçesiyle mahkemelik oldu.

'Küçük düşürdü'

Yüksel’in, Kasım ayında piyasaya çıkan ve anılarını yazdığı “Nuh’un Gemisi” adlı kitabında kendisini aşağılayıcı, küçük düşürücü, kuşku ve husumet uyandıracak ifadeler kullandığını savunan Gülen, 10 bin TL manevi tazminat istedi. Bakırköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Avukat Orhan Erdemli aracılığıyla açılan davanın dilekçesinde, Savcı Yüksel’in hazırladığı iddianameyle yapılan yargılama sonucu 10 Mart 2003’te Gülen hakkındaki “örgüt liderliği” davasının “kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine”, daha sonra da yasa değişiklikleri kapsamında, sanığın lehine hükümlerin uygulanması talebi üzerine beraat kararı verildiği vurgulandı.

Yüksel’in hatıralarını yazma bahanesiyle Gülen’i suçlu gibi göstermeye çalıştığı ileri sürülerek “Davalının müvekkilimle ilgili herhangi bir hatırası bulunmamaktadır. Kitabın ‘Fethullah Gülen’ başlıklı bölümünün, müvekkilim hakkında verilen beraat kararına rağmen, onu kamuoyuna hâlâ bir suçlu olarak sunma amacını taşıdığı görülmektedir” denildi. Kitabın 66’ncı sayfasına, Yüksel’in Gülen davası sürecini anlattığı bölüme de dikkat çeken Erdemli “Bu sayfadaki olaylar çarpıtılmak ve olduğundan başka türlü gösterilmek suretiyle müvekkilim okuyuculara ‘suçlu’ olarak gösterilmiştir. Müvekkilim kamuoyuna ‘örgüt suçlamasıyla mahkûm olmuş’ bir kişi olarak tanıtılmıştır” dedi.

'Ağır hakaret'

Avukat, kitapta yer alan ifadelerin düşünceyi açıklama hürriyetinin çok ötesinde ağır hakaret oluşturduğunu iddia etti ve dilekçesinde “Bu ifadelerle Gülen kamuoyu nezdinde kötülenmiştir. Bu beyanların kişiyi halkın husumet, kin ve nefretine maruz kılacağı açıktır” cümlelerine yer verdi.