Dokumaca Efsaneler - 2015 - Kapadokya'da

“Dokumaca”, Anadolu’da tarihsel dokumacılığın yaşadığı kentlerde, değişik sergileme alanlarına taşınarak sürdürülen, kentler arası bir sanatsal etkinlik zinciri olarak düşünülmüştür.

cumhuriyet.com.tr

Amaç; Anadolu dokuma kültürünü gündeme taşımak ve bu amacı gerçekleştirmek için; -arkeolojik, tarihsel, sektörel bağları olan tekstil kültürünün, temsilcisi ve öncüleri olarak- “tekstil tasarımcılarının”, günümüz sanat ortamına ortak bir çaba ile seslenişini sağlamaktır.

Gelişmiş bir sanatsal yaratıcılık düzleminin ve farklı açılardan, yaratıcılık ortamına yön verecek özgün sanatçı kimliklerin belirginleşmesi, böylece tekstilde, sektörel zincirin halkalarının tamamlanması hedeflenmektedir.

Grup kendini “Anadolu Dokumacıları” olarak; dokumacı atalarının devamı olarak görmektedir. Esin kaynağımız; Anadolu’da her adımda her an karşımıza çıkan yaşama dair izler, -yazılı sözlü öyküler, bilimsel araştırmalara konu olmuş heykeller, kabartmalar- görsel anlatımlara kaynak olmuş yaşanmış öykülerdir.

4 yıllık paylaşımcı bir çabanın ürünü olarak “Dokumaca Efsaneler”; İstanbul, Bursa ve Denizli’den sonra şimdi Kapadokya’da izleyiciye sunuluyor.

Bugün arkeoloji biliminden öğrendiğimize göre, 12 bin yıllık insan yerleşiminin varlığının araştırıldığı; tüm uygarlıkların birleşerek karma, ortak, sentez bir kültür yumağı oluşturduğu, efsaneler diyarı Anadolu’da; “DOKUMACA” söyleyecek çok sözümüz var.

Bu nedenle köklü dokuma kültürümüzün günümüze dek uzanan teknikleri ve malzeme zenginliği ile Anadolu Efsanelerini 3.bin yılın başlarında sanatsal bir dil ile dokumaca ortaya koyuyor, sektöre “efsanenizi seçin, dokumaca marka heykelinizi oluşturun” diyoruz. Görsel mesajımızı, çok boyutlu dokumalar aracılığı ile sunduğumuz Hacı Nuri Bey Konağı’nda (Avanos ) sunmaktan çok mutluyuz.

Çünkü; sektörün temsilcileri, sanat, tarih ve Anadolu kültürlerinin değerli araştırmacıları, tekstil sanatçıları ve Kapadokya’nın uluslar arası ziyaretçilerini çeken Anadolu’nun Güzel Atlar Ülkesi, Dokumaca Anadolu Efsaneleri’nin sunulacağı gerçek bir efsane mekan olarak DOKUMACA’yı kucaklıyor.

Bu nedenle; İstanbul Halı İhracatçıları birliği (İHİB) ana sponsorluğunda; Avanos Kaymakamlığı’nın sergi yeri ve diğer katkıları; fotoğraf sanatçısı Ahmet Özyurt’un iletişim ve düzenleyici desteği için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ana sponsorumuz ve diğer destekçilerimizin değerli katkıları ve tüm destekçilerimizin Anadolu Efsaneleri’ne duyarlı yaklaşımları ile Dokumaca 5 etkinliğinin gerçekleşmesi sağlanabildi.

Tarih, kültür ve teknikle birleşen çok boyutlu “Dokumaca” yaratılmış estetik nesneler, doğanın kendi yaratıcılığının ürünü Kapadokya’da , doğanın yarattığı doğal oluşumlarla birlikte; Hacı Nuri Bey Konağı’nda 21. yüzyılın yeni bir efsanesini oluşturuyor ve izleyici ile buluşuyor.

Destekleyen, izleyen ,eleştiren, tüm katkı verenlere teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Eylül 2015/Avanos

Anadolu Dokumacıları